Szukaj produktów

Aktualności

Guma guar - zdrowy zagęstnik

28.03.2022

 

 

     Guma guar to substancja, która posiada właściwości zagęszczające i stabilizujące. Ma postać proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc lepkie roztwory. To produkt bezglutenowy, zawierający 80% błonnika.

Sprawdź, dlaczego jest polecany na różnego rodzaju dietach w tym redukcyjnych:

  •  to błonnik rozpuszczalny, czyli substancja regulująca rytm wypróżnień, znajduje się w środkach zapobiegających zaparciom.

  • pobudza wypróżnienia oraz łagodzi dolegliwości jelit związane z uchyłkowatością jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna,  zapaleniem jelita grubego i zespołem jelita drażliwego.

  • jest częstym składnikiem suplementów diety, których zadaniem jest zmniejszanie apetytu, a przez to łatwiejsza kontrola masy ciała. Może spełniać taką rolę, gdyż w obecności wody pęcznieje, wypełniając przewód pokarmowy i spowalniając opróżnianie żołądka. Dzięki temu dochodzi do zmniejszenia apetytu i późniejszego odczuwania głodu.  

 

Czy wiesz, że...

... znajduje się w niej galaktomannan, który nie jest trawiony przez układ pokarmowy, w związku z tym nie dostarcza organizmowi dodatkowych kalorii?

 


Gdzie ją można wykorzystać w diecie :

  • do robienia domowych dżemów, galaretek

  • jako dodatek do owsianek, jogurtów, musów owocowych, koktajli

  • do tworzenia domowych serków homogenizowanych, kremów do smarowania, past kanapkowych itp.

  • do zagęszczania zup i sosów

  • jako zamiennik tłuszczu – np. w domowych ketchupie, majonezie, sosach, zup

  • do pieczenia - dzięki temu ciasto lepiej rozciąga się, jest bardziej wydajne, a po upieczeniu bardziej puszyste.

 

Ogólna zasada stosowania to 1g gumy guar na 100ml płynu.

Jeżeli dana potrawa będzie za gęsta wtedy można dodać więcej wody, natomiast jeżeli będzie na rzadka można dodać więcej gumy guar. Nie przekraczać ilości 1,5 dużej łyżki gumy guar dziennie.

 

 

 

 

Powrót na listę aktualności