Szukaj produktów

Aktualności

5 dań na długie, zimowe wieczory

04.01.2019

Nie ma nic lepszego w mroźny dzień niż pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie. Jakie potrawy sprawdzą się w zimie, dostarczając nam sporą dawkę energii i witamin, wzmacniających organizm? Wypróbujcie nasze przepisy!

Przepisy na rozgrzewające potrawy

Zimowa dieta powinna być sycąca i rozgrzewająca. W tym okresie nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na kalorie, dlatego układając jadłospis, warto zdecydować się na dania, które dostarczą nam sporej dawki energii, jednak nadal będą zdrowe i pełnowartościowe. Po jakie produkty sięgnąć, by się nasycić, dostarczając organizmowi tego, czego potrzebuje w okresie zimowym?

 

 

Owsianka z przyprawami korzennymi

Owsianka piernikowa

Sycące śniadanie to podstawa zdrowego, racjonalnego żywienia. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien zapewnić nam energię na kilka godzin. Idealnym rozwiązaniem będzie zatem owsianka, która, dzięki wysokiej zawartości błonnika, zapewni uczucie sytości na długi czas. Aby poczuć zimowy klimat, warto przygotować śniadanie w wersji piernikowej.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • ½ banana
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • orzechy, rodzynki, suszona żurawina

Przygotowanie:

Płatki owsiane łączymy z mlekiem, doprawiamy przyprawą do piernika, gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Dodajemy pokrojonego banana, siemię lniane oraz bakalie.

 

 

Rozgrzewający krem z czosnku

W mroźny dzień nic tak nie smakuje jak rozgrzewająca, sycąca zupa. Chcesz wzmocnić odporność? Jesteś zwolennikiem wyrazistych aromatów? Przygotuj zupę - krem na bazie naturalnego antybiotyku, jakim jest czosnek!

Składniki:

  • 500 ml bulionu
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 śmietankowy serek topiony (100g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę doprawiamy odrobiną soli i cukru, podsmażamy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, nie dopuszczając do przypalenia. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy, następnie łączymy z topionym serkiem i jogurtem, aby zupa nabrała delikatnego smaku. Całość blendujemy na gładki krem, podajemy z ziołowymi grzankami i natką pietruszki.

 

 

Pomysł na kurczaka

Kurczak z warzywami korzennymi

Zima to okres, w którym chętniej sięgamy po rozgrzewające, korzenne przyprawy. Imbir, cynamon, anyż - składniki te, poza tym, iż są mocno aromatyczne, wykazują także działanie antybakteryjnie i odkażające. Uwzględniając te przyprawy w swoim menu, chronimy organizm przed rozwojem infekcji. Jeśli szukasz inspiracji na sycący obiad, kurczak z warzywami korzennymi z pewnością przypadnie Ci do gustu, świetnie sprawdzając się jako propozycja niedzielnego obiadu.
Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 czerwone cebule
  • ½ białej części pora
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 marchewka
  • cukinia
  • papryka
  • pieczarki
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, ostra papryka, sól, czosnek

Przygotowanie:

Oczyszczonego kurczaka marynujemy, nacierając przyprawami oraz odrobiną oleju i miodem. Odstawiamy na 15 minut. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, by nabrały aromatu marynaty. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso i pozostałe warzywa oraz pozostałą część marynaty, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez ok. 40 - 50 minut pod przykryciem. Doprawiamy do smaku.

 

 

Dyniowe smoothie z masłem orzechowym i przyprawami korzennymi

Szukasz pomysłu na pyszny, odżywczy i zdrowy podwieczorek? Wypróbuj dyniowe smoothie z dodatkiem korzennych przypraw, które Cię rozgrzeją!

Składniki:

  • 4-5 łyżek puree z dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ½ jabłka
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu, imbiru
  • ½ szklanki mleka

Przygotowanie:

Dynię, banana, jabłko oraz masło orzechowe blendujemy, dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy, mleko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolity koktajl.

 

 

Idealna zimowa tarta

Cebulowa tarta z boczkiem

W zimowe wieczory chętniej sięgamy po sycące, aromatyczne dania. Tarta cebulowa to prawdziwy przysmak dla osób, które lubią kolacje na ciepło. Cebula, podobnie jak czosnek, to naturalny antybiotyk, który korzystnie wpływa na odporność, co ważne w okresie wzmożonej podatności na infekcje.

Składniki:

Ciasto na tartę:

  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki pszennej
  •  jajko
  • ½  łyżeczki soli

Masa śmietanowo-jajeczna:

  • 2 jajka
  • 150ml śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

Dodatki:

  • 150g boczku
  • 4 duże cebule
  • 100g sera cheddar

Przygotowanie:

Masło kroimy na kawałki, zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy na cienki placek, przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem, pieczemy przez kwadrans w temp. 190 stopni. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni, opcjonalnie podlewamy odrobiną wody, by cebula zmiękła. Gotową masę przekładamy na podpieczoną tartę, zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Zapiekamy przez ok. 20 - 30 minut w temp. 190 stopni, aż do momentu ścięcia się masy.

 

Mimo że zimą trudno o świeże i aromatyczne warzywa i owoce, menu na mroźne dni nie musi być nudne i niesmaczne. Powyższe propozycje nie tylko są bogate w smak i aromat, ale także uwzględniają składniki, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie, chroniąc przed zimowymi infekcjami.

 

Powrót na listę aktualności