Szukaj produktów

Aktualności

Jak to jest z tymi ziemniakami?

01.03.2021

       Ziemniaki swoją historię zaczęły w Ameryce Południowej już 4 tysiące lat p. n. e. Na początku pojawiały się tylko na dworach królewskich i magnackich. Z biegiem lat z uwagi na prostote w uprawie, zaczęły masowo pojawiać się także na wsiach. Nauczono się je przyrządzać na wiele sposobów, dzięki czemu zdominowały polską kuchnię.
W ostatnich latach ich spożycie jednak wciąż spada, ustępując miejsca wielu bardziej modnym produktom. Czy słusznie?

Co kryje w sobie ziemniak?
Warto pamiętać, że ziemniaki same w sobie (bez dodatku masła, śmietany, mleka) to produkt niskokaloryczny i lekkostrawny, zawierający witaminę C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak potas, magnez, wapń, jod, zelazo i fosfor. Dzięki obecności błonnika, dają uczucie sytości na dłużej. Co więcej, ziemniaki rzadko powodują uczulenia czy alergie, a podczas uprawy nie kumulują znaczących ilosci metali ciężkich, dlatego też podawane są jako jedne z pierwszych warzyw przy rozszerzaniu diety niemowlaka.




 

Zwróć uwagę!

Aby jednak wykorzystać bogactwo składników odżywczych, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach podczas przygotowywania potraw:

  • wiele składników znajduje się bezposrednio pod skórką, dlatego najlepiej jeść je bez skórki lub obierać bardzo cienko
  • na wodzie po gotowanych ziemniakach można zrobić zupę lub podlać nimi kwiaty, ale tylko w przypadku kiedy woda nie była solona.
  • jeśli gotujemy ziemniaki, które mają stanowić dodatek do głównego dania lub sałatki, najpierw zagotujmy wodę i wrzućmy ziemniaki do wrzątku. Unikniemy w ten sposób przenikania składników odżywczych do wody.

Jeden produkt, tyle możliwości

Ze względu na łagodny smak, ziemniaki dają niezliczone możliwości wykorzystania w kuchni. Najbardziej popularne jest podawanie ziemniaków jako dodatek do dania głównego, ale także do zup i sałatek. Dodatkowo stanowią bazę placków ziemniaczanych, knedli, klusek śląskich. Z nich przygotujemy uwielbiane przez dzieci frytki czy opiekane talarki. Powrót do smaków dzieciństwa zapewnią nam też pieczonki/prażonki podawane z kefirem czy jajkiem sadzonym. Chwileczkę! W tym miejscu nie możemy przecież zapomnieć o ziemniakach z ogniska, przyprawione solą i masłem powalają na kolana wszystkie wykwintne dania z restauracji. Poza zastosowaniem w kuchni, ziemniaki wykorzystuje się także przy produkcji alkoholu czy krochmalu wykorzystywanego w czasie prania pościeli i bielizny. W postaci mąki ziemniaki stosuje się jako zasypkę dla dzieci lub dodatek do kąpieli w celu łagodzenia stanów zapalnych. Z mąki można też przygotować suchy szampon lub puder.



Skoro już wiemy jakie korzyści płyną ze spożycia ziemniaków, możemy stwierdzić, że nie taki diabeł straszny.. Miłośnicy kartofli nie muszą eliminować ich ze swojego jadłospisu. Jeśli będziemy pamiętać o różnorodności produktów w diecie, ziemniaki jak najbardziej mogą stanowić jej część. Wszystko z rozsądkiem! :)

Powrót na listę aktualności