Szukaj produktów

Aktualności

Cukinia - czy znasz jej zdrowotne właściwości?

07.09.2020

Cukinia - czy znasz jej zdrowotne właściwości?

Sezon na cukinię w pełni, warto ją regularnie spożywać oraz przygotować z niej przetwory na zimę. Cukinia jest lekkostrawna, posiada niski indeks glikemiczny, ma mało kalorii, można z niej przygotować bardzo dużo smacznych potraw. Zawiera witaminy i minerały, a także nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Kabaczek a cukinia

Cukinia jest warzywem, które pochodzi z Włoch i tam jest określane jako zucchina. Kiedy podjęto próby jej uprawy w naszym kraju, okazało się, że warunki są dla niej wyjątkowo korzystne. Cukinia jest mało wymagająca i mam wrażenie, że wyrośnie i wyda owoce dosłownie wszędzie, dlatego zachęcam do posadzenia jej w własnym ogródku. Już z jednego krzaczka otrzymamy wiele owoców. Na południowym wschodzie Polski cukinię określa się jako kabaczek. Czy kabaczek i cukinia to faktycznie to samo? Jedni uważają, że tak i stosują te nazwy zamiennie. Inne źródła podają że to różne gatunki. Natomiast najczęściej mianem cukinii określa się małe warzywa, młode, zielone z miękką skórką, natomiast kabaczek mówimy na dojrzałą cukinię, z twardą żółtą skórką oraz widocznymi pestkami w środku.

Cukinia ma wyjątkowo delikatny smak dlatego polecana jest jako jedno z pierwszych warzyw podczas rozszerzania diety dziecka. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Można z niej przygotować dania na słodko, słono, a także na grilla.

Cukinia przepisy

Cukinie możemy spożywać w każdej fazie wzrostu- młodą, zieloną z delikatną skórką. Kwiaty cukinii można faszerować i piec. Natomiast dojrzałe z twardą skórką warto obrać przed przygotowaniem- takie sztuki świetnie sprawdzą się do leczo. Cukinia na obiad to pomysł na szybkie i smaczne danie. Poniżej kilka przepisów.

Leczo z cukinii

W moim rodzinnym domu leczo z cukinii robiło się “na oko” dlatego nadal go tak przygotowuję. Przytoczę kilka zasad, które sprawiają że leczo smakuje wyśmienicie.

Na leczo wybieram większą cukinię, 2-3 papryki, cebulkę, dobrej jakości kiełbasę, pomidorki, passatę pomidorową, pieczarki oraz przyprawy i zioła które wybieram kierując się zapachem. Zaczynam od pokrojenia kiełbaski i przysmażenia jej z cebulką, następnie dodaję pokrojoną w paski paprykę, kolejno dodaję pieczarki, pomidory obrane ze skórki i zalewam całość passatą. Cały ten proces trwa kilka minut, całość regularnie mieszam i obserwuje jak warzywa miękną. Cukinię pokrojoną w dużą kostkę dodaje na samym końcu, całość gotuję już tylko krótką chwilę, ponieważ cukinia staje się miękka dosłownie w kilka minut. Przyprawy które dodaje w różnej proporcji to: oregano, bazylia, papryka słodka, ostra, czasem wędzona, sól i pieprz.

Leczo podaje z pieczywem lub makaronem.

Placuszki z cukiniiLeczo z cukinii

Skład:

  • 1 mała cukinia,
  • 2 ziemniaki,
  • ½ cebuli,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki orkiszowej,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • szczypta świeżego koperku,
  • olej do smażenia.

Cukinię, ziemniaki oraz cebulę należy zetrzeć na tarku. Do powstałej masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron aż będą rumiane.

Smażona cukinia w talarkachTalarki z cukinii

Skład:

  • cukinia,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, słodka papryka

Cukinię kroimy w plastry. Następnie trzeba ją posypać solą i odstawić na 15 min, w tym czasie cukinia puści dużą ilość wody, którą odlewamy. Jajka mieszamy z przyprawami. Każdy talarek obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na patelni z każdej strony, aż się zarumieni.

Więcej przepisów na dania z cukinii znajduje się na naszej stronie z przepisami:

Czy wiesz że…

  • cukinii nie powinno przechowywać się w lodówce, ponieważ wpływa to na jej smak, najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (do 10stopni). W takich warunkach można je trzymać nawet kilka tygodni,
  • cukinia – kalorie, cukinia zawiera jedynie 15 kalorii w 100 g, dlatego jest szczególnie polecana dla osób które chcą pozbyć się kilku dodatkowych kg.

 

Powrót na listę aktualności