Aktualności
Historia miodu, co warto o nim wiedzieć?
Pszczoły towarzyszą ludzkości niemal od zawsze. Według naukowców pszczoła miodna istnieje na świecie od 100 milionów lat. Ludzie bardzo szybko odkryli ich wartość oraz lecznicze właściwości wytwarzanego przez nich miodu. Początkowo miód wybierano z dziupli oraz szczelin skalnych, gdy ludzie zmienili tryb życia z koczowniczego na osiadły również “udomowiono” pszczoły. Archeolodzy odkryli, że pszczoły hodowano już epoce kamienia łupanego na terenach Turcji. O rozkwicie pszczelarstwa w Egipcie można mówić około 3000 roku p.n.e. Już wtedy miało ono charakter przemyślany i celowy. Stosowano gliniane naczynia i budowano pierwsze ule. Starożytni Egipcjanie stosowali propolis do leczenia ran, a także mumifikacji. W wyniku obserwacji zauważono że pszczoły konserwują w ten sposób w ulach swoich naturalnych wrogów, których z racji wielkości nie są w stanie wynieść. Miód i propolis posiadają świetne właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowe, które już wtedy były zauważone. Pszczołę czczono jako istotę świętą, natomiast wyrabiany przez nie miód uważano za pokarm bogów oraz źródło nieśmiertelności. W Grecji także doceniano miód i jego właściwości. W Rzymie posiadanie własnej pasieki było cenione przez elitę.
Rozwój nauki pozwolił na wyodrębnienie różnych gatunków miodu, poznanie ich składu oraz właściwości.
Najpopularniejsze rodzaje miodów:
Spadziowy- miód spadziowy jest jednym z najcenniejszych, ponieważ spadź świerkowa i jodłowa występują rzadko i w określonych warunkach, nawet raz na kilka lat. Zawiera bogactwo minerałów, enzymów oraz substancji o działaniu antybiotycznym. Bardzo pomocny przy infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu płuc, astmie, a także chorobach reumatycznych. Wspomaga gojenie się ran dzięki właściwościom antybakteryjnym. Zwalcza bakterie beztlenowe, gronkowce oraz paciorkowce.
Akacjowy- najsłodszy z miodów, a przy tym bardzo delikatny. Długo pozostaje płynny, często koloru słomkowego, a nawet bezbarwny. Chętnie wybierany przez dzieci. Wspiera układ moczowy, bardzo dobrze wpływa na przewód pokarmowy, reguluje wydzielanie żółci. Łagodzi bezsenność oraz objawy związane z przemęczeniem i znużeniem.
Gryczany- ciemny miód o bardzo charakterystycznym ostrym smaku i zapachu. Przyjemnie słodki, aromatyczny. Zapach typowo letni, ciepły. Szczególnie polecany przy problemach z anemią i niedoborach żelaza, gdyż wspiera procesy krwiotwórcze. Chroni układ krążenia i usprawnia pracę serca. Działa korzystnie przy zmęczeniu, osłabieniu koncentracji i problemach z zapamiętywaniem, ponieważ posiada dużą zawartość magnezu. Poprawia odporność organizmu po przebytych chorobach.
Lipowy- najczęściej wybierany miód przy infekcjach górnych dróg oddechowych i przeziębieniu. Upłynnia zalegającą wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie. Działa napotnie oraz pozwala obniżyć gorączkę. Ponad to poprawia nastrój, uspokaja. Posiada delikatny, słodki smak i kremową konsystencję.