Aktualności
100% KONCENTRAT SERWATKI INSTANT, NATURALNY – poznaj je bliżej
100% KONCENTRAT SERWATKI INSTANT, NATURALNY
– poznaj je bliżej
Nazwa WPC - z angielskiego Whey Protein Concentrate dosłownie tłumacząc, to koncentrat białka serwatki, które wchodzi w skład odżywek proteinowych stosowanych przez entuzjastów ćwiczeń i sportowców. Suplement ten pochodzi od krowiej serwatki. Takie proteiny wykazują najlepszą przyswajalność od innych dostępnych na rynku. Z tego też powodu serwatka cieszy się największą popularnością na rynku i zdobywa pozytywne opinie u sportowców siłowych.
Z czego powstaje?
Odżywka białkowa 100% WPC 80 instant natural produkowana jest z serwatki - cieczy, która powstaje z mleka podczas wyrobu sera (w przemyśle serowarskim stanowi ona odpad). Serwatka jest bogata w duże ilości wapnia, fosforu i witamin z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Ponadto zawiera białko i niewielkie ilości tłuszczu.
Samą serwatkę wytwarza się po kompletnym ścięciu mleka krowiego, co gwarantuje wysokie stężenie różnego rodzaju aminokwasów. Obecnie jest ona niezwykle często wykorzystywana w dietach osób, będących miłośnikami treningu siłowego oraz sportowców. Jednym z powodów jej ogromnej popularności jest bardzo wysoka przyswajalność produktu.
Jak powstaje WPC?
Płynna serwatka poddawana jest procesowi ultrafiltracji, a następnie mikrofiltracji, pozwala to na zachowanie dużej zawartości aminokwasów, jednocześnie zachowując niską ilość tłuszczów oraz węglowodanów. Podczas tego drugiego procesu od białka oddzielona zostaje woda. Otrzymany produkt to naturalne białko serwatki – suche, sypkie, bez smaku i zapachu.
Jaki ma skład?
W składzie WPC 80 bardzo ważną rolę odgrywają jej proporcje. Najczęściej liczba protein w składzie takiego preparatu wynosi od 65% do 80%. W przypadku WPC 80 już sama nazwa wskazuje, że około 80% produktu to białko. W białkach serwatki jest aż 75% to albuminy, np. α-laktoalbumina (α-LA) i albumina surowicy wołowej (BSA). Obecna jest również β-laktoglobulina (β-LG), immunoglobulina, laktoferyna, laktoperoksydaza i lizozym. Pozostałe 20% składa się
z: tłuszczy (od 2% do 6%), węglowodanów (od 3% do 8%) oraz z mikroskładników, które w pozytywny sposób, wpływają na organizm.
Ale UWAGA - niektóre firmy dodają często do WPC 80 białka roślinne. A w dobrym jakościowo WPC80 nie powinny się one znaleźć, ponieważ nie zawierają odpowiedniej ilości aminokwasów egzogennych, a przez to nie są w zadowalającym stopniu przyswajalne. Warto więc wybierać tylko takie produkty, które bazują na białku serwatki, nawet jeśli jego stężenie jest mniejsze od artykułu z mieszanymi proteinami. Jak sprawdzić czy nie mamy niepożądanych dodatków? To proste – wystarczy przeczytać skład produktu na etykiecie.
Co to znaczy, że produkt jest koncentratem białka?
Koncentrat białka serwatki oznacza, że produkt zawiera w granicach 80% (od 65 do 80%) czystego białka. Zawierają również tłuszcz (2-6%) i węglowodany (3-8%), co wpływa korzystnie na ich smak. Co ważne, posiadają też laktozę, dlatego uważać muszą osoby z jej nietolerancją.
Jeszcze do niedawna białko serwatki uznawane było jedynie za produkt uboczny, odpad podczas produkcji serów. Z biegiem lat odkryto jak wielkim skarbem jest tenże „odpad”, zdobywa on coraz więcej wielbicieli przede wszystkim ze względu na swoją aktywność biologiczną. Nie tylko wzbogaca odżywki dla sportowców, ale pojawia się jako dodatek do naszej codziennej diety. Kolejnym plusem jest to, że koncentraty to preparaty o najkorzystniejszej cenie,
w porównaniu z innymi rodzajami białka serwatki (z izolatem i hydrolatem).