Szukaj produktów

Aktualności

Koper Ogrodowy vs Koper Włoski

31.07.2020

Pytacie nas nieraz przychodząc do sklepu czy koperek i koper włoski to to samo. 
Żeby rozwiać wątpliwości – przeczytajcie :)

Koper Ogrodowy potocznie koperek

  • Należy do rodziny selerowatych, jest rośliną jednoroczną. Osiąga wysokość do 120 cm. Łodyga jest wysoka, obła, w górnej części rozgałęziona, o kolorze szarozielonym.
  • Kwitnie od lipca do września. Kwiaty w kształcie baldacha na szczytach łodyg.
  • Zapach – bardzo charakterystyczny, przyjemny, korzenny. 
  • Owoce kopru mają gorzki smak.
  • Ziele kopru ogrodowego zawiera 1,5% olejku lotnego, prowitaminę A, witaminy B, C, D, E, K, sole mineralne (żelazo, magnez, wapń), fenolokwasy, flawonoidy. W owocach znajduje się do 18% oleju tłustego, 3-4% olejku lotnego (karwon, limonen, felandren), ok. 15% związków białkowych, fenolokwasy, flawonoidy, związki kumarynowe, sole mineralne.
  • Surowcem zielarskim są ziele oraz owoce.
  • Jest rośliną miododajną.

Działanie: 
Owoce kopru działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, żółciopędnie, wiatropędnie. Pobudzają laktację. Stymulują wydzielanie soków żołądkowych, poprawiają przyswajanie substancji odżywczych z pokarmów. Mają właściwości wykrztuśne oraz przeciwgrzybicze. Napar z ziela kopru ogrodowego obniża ciśnienie krwi, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, jest moczopędny.
Zastosowanie w kuchni: 
Jako przyprawa – świeży lub suszony. Do młodych ziemniaków, mizerii, sałaty, pomidorów, twarożku, jajek, łososia oraz innych ryb. Poprawia walory zup, sosów. Nadaje się do zrobienia octu ziołowego oraz masła z dodatkiem ziół. Doskonały jako dekoracja półmisków i stołu. Niezastąpiony do kiszenia ogórków, kapusty oraz innych warzyw. Owoce (nasiona) można dodawać do pieczenia chleba i bułek.
Napar/herbatka z kopru
1 łyżkę rozdrobnionych owoców kopru ogrodowego zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie należy przecedzić. Pijemy po pół szklanki 3 razy w ciągu dnia po posiłku jeśli dokuczają nam dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem. 
Dzieciom podaje się 1 łyżkę po posiłku.

Koper włoski – fenkuł

  • Również należy do rodziny selerowatych ale jest rośliną dwu – wieloletnią. W ciągu pierwszego roku wykształca korzeń i rozetę liści, w następnym rośnie pęd kwiatowy, który osiąga nawet 2 metry wysokości. Łodygę ma obłą, z drobnymi bruzdkami, w górnej części rozgałęzioną.
  • Kwitnie od lipca do września. Kwiaty są zebrane w baldachy złożone o średnicy 8-20 cm.
  • Zapach – silny, aromatyczny, anyżowy.
  • Owoce kopru włoskiego zawierają 2-6% olejku eterycznego (anetol, fenchon), olej tłusty, substancje białkowe, flawonoidy, związki kumarynowe, cukry, sole mineralne.
  • Surowcem zielarskim są owoce oraz olejek otrzymywany z owoców kopru.
  • Jest rośliną miododajną.

Działanie: 
Owoce kopru włoskiego są wiatropędne, działają wykrztuśnie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Stosowane są również jako środek przeciwwymiotny, rozkurczowy, uspokajający, pobudzający laktację, łaknienie oraz trawienie.
Olejek działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Można go stosować w kuracjach przeciwpasożytniczych. Stymuluje wydzielanie żółci, jest środkiem rozkurczowym, wykrztuśnym oraz wiatropędnym.
Uwaga: Duże dawki olejku koprowego mogą szkodzić. Nie powinno się go stosować w ciąży ponieważ pobudza skurcze macicy.
Zastosowanie w kuchni: 
Jest dodatkiem do ciast, pierników, chleba – jako aromatyczna posypka, dań z ryb, kompotów. 
Liście można używać jako przyprawę do zup. Łodygi oraz młode baldachy kwiatowe są używane do konserwowania i kiszenia ogórków, dodaje się do serów oraz masła ziołowego.
Olejkiem aromatyzuje się herbaty, wina, likiery, słodycze. Częścią jadalną fenkułu są mięsiste pochwy liściowe, tworzące część nadziemną. Spożywa się je na surowo np. jako składnik sałatek lub gotowane.
Napar z kopru włoskiego
1 łyżkę nasion kopru zalewamy 2 szklankami wrzątku i zaparzamy pod przykryciem 20 minut. Przecedzamy i pijemy po pół szklanki 3 razy dziennie jako środek wykrztuśny oraz wiatropędny.
Dla dzieci – 1 łyżka herbatki (maluszkom 1 łyżeczka) co 3 godziny przy zaparciach i bólach brzuszka. 
Mamy karmiące – kilka razy dziennie, w tym pierwszy raz na czczo, później między posiłkami i ostatni raz przed snem. 
Kobiety mogą pić napar przy bolesnym miesiączkowaniu.

        Kiedyś, wiele lat temu, wędrując chorwacką łąką, nazbierałam kopru, który rósł wszędzie wokół, bardzo dorodny. Ucieszyłam się, bo właśnie miałam gotować ziemniaczki na obiad. Jakież było moje zdziwienie kiedy zaczęłam myć a zaraz potem siekać mój koperek… Zapach anyżu wypełnił całą kuchnię – a ziemniaki zjedliśmy z masłem i solą, bez koperku :)
Od tamtej pory wiem, że to inne rośliny.

Jeszcze na koniec mam dla Was przepis na wino ułatwiające zasypianie.
50g nasion kopru gotować 15min w 1/2l wytrawnego czerwonego wina. Odstawić w ciepłe miejsce na 1godzinę. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito lub gazę. Nasiona wycisnąć. Wlać do pojemnika z ciemnego szkła. Stosowanie: 50g około 20-30min przed snem.

Powrót na listę aktualności