Szukaj produktów

Aktualności

Jesienne smaki: dynia

14.11.2018

Koniec wakacji to czas, kiedy rozpoczyna się sezon na dynie, które są bogate w wiele wartości odżywczych i witamin, korzystnie wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia idealnie sprawdza się w kuchni, jednak walory smakowe to nie jedyne jej zalety – warzywo to nadaje się także do przygotowania domowych kosmetyków.

Dynia- co warto wiedzieć?Błonnik, żelazo, magnez, selen, miedź i cynk – to główne składniki, jakie znaleźć można w dyni. Uwzględniając dynię w swoim jadłospisie, dostarczamy organizmowi także sporą dawkę witaminy B1, B2, PP, A, E i C, tym samym chroniąc układ nerwowy, wzmacniając odporność oraz poprawiając kondycję skóry.

Dynia świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i słono. Najbardziej popularnym daniem na bazie tego warzywa jest rozgrzewający dyniowy krem – zupa idealna na mroźne dni. Ponadto dynia stanowi smaczną podstawę do placuszków, zapiekanek, muffinek, spaghetti czy sałatek. Chcesz wprowadzić do diety dynię? Przetestuj poniższe przepisy!

 

Oryginalna zupa krem z dyni

Dyniowa zupa z masłem orzechowym

Lubisz niebanalne połączenia smaków? Połącz klasyczną zupę dyniową z wyrazistym w smaku masłem orzechowym – taka mieszanka nie tylko Cię nasyci i rozgrzeje, ale także dostarczy sporą dawkę wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1,2 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 2 duże łyżki naturalnego masła orzechowego  
  • 80 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, szczypta cynamonu, szczypta chili, 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry

Przygotowanie:

Na oliwie szklimy cebulę z dodatkiem czosnku, imbiru i curry. Dodajemy dynię oraz pozostałe przyprawy. Po kilku minutach dolewamy przygotowany wcześniej bulion, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Gotową zupę mieszamy z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym lub śmietanką. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. Aby ułatwić sobie obieranie dyni, warto ją wcześniej podpiec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

Przetwory z dyni- marmolada

Dyniowo pomarańczowa marmolada

Jesteś fanem śniadań na słodko? Dyniowo pomarańczowa marmolada idealnie współgra z grzankami, rogalikami, a nawet z owsianką.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 pomarańcze
  • sok z 3 cytryn
  • kawałek korzenia imbiru
  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 5 goździków

Przygotowanie:

Dynię i pomarańcze kroimy w kostkę, dodajemy pomarańczową skórę pokrojoną  w cienkie paseczki oraz sok z cytryny i starty imbir. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przyprawiamy cukrem, cynamonem i goździkami, gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Po tym czasie dynia powinna być już miękka a nawet się rozpaść (zależy od gatunku). Gotową marmoladę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego ostudzenia.

 

 

Dynia i jej zastosowanie w kosmetyce

Dyniowo jabłkowa maseczka na twarz

Przygotowując danie z dyni, zostało Ci odrobinę warzywnego musu? Wykorzystaj go, przygotowując domową maseczkę odżywczą, która nawilży skórę, łagodząc podrażnienia.

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ¼  filiżanki purée z dyni
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu i imbiru

Przygotowanie:

Jabłko, miód i dynię blendujemy, dodajemy mleko lub jogurt oraz cynamon. Całość mieszamy, nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i szyi, pozostawiając na 15 minut. Następnie zmywamy letnią, najlepiej przegotowaną wodą. Jeśli jesteś posiadaczem skóry wrażliwej, dodaj niewielką ilość cynamonu i imbiru – składniki te wykazują silne działanie, mogąc wywołać reakcje alergiczne.

 

Dynia jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, dlatego warto uwzględnić ją w swoim menu. Warto także pamiętać, że warzywa nie tylko świetnie sprawdzają się jako składniki dań, ale także jako podstawa domowych, naturalnych kosmetyków.

 

Powrót na listę aktualności