Aktualności
Dania na grilla - co przygotować?
Chcesz rozpocząć sezon grillowy, serwując sobie i zaproszonym gościom pyszne jedzenie? Podpowiadamy, jakie dania na grilla przygotować!
Warto wykorzystać maj na to, by spędzić miło czas, spożywając aromatyczne dania z rusztu. Pojawiają się głosy, że dania z grilla nie należą do najzdrowszych - to, czy dostarczymy organizmowi dawkę wartości odżywczych, uzależnione jest zarówno od tego, po jakie produkty sięgniemy, jak i od tego, w jaki sposób je przygotujemy. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na rodzaj rozpałki, jaką wykorzystamy do grillowania jedzenia. Najlepszym wyborem będzie węgiel drzewny, który odpowiednio rozpalimy przed rozpoczęciem grillowania jedzenia. Węgle pokryte białym popiołem będą oznaką tego, że grill jest gotowy na umieszczenia na rożnie produktów spożywczych. Wystrzegajmy się wrzucania do ognia papieru z kolorowymi nadrukami, iglastego drewna i szyszek. Jeśli nie chcemy, by nasze danie ociekało tłuszczem, wyposażmy się w specjalne tacki do grillowania. Nie zapominajmy także o tym, co umieszczamy na grillu - odpowiednio dobrane mięso oraz warzywa podane w stosownych proporcjach zagwarantują, że dostarczymy organizmowi porcję pysznych, aromatycznych, a przede wszystkim zdrowych wartości odżywczych. Na jakie dania się zatem zdecydować?
Dania z mięsa na grilla
Grill najczęściej kojarzony jest z tłustymi kiełbaskami i kaloryczną karkówką. Jeśli chcemy zadbać o cholesterol i dobre samopoczucie, zdecydujmy się na drób - zarówno mięso z kurczaka, jak i indyka świetnie sprawdzi się w grillowanej formie. Mięso drobiowe możemy podać zarówno w formie filetów, jak i jako składnik szaszłyków. Amatorzy owoców morza mogą również zdecydować się na krewetki lub ryby - przygotowane na grillu nabiorą wyjątkowego aromatu. Aby przełamać klasyczne smaki, jakie kojarzą się z grillem, warto przygotować danie w postaci grillowanego kurczaka po azjatycku.
Składniki:
-
1 podwójna pierś z kurczaka
-
400 g jogurtu naturalnego
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka imbiru
-
½ łyżeczki ostrej papryki chili
-
sok z ½ limonki
-
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone mięso rozcinamy na plastry o grubości ok 6 mm, następnie przekładamy do marynaty, przygotowanej z jogurtu, czosnku, soki z limonki i soli. Gotowego kurczaka grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Serwujemy w towarzystwie sałatki lub grillowanych warzyw oraz z dipem. Jeśli chcemy zaakcentować azjatycki smak, warto skusić się na nietypowy, wyrazisty sos curry - mango. Zwolennicy ostrych dodatków powinni skomponować kurczaka z sosem chilli do drobiu
Marynata na grilla
Aby zadbać o intensywny smak i aromat, warto przygotować odpowiednią marynatę, w której umieścimy mięso na kilka godzin przed planowanym grillowaniem. Dla lepszego efektu warto marynować mięso przez całą noc - dzięki temu będzie nie tylko bardziej aromatyczne, ale i kruche. Jeśli lubisz wyraziste akcenty, przygotuj marynatę o smaku orientu.
Składniki:
-
1 czerwona papryka
-
4-5 ząbków czosnku
-
sok z 1 cytryny
-
szczypta chili
-
sól i pieprz
Przygotowanie:
Paprykę kroimy, pozbywając się pestek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy oraz oliwę. Całość miksujemy. Gotowa marynata świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku drobiu, jak i wieprzowiny.
Warzywa na grilla
Warzywa w grillowanej formie są coraz bardziej popularne, stanowiąc nie tylko zdrowy dodatek do dań mięsnych, ale i aromatyczne, samodzielne dania. Wegetarianie oraz zwolennicy fit kuchni, poza warzywami, mogą umieścić na grillu tofu. Chcąc dostarczyć sobie więcej walorów smakowych, można je odpowiednio zamarynować lub zdecydować się na wersję smakową - z dodatkiem oliwek lub z bazylią. Poza grillowaniem doprawionych warzyw, takich jak papryka, ziemniaki, bakłażan, czy pieczarki, można przygotować danie bardziej sycące, jak np. faszerowaną cukinię.
Składniki:
-
2 średnie cukinie
-
1 cebula
-
2 garści pomidorków koktajlowych
-
pęczek koperku
-
ser mozzarella
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
przyprawy ziołowe, sól morska, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
Cukinię wydrążamy, posypujemy ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Grillujemy ok. 10 minut z obu stron, następnie wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem - cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy miąższ z cukinii, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Na wierzch układamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe, mozzarellę pociętą w paski, posypujemy koperkiem oraz ziołami. Cukinię zawijamy w folię aluminiową, grillujemy ok. 25 min. Gotowe danie warto serwować z dodatkiem sosu koktajlowego lub sosu czosnkowego.
Przełom wiosny i lata to idealna okazja do wspólnego grillowania. Aby nieco przełamać klasyczne grillowe menu, warto przygotować aromatyczne dania w nieco zdrowszej, jednak równie smacznej wersji - dzięki temu nie tylko miło spędzimy czas, spożywając posiłek z bliskimi na łonie natury, ale również zadbamy o dobre samopoczucie. Smacznego!