Szukaj produktów

Aktualności

5 pomysłów na wiosenne sałatki

27.03.2019

Wiosna to czas, kiedy pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki. Warto to wykorzystać, przygotowując sycące, zdrowe i lekkie sałatki. Poznajcie top 5 wiosennych sałatek!

Zimą częściej sięgamy po dania wysokokaloryczne, które rozgrzewają organizm, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Po mroźnym czasie nadchodzi wiosna - okres, kiedy chcemy czuć się lekko. Zmiana pory roku wymaga od nas również zmiany specyfiki jadłospisu. Idealną propozycją na lekki, jednak pełnowartościowy i sycący posiłek jest sałatka. Wiosna obfituje w nowalijki, po które warto sięgać. Sezonowe warzywa i owoce nie tylko urozmaicą menu, ale również dostarczą organizmowi witamin i wartości odżywczych, których, osłabiony zimą organizm, potrzebuje. Na jakie smaki się zdecydować? Jak łączyć składniki, by stworzyć pyszną, zdrową sałatkę? Przedstawiamy top 5 przepisów na wiosenne sałatki!

Sałatka ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Sałatka ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Pozbawiona glutenu, uzupełni poziom żelaza i krzemu, zapobiegając anemii i korzystnie wpływając na stan skóry.

Składniki:

-½ szklanki kaszy jaglanej

-80 g sera feta

-100 g świeżego szpinaku

-6 suszonych pomidorów

-olej z pomidorów

-sok z cytryny

-pestki słonecznika i dyni

-szczypiorek

-sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę prażymy na suchej patelni przez kilka minut, regularnie mieszając. Gdy poczujemy orzechowy aromat, przesypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 - 20 min.). Przestudzoną kaszę mieszamy ze szpinakiem, uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni oraz pokrojonymi pomidorami i fetą. Całość łączymy z olejem z pomidorów, sokiem z cytryny i przyprawami.

Sałatka z komosą ryżową

Dostarczy organizmowi porcję białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów, chroniących przed rozwojem chorób nowotworowych.

Składniki:

-5 łyżek komosy ryżowej

-1 szklanka wody

-czarne oliwki

-sałata lodowa

-6 pomidorków koktajlowych

-2 łyżki kiełków rzodkiewki

-szczypiorek

-¼ fenkułu

-1 ząbek czosnku

-oliwa z oliwek

-sok z cytryny

-kurkuma, pieprz ziołowy, sól

Przygotowanie:

Komosę gotujemy przez ok. kwadrans w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy. Gdy ostygnie mieszamy ją z porwaną na kawałki sałatą, pokrojonymi pomidorami, oliwkami i fenkułem. Całość posypujemy kiełkami i szczypiorkiem, następnie polewamy dressingiem z oliwy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw.

Sałatka z kalarepą

Sałatka z kalarepą

Porcja witaminy A, C i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i luteiny, działającej ochronnie na oczy.

Składniki:

-garść rukoli

-½ kalarepy

-⅓ czerwonej cebuli

-orzechy włoskie

-1 pomidor

-sok z cytryny

-olej lniany

-sól, pieprz, liście bazylii i oregano

Przygotowanie:

Rukolę mieszamy z pokrojoną cienko cebulą i kalarepą. Dodajemy pomidora i orzechy włoskie. Całość polewamy dressingiem z oleju, soku z cytryny i przypraw.

Sałatka z topinamburu i ciecierzycy

Dzięki zawartości inuliny, pomoże obniżyć poziom glukozy we krwi, usprawni pracę serca oraz pomoże utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.

Składniki:

-sałata lodowa

-5 dużych bulw topinamburu

-½ szklanki ugotowanej ciecierzycy

-1 jabłko

-1 pomarańcza

-garść posiekanych orzechów włoskich

-oliwa z oliwek, sól i pieprz, miód

Przygotowanie:

Topinambur obieramy, kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i miodem. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 - 220 stopni. Po ok. 10 minutach warto przewrócić warzywa na drugą stronę, by równo się zrumieniły. Na liściach sałaty lodowej układamy topinambur, cienkie plasterki jabłka oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z pomarańczy. Doprawiamy pieprzem.

Sałatka z roszponką i rzodkiewką

Sałatka z roszponką i rzodkiewką

Działa oczyszczająco. Dostarczy organizmowi sporą dawkę beta-karotenu i energii, minimalizując uporczywe objawy wiosennego przesilenia.

Składniki:

-1 garść roszponki

-2 - 3 duże rzodkiewki

-kawałek świeżego ogórka

-50 g sera feta

-szczypiorek

-oliwa z oliwek

-pieprz, suszona bazylia i oregano

Wykonanie:

Umytą i osuszoną roszponkę układamy na talerzu. Dodajemy rzodkiewkę i ogórka. Całość posypujemy fetą i szczypiorkiem. Skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.

Wiosną pojawia się coraz więcej zdrowych i pysznych owoców i warzyw, które możemy dowolnie łączyć ze sobą, tym samym tworząc niepowtarzalne smaki sałatek, które nie tylko nas nasycą, ale zadbają o to, by organizm otrzymał odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów. Aby urozmaicić wiosenne menu pamiętajmy o dodawaniu wartościowych dodatków, jak ziarna, orzechy, bakalie, czy zioła, dzięki którym nie tylko wzmocnimy smak i aromat, ale i zadziałamy korzystnie na nasze zdrowie. 

Powrót na listę aktualności