Aktualności
Imbirowy Syrop
04.10.2019
Temperatura za oknem nagle spadła, deszcz i śliny wiatr sprzyja infekcjom. W tym okresie warto sięgnąć po domowe nalewki i syropy podnoszące odporność. Imbir posiada właściwości rozgrzewające, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Pomaga szybko pozbyć się pierwszych objawów przeziębienia.
Przepis na domowy syrop z imbiru:
Przygotowanie: Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki. Imbir zatrzeć na drobnej tarce. Do wyparzonego słoika ułożyć warstwami: 2 łyżki miody, 3-4 plasterki cytryny, łyżkę startego imbiru. Czynność powtarzać aż do wypełnienia słoika. Na koniec zalać całość miodem. Zakręcony słoik umieścić w lodówce, syrop jest gotowy po 24 godzinach. Stosować łyżeczkę trzy razy dziennie.