Szukaj produktów

Aktualności

Kawałek słońca na talerzu

10.12.2021

 

 

    Ma sztywne, mięsiste oraz włókniste liście zakończone ostrym wierzchołkiem, które tworzą rozetę. Charakteryzuje się żółtym miąższem, słodkim, lekko kwaśnym smakiem. Co to za owoc? Ananas!

    Ananas to dobre źródło kwasów organicznych, enzymów (mowa tu o bromelainie, która posiada niezwykłe właściwości), witamin z grupy B, witaminy A i C, składników mineralnych tj. potas, wapń, magnez, fosfor oraz przeciwutleniaczy. Mimo, że to produkt niskokaloryczny zawiera dużo cukrów, dlatego najlepiej jadać go w pierwszej połowie dnia.

Właściwości zdrowotne bromelainy z ananasa:

  • wzmacnia odporność, łagodzi infekcje układu oddechowego, wspomaga leczenie zapalenia zatok i zwiększa wchłanianie niektórych antybiotyków;
  • zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i zakrzepicy;
  • przyspiesza gojenie ran i oparzeń;
  • wspomaga trawienie białek;
  •  pobudza pracę układu pokarmowego;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  •  działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

    Dzięki bromelainie owoc ten znajduje wszechstronne zastosowanie w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Można go jeść na surowo i po przetworzeniu w postaci dżemów, konfitur, w syropie, suszone, sproszkowane, liofilizowane. Należy przy tym pamiętaj, że owoce suszone lub konserwowane zawierają znacznie więcej kalorii niż surowe. Natomiast odpadki typu liście i łodygi można wykorzystać na paszę dla zwierząt lub wykorzystać do produkcji octu, biogazu, czy waniliny. W piekarnictwie rozluźnia gluten, a w przemyśle mięsnym zwiększa kruchość mięsa i jego wyrobów.

 

 

    Występuje też szereg suplementów z bromelainą z ananasa. Warto pamiętać, że dzienne zapotrzebowanie nie powinna przekraczać 1500 mg. Natomiast w kosmetyce enzym ten spotyka się najczęściej w peelingach eznymatycznych oraz w kremach. Nawilża, złuszcza, oczyszcza skórę, zmniejsza podrażnienia, obrzęki, przebarwienia, wydzielanie sebum oraz wspomaga walkę z cellulitem.

 

Czy wiesz, że…
… im większy i cięższy ananas tym ma bardziej soczysty miąższ.

 

    Owoce te cenione są nie tylko za soczystość i orzeźwiający słodko-cierpki smak, ale również za korzystny wpływ na organizm. Duże ilości witaminy C i bromelainy o silnych właściwościach przeciwzapalnych to jedne z wielu leczniczych związków w nim obecnych. Warto jednak pamiętać, że ananas może być dla niektórych alergizujący zwłaszcza dla osób, które są uczulone na seler, pszenicę, koper włoski i pyłki traw. W wypadku kobiet w ciąży, jego nadmierne spożycie może wpłynąć na nasilenie się krwawień z macicy. Ananasy zawierają również związki antyodżywcze tj. szczawiany, puryny, pestycydy, dlatego warto sięgnąć po owoce z hodowli ekologicznych -  te mają znaczną mniejszą ilośc nieporządanych związków. Jedząc go przede wszystkim zachowaj umiar.

 


 


 

Powrót na listę aktualności