Szukaj produktów

Aktualności

Herbaty ziołowe na odporność – idealne na jesień i zimę

12.12.2019

Długie, ciemne wieczory stwarzają nam wymarzoną okazję aby zakopać się na kanapie, pod ulubionym kocykiem, z książką i kubkiem pysznej, gorącej owocowej bądź ziołowej herbatki. Taki aromatyczny napój, przyrządzony z ziół i owoców ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych - i dobrze, bo jesień oraz zima to czas, kiedy należy zadbać o odporność i dobrą kondycję organizmu.
Każdego roku większość nas, właśnie jesienią i zimą staje przed tym samym problemem - jak ustrzec się przed katarem, bolącym gardłem, grypą i innymi typowymi dla tego czasu infekcjami.
Natura dostarcza nam przeróżnych ziół, które są znakomitym źródłem witamin oraz mikro i makroelementów. Warto mieć wiedzę, choć podstawową, abyśmy potrafili bronić się przed wirusami i bakteriami, korzystając z ogromnej mocy ziół i  nie musieli zażywać od razu syntetycznych leków.


Zatem, aby usprawnić funkcjonowanie układu immunologicznego warto sięgnąć po :

  • Jeżówkę purpurową - od lat stoi ona niezmiennie na czele ziół wspierających odporność. Jest immunostymulatorem, czyli środkiem, który ma zdolność pobudzania do pracy limfocytów, granulocytów oraz makrofagów. Badania dowiodły, że ta wspaniała roślinka zwiększa ilość białych krwinek oraz komórek śledziony. Podnosi również aktywność limfocytów B do wytwarzania przeciwciał.
  • Pokrzywę - działa przeciwwirusowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie, krwiotwórczo. Pijemy po 3 szklanki codziennie aby wzmocnić i oczyścić organizm.
  • Herbatę z dzikiej róży – jej owoce to jedno z najlepszych źródeł witaminy C, niezastąpione przy wszelakich przeziębieniach. Działa wybitnie wzmacniająco i przeciwzapalnie. Warto je połączyć z suszem z czarnej porzeczki, pokrzywą oraz liśćmi maliny. Taka mieszanka świetnie sprawdzi się dla dzieciaczków i rekonwalescentów powracających do zdrowia
  • Herbatę z malin (owoc i liść) - podnosi odporność i wzmacnia siły witalne organizmu. Jest polecana przy wszelkich infekcjach przebiegających z gorączką jako środek napotny i przeciwgorączkowy. Bardzo dobrze połączyć jest suszone owoce maliny z czarnym bzem i lipą.
  • Rokitnik – jest uznawany za znakomity środek uodparniający, źródło witamin – szczególnie C, prowitaminy A oraz witamin z grupy B a także wit. E znanej wszystkim jako witamina młodości. Wspiera organizm w walce z wszelakimi infekcjami oraz stanami zapalnymi różnych narządów.

 

Kilka prostych receptur na herbaty ziołowe o działaniu uodparniającym oraz wartych do zastosowania przy przeziębieniach:

 

Witaminowa herbatka z ziół, z dodatkiem czarnego bzu.

Należy zmieszać w równych proporcjach: kwiat bzu czarnego, kwity lipy, liść brzozy oraz owoce dzikiej róży. Zaparzamy łyżkę ziół szklanką wrzątku, koniecznie pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pijemy mocno ciepłe (bądź gorące) po szklance 3x dziennie. Dzieci po pół szklanki. Uciekamy pod kocyk i dobrzejemy w domowym zaciszu :)

 

Ziołowa herbatka witaminowa z bzem wg profesora Jana Muszyńskiego.

Po jednej łyżce kwiatów bzu, fiołka trójbarwnego i kwiatów lipy zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy pomalutku przez 15 minut. Wlewamy sok malinowy i pijemy po pół szklanki co 2 godziny.

 

Ziołowa herbatka wzmacniająca odporność organizmu.

Po pół szklanki: jeżówki purpurowej, liści babki lancetowatej, płatków nagietka. Wszystkie składniki suszu powinny być mocno rozdrobnione. Mieszamy i wsypujemy do szklanego, zakręcanego słoja. 1 łyżkę ziół zaparzamy szklanką wrzątku przez 20 minut, przecedzamy. Pijemy ciepły napar 2 razy dziennie przez 10 dni – codziennie lub przez 20 dni, co drugi dzień. Można dodać troszkę soku z czarnych porzeczek lub malin.
Taką kurację można powtórzyć po 2-3 tygodniach. Recepturka jest bardzo skutecznym środkiem wzmacniającym i pobudzającym układ immunologiczny. Chroni przed atakiem wirusów i bakterii.

Zioła i wszelkie mieszanki z nich sporządzone należy zawsze przechowywać w szczelnych, podpisanych słojach, w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Ziołowe herbatki, które mają w składzie zioła o działaniu przeciwzapalnym z powodzeniem można używać do płukania gardła. Zaparzamy je zgodnie z przepisem, przelewamy do słoika z zakrętką i schładzamy do temperatury pokojowej, nie zdejmując pokrywki. Później przechowujemy w lodówce. Do płukania używamy porcji ¼ do ½ szklanki i stosujemy co 1-2 godziny.


 

Powrót na listę aktualności