Aktualności
Jak rozpuszczać/dekrystalizować miód?
Krystalizacja miodu jest procesem całkowicie normalnym i naturalnym. Wszystkie miody ulegają temu procesowi, taki skrystalizowany miód to krupiec. Jest to jeden z charakterystycznych procesów, któremu podlega tylko prawdziwy i naturalny miód. Szybciej krystalizują miody zawierające więcej glukozy niż fruktozy. Sposób przechowywania również ma wpływ na szybkość zachodzenia procesu- niska temperatura sprzyja gęstnieniu i krystalizacji. Miód jest produktem silnie higroskopijnym, pochłania wilgoć oraz zapachy z otoczenia, dlatego ważne aby przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku. Miód w formie stałej nadal można z powodzeniem używać, nie traci on przy tym swoich cennych właściwości. Miód najlepiej dodawać do produktów, herbat czy napojów o temperaturze nie przekraczającej 40 stopni, wyższa temperatura niszczy substancje odżywcze w nim zawarte.
Jak rozpuścić miód ?
Miód należy wolno ogrzać, najlepiej wstawiając słoik do kąpieli wodnej. Ważne by nie przekraczać temperatury 42 C, dzięki temu zachowamy wszystkie właściwości miodu. Wodę należy zmieniać kilkukrotnie, gdy tylko zbyt ostygnie. Dzięki temu w łatwy sposób przywrócimy pierwotną płynną formę miodu. Dekrystalizacja miodu jest procesem bezpiecznym, nie zmienia jego właściwości i smaku.
- właściwości przeciwzapalne,
- przyśpiesza tworzenie fibroblastów, czyli komórek wytwarzających kolagen,
- działa antybakteryjnie,
- zapobiega schorzeniom układu oddechowego,
- upłynnia zalegającą wydzielinę, ułatwia wykrztuszanie,
- wspiera odporność i działa przeciwalergicznie,
- pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, działa kojąco i regulująco,
- korzystnie wpływa na pracę serca,
- wykazuje działanie moczopędne, działa pomocniczo w stanach zapalnych układu moczowego,
- poprawia nastrój i samopoczucie, uspokaja.