Szukaj produktów

Aktualności

Jajka – wartości odżywcze, oznaczenia, ciekawostki.

16.07.2020

Jajka to bardzo ważny i cenny składnik diety każdego człowieka. Obecny trend, a one jak wiadomo się zmieniają, mówi, że śmiało możemy spożywać ok. 7 jajek tygodniowo.

Czy wiecie jak wygląda typowy dzień szczęśliwej kurki?

Otóż, zaczyna się wcześnie rano i tuż po przebudzeniu kury zaczynają się nieść – tak zawsze mówiła moja babcia. Ten proces trwa do południa. Potem kurki odpoczywają, bawią się, mówiąc po ludzku mają czas wolny.
Najczęściej gospodarze zbierają jajka dwa razy dziennie, rano i po południu. Później jaja są segregowane wg wagi i oznacza się je numerem weterynaryjnym. Numer ten zawiera informacje na temat klasy jaja i kraju pochodzenia.

Czym karmi się szczęśliwe kurki?

„Ekologiczne kury” karmi się ekologicznymi paszami, których głównym składnikiem są zboża pochodzące z upraw BIO.  Jedzenie dla kur skomponowane jest tak aby było lekkostrawne i zapewniało kurom dzienne zapotrzebowanie na energię. Jeśli przyglądaliście się kiedyś kurom, to na pewno widzieliście, że cały czas grzebią sobie w ziemi. Stąd również czerpią pożywienie i to dokładnie takie jakiego potrzebują – troszkę robaczków, trafi się jakaś dżdżownica, kamyczek, ziarenko…
Jajka z hodowli ekologicznej to gwarancja wyjątkowego smaku i mnóstwo cennych wartości odżywczych.

Jajko wartości odżywcze:

Na 100 g : Tłuszcz 11 g; w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g; kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,4 g; kwasy tłuszczowe jednonienasycone 4,1 g; Cholesterol: 373 mg; Sód 124 mg; Potas 126 mg; Węglowodany 1,1 g, w tym: błonnik 0 g, cukry 1,1 g; Białko 13 g.
Jajka są źródłem:

  • Witamin A,D,E,K, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12, niacyny, kwasu foliowego oraz biotyny).
  • Lecytyny – przyswaja się dużo lepiej niż lecytyna pozyskiwana z soi.
  • Luteiny i zeaksantyny – ważne w profilaktyce chorób oczu.
  • Ksantofilu – przeciwutleniacz.
  • Związków mineralnych – żelazo, fosfor, selen, cynk, jod.
  • DHA – odpowiada za poprawną pracę mózgu.

Ile kalorii ma jajko?

Przyjmuje się, że na 100 g ma 160 kcal, to znaczy, że jedno jajko ma 80 kalorii. Oczywiście dokładna wartość kaloryczna zależy od wielkości/wagi jajka. Żółtko jest 6 razy bardziej kaloryczne niż białko. 10 dkg żółtek to 322 kcal, a tyle samo białek to zaledwie 52 kcal.

Ile waży jajko?
Waga jajka zależy od jego rozmiaru. Wygląda to następująco: XL – bardzo duże: 73 g wzwyż, L – duże: od 63 g do 73 g, M – średnie: od 53 g do 63 g,  S waży 50 g

Ile gotować jajko?
To zależy jakie jajka lubisz i do czego ich potrzebujesz.
Jajko na miękko gotujemy 2 minuty.
Przepis mojego męża, specjalisty od jajek na miękko, wygląda tak: jaja zalewamy wrzątkiem, czekamy aż woda zacznie bulgotać i nastawiamy stoper na 2 minuty. Zdejmujemy i zalewamy zimną wodą. Jeśli jaja są duże czas odrobinę wydłużamy.
Jajka na twardo gotujemy ok. 5-6 minut.
Gotowane jajko z siwą/zieloną otoczką świadczy o tym, że jajka gotowały się za długo.

Kupując jajka, pamiętajmy, że cyferki - a zatem kategorie to olbrzymie różnice w sposobie hodowli kur a co za tym idzie jakości jajek.
0 - są to jajka od kur hodowanych ekologicznie. Kurki mają wolny wybieg, są karmione ekologiczną, zdrową karmą oraz tym co same wygrzebią.
1 - jaja z chowu wolnowybiegowego, nie jest określona jakość karmy.
2 - chów ściółkowy, kurki całe swoje życie pozostają w zamknięciu, ale mogą się swobodnie poruszać.
3 - jaja z chowu klatkowego - kurki przez całe życie są zamknięte w klatkach, bez możliwości ruchu...

Wniosek: jakość jajek 😋 = komfort życia kur

Ciekawostki:

  • Jajko ma zerowy indeks glikemiczny – to ważna informacja dla cukrzyków.
  • Żółtko to 30% jajka, białko 58%, skorupka 11% a błona podskorupkowa to 1%.
  • Żółtko ma więcej wartości odżywczych (minerałów i witamin).
  • Jajka mogą wywoływać alergie.
  • Białko jaja ma idealny skład i proporcje aminokwasów egzogennych.
  • Jedno jajo to ok. 25% dziennego zapotrzebowania na pełnowartościowe białko.
  • Jest skarbnicą dobrze przyswajanych przez organizm składników odżywczych, dlatego jest ogromnie ważne w jadłospisie dzieci i osób starszych.
  • Dość szybko powoduje uczucie nasycenia, dlatego ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Powrót na listę aktualności