Aktualności
Jesienne smaki: dynia
Koniec wakacji to czas, kiedy rozpoczyna się sezon na dynie, które są bogate w wiele wartości odżywczych i witamin, korzystnie wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia idealnie sprawdza się w kuchni, jednak walory smakowe to nie jedyne jej zalety – warzywo to nadaje się także do przygotowania domowych kosmetyków.
Błonnik, żelazo, magnez, selen, miedź i cynk – to główne składniki, jakie znaleźć można w dyni. Uwzględniając dynię w swoim jadłospisie, dostarczamy organizmowi także sporą dawkę witaminy B1, B2, PP, A, E i C, tym samym chroniąc układ nerwowy, wzmacniając odporność oraz poprawiając kondycję skóry.
Dynia świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i słono. Najbardziej popularnym daniem na bazie tego warzywa jest rozgrzewający dyniowy krem – zupa idealna na mroźne dni. Ponadto dynia stanowi smaczną podstawę do placuszków, zapiekanek, muffinek, spaghetti czy sałatek. Chcesz wprowadzić do diety dynię? Przetestuj poniższe przepisy!
Dyniowa zupa z masłem orzechowym
Lubisz niebanalne połączenia smaków? Połącz klasyczną zupę dyniową z wyrazistym w smaku masłem orzechowym – taka mieszanka nie tylko Cię nasyci i rozgrzeje, ale także dostarczy sporą dawkę wartości odżywczych.
Składniki:
- 1,2 kg dyni
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 2 duże łyżki naturalnego masła orzechowego
- 80 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, szczypta cynamonu, szczypta chili, 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
Na oliwie szklimy cebulę z dodatkiem czosnku, imbiru i curry. Dodajemy dynię oraz pozostałe przyprawy. Po kilku minutach dolewamy przygotowany wcześniej bulion, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Gotową zupę mieszamy z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym lub śmietanką. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. Aby ułatwić sobie obieranie dyni, warto ją wcześniej podpiec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dyniowo pomarańczowa marmolada
Jesteś fanem śniadań na słodko? Dyniowo pomarańczowa marmolada idealnie współgra z grzankami, rogalikami, a nawet z owsianką.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 pomarańcze
- sok z 3 cytryn
- kawałek korzenia imbiru
- 700 ml wody
- 700 g cukru
- przyprawy: 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 5 goździków
Przygotowanie:
Dynię i pomarańcze kroimy w kostkę, dodajemy pomarańczową skórę pokrojoną w cienkie paseczki oraz sok z cytryny i starty imbir. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przyprawiamy cukrem, cynamonem i goździkami, gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Po tym czasie dynia powinna być już miękka a nawet się rozpaść (zależy od gatunku). Gotową marmoladę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego ostudzenia.
Dyniowo jabłkowa maseczka na twarz
Przygotowując danie z dyni, zostało Ci odrobinę warzywnego musu? Wykorzystaj go, przygotowując domową maseczkę odżywczą, która nawilży skórę, łagodząc podrażnienia.
Składniki:
- ½ jabłka
- ¼ filiżanki purée z dyni
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu i imbiru
Przygotowanie:
Jabłko, miód i dynię blendujemy, dodajemy mleko lub jogurt oraz cynamon. Całość mieszamy, nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i szyi, pozostawiając na 15 minut. Następnie zmywamy letnią, najlepiej przegotowaną wodą. Jeśli jesteś posiadaczem skóry wrażliwej, dodaj niewielką ilość cynamonu i imbiru – składniki te wykazują silne działanie, mogąc wywołać reakcje alergiczne.
Dynia jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, dlatego warto uwzględnić ją w swoim menu. Warto także pamiętać, że warzywa nie tylko świetnie sprawdzają się jako składniki dań, ale także jako podstawa domowych, naturalnych kosmetyków.