Aktualności
Czy wiesz jak prawidłowo parzyć zioła?
13.12.2019
Otóż, aby zaparzyć ziołową herbatkę idealną potrzeba ociupinę chęci i z zasadzie nic więcej.
- Świeżą, najlepiej przefiltrowaną wodę doprowadzamy do wrzenia.
- Nalewamy ciut wrzątku do dzbanka, kołyszemy nim i wylewamy. Najlepiej mieć osobny dzbanek właśnie do zaparzania ziół i wszelkich naparów o leczniczym działaniu - nie korzystamy z pojemników metalowych.
- Do dzbanka wsypujemy 1 łyżeczkę suszu ziołowego na każdą szklankę wody (250 ml). Jeśli robimy więcej niż dwie porcje – czyli ponad 0,5 l – to dodajemy 1 łyżeczkę tj. 5g ziółek więcej. Jest to porcja „dla dzbanka” :)
- Zalewamy całość wrzątkiem.
- I teraz najważniejsza sprawa - nakładamy pokrywkę i zatykamy dzióbek. Jeśli tego nie zrobimy z naszej herbatki uciekną wszystkie olejki eteryczne i nasza herbatka straci swą moc. Jedna prosta czynność, a ma olbrzymie znaczenie dla skuteczności naparu.
- Zaparzamy napój przez 15 minut, chyba że przepis mówi inaczej, po czym nalewamy do filiżanki i pijemy. Herbatki ziołowe należy popijać jak najszybciej po przyrządzeniu, wtedy działają najlepiej. Można napar przechować, zakręcony w słoiku, w lodówce ale nie dłużej niż 24 godziny. Później zioła tracą swą moc.
Nie wszystkie zioła są smaczne, jednak drzemie w nich tak ogromna siła, że warto czasem się przemóc. Zawsze można troszkę polepszyć smak odrobiną miodu, a do zaparzania dodać przyprawy korzenne aby wzbogacić nieco walory smakowe nie niszcząc jednocześnie walorów terapeutycznych. I pamiętajcie Państwo o tym, że nie wystarczy wypić jedną filiżankę i oczekiwać cudów. Zioła należy pić ok. 3 razy dziennie przez dość długi okres. Jaki ? To zależy od składników mieszanki, indywidualnych potrzeb każdego z nas, celu w jakim je spożywamy. Dobrze jest skonsultować się z fitoterapeutą lub doświadczonym zielarzem.