Szukaj produktów

Aktualności

Cała prawda o glutenie

27.08.2019

Gluten

Temat glutenu od pewnego czasu budzi sporo kontrowersji. Jedni nie widzą w nim nic złego, inni twierdzą, że przyczynia się do nadwagi, cukrzycy, problemów skórnych, a nawet depresji. Czym jest gluten i jak wpływa na organizm? 

Gluten jest białkiem, który naturalnie występuje w zbożach – m.in. w pszenicy, jęczmieniu i życie oraz w produktach, które z nich uzyskujemy. Najkrócej mówiąc, to właśnie gluten odpowiada za elastyczność, lepkość oraz puszystość pieczywa, sprawiając, że mąka się ‘klei’, a nie rozpada. Gluten to połączenie dwóch białek – gluteniny i gliadyny.

Nietolerancja glutenu a celiakia 

    Dieta bezglutenowa to dieta polegająca na wyeliminowaniu z codziennych posiłków produktów zawierających gluten. Jest ona przeznaczona głównie dla osób nietolerujących tego białka lub dla osób chorych na celiakię. Gluten należy do jednych z najczęstszych alergenów. Reakcja uczuleniowa na białko może być natychmiastowa – i ujawnić się tuż po spożyciu pokarmów lub późna. Mogą wystąpić biegunki, zaparcia, wymioty, skurcze itp. Jedyną metodą leczenia alergii jest zatem ograniczenie lub eliminacja produktów zawierających gluten. Po pewnym czasie stosowania diety bezglutenowej istnieje szansa, że całkowicie się wyleczymy. Celiakia natomiast to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Osoby chore podczas spożywania produktów zbożowych zawierających gluten narażają swój organizm na liczne problemy spowodowane nieprawidłowym wchłanianiem pokarmu. Gluten, który dostaje się do organizmu wraz z pożywieniem, prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, przez co wchłanianie poszczególnych składników pokarmowych jest zaburzone. Celiakia to choroba, której nie da się wyleczyć. Jedynym sposobem, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, jest całkowita eliminacja glutenu. Badania dowodzą, iż na celiakię cierpi przynajmniej 1% populacji, a liczba chorych wciąż wzrasta!

Gluten

Dieta bezglutenowa - czy jest odpowiednia dla zdrowych osób?

Dieta bezglutenowa to najlepsza alternatywa tradycyjnego żywienia dla osób, które nie tolerują glutenu bądź chorują na celiakię. Dieta została stworzona z myślą o leczeniu nietolerancji i profilaktyce celiakii – pozwala ona prawidłowo funkcjonować. Tymczasem, jest ona stosowania również przez osoby całkowicie zdrowe, dlaczego? Jedyne ograniczenie diety bezglutenowej to eliminacja produktów zbożowych zawierających gluten. Ten jeden element sprawia, że nagle ludzie stosujący tę dietę zaczynają chudnąć! Wyprzedzając pytania - nie, gluten sam w sobie nie tuczy. Tuczą ilości pieczywa, makaronów i ciastek, które spożywamy. Śniadanie - kanapki, drugie śniadanie - kanapki, wieczorem - kanapki – i gdy nagle to ograniczamy, to kilogramy same znikają. Dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez osoby, które tego potrzebują. Przed dobraniem odpowiedniej diety konieczne jest wykonanie podstawowych badań i konsultacja z dietetykiem. Pamiętajmy, że działając na własną rękę, możemy zrobić sobie krzywdę.

Jeśli nie cierpisz na celiakię lub nietolerancję glutenu, nie musisz pozbywać się tego składnika z diety. Jeśli po zjedzeniu kanapki czy makaronu nie czujesz wzdęć lub nie zauważasz innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie ma się czym przejmować. Bardzo ważne jest, aby w razie wątpliwości – podejrzenia nietolerancji, wykonać stosowne badania. Pamiętajcie, że produkty zbożowe nie powinny być podstawą naszej diety – nie powinny w niej dominować! Urozmaicajmy nasze codzienne menu, a będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. 

 

Powrót na listę aktualności