Aktualności
Kurkuma – co kryje w sobie?
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, pozyskiwana z korzenia ostryżu - rośliny z rodziny imbirowatych. Wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, które zawdzięcza obecnym w niej kurkuminoidom – substancjom charakteryzującym się działaniem przeciwzapalanym i antyoksydacyjnym. Przekonajmy się co jeszcze kryje w sobie ta przyprawa.
Pierwsze wzmianki o zastosowaniu kurkumy w kuchni datuje się na 600 r. p.n.e., natomiast na stałe zagościła w kuchni Dalekiego Wschodu. Najczęściej używana jest w sproszkowanej formie. Korzenny posmak z domieszką ostrości jest dość charakterystyczny i nie sposób pomylić go z inną przyprawą. Obecnie kurkuma jest obiektem wielu badań, a lista prozdrowotnych właściwości stale się wydłuża.
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KURKUMY
Z punktu widzenia medycyny, najbardziej ceniona w przyprawie jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Dodatkowo kurkuma bogata jest w olejek eteryczny oraz minerały – potas, sód, żelazo, wapń i witaminy – C, E, K i witaminy z grupy B. Należy pamiętać jest różnica między kurkumą, która jest przyprawą oraz kurkuminą, która jest naturalnym lekarstwem, obecnym w tej przyprawie. Kurkumina jest słabo wchłaniana, dlatego ważne jest aby jednocześnie stosować piperynę, żeby odczuć pozytywne efekty jej stosowania. Lekarze ajurwedy mówią, że kurkuma uwalnia swoje właściwości zdrowotne w procesie gotowania (przez 7- 8 minut). Dla wzmocnienia działania warto ją dodatkowo połączyć z tłuszczem: mlekiem roślinnym lub odrobiną masła klarowanego.
Właściwości zdrowotne kurkumy:
- posiada silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne;
- sprawdza się w przypadku terapii zmian mózgowych powstałych w wyniku udaru, czy choroby Alzhalmera oraz w wyniku depresji i zaburzeń psychicznych;
- przynosi ulgę w zaburzeniach trawiennych, w tym chorobie Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, IBS, rodzinnej polipowatości gruczolakowej, poalkoholowemu uszkodzeniu wątroby;
- wspomaga proces odchudzania.
Najnowsze badania pokazują, że kurkuma korzystnie wpływa na nasze oczy. Trwają próby wykorzystania jej w leczeniu zapaleniu spojówek, zespołu suchego oka i jaskry. Roślinę wykorzystuje się nie tylko w kuchni i medycynie alternatywnej, ale także w przemyśle kosmetycznym – składnik perfum, czy maseczek. Natomiast kosmetyki na skórę dodatkiem kurkumy mają działanie przeciwtrądzikowe, odżywcze i antystarzeniowe.
KURKUMINA JAKO NATURALNY LEK NA RAKA
Kurkumina obecnie staje się doskonałym produktem jeżeli chodzi o zapobieganie i leczenie nowotworów. Potwierdza to ponad 8000 artykułów naukowych. Potrafi uaktywnić uśpione geny antyrakowe i wyłączyć geny, które go wywołują! Kurkumina otwiera komórki rakowe na chemioterapię, dzięki czemu pomaga pokonać chemiooporność. Dodatkowo chroni zdrowe narządy tj. wątrobę, nerki, serce przed toksycznymi skutkami chemioterapii i co najważniejsze podnosi czas i jakość życia chorego.
Ciekawostka ...
Wskaźnik zachorowań na raka w Indiach jest bardzo niski, co bardzo prawdopodobne jest powiązane w dużej mierze z powszechnym spożywaniem kurkumy.
PASTA Z KURKUMY I ZŁOTE MLEKO – CO TO TAKIEGO?
W dobie wszechobecnych suplementów diety, gdy na większość schorzeń przemysł farmaceutyczny proponuje konkretny środek, zapominamy, że na wiele dolegliwości pomoże nam natura. Jednym z nich jest złote mleko - smakuje rewelacyjnie i ma szereg zdrowotnych właściwości. Regularne picie takiego napoju może przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego stawów, zwiększenia odporności, utrzymania zdrowego serca i układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenia masy ciała, a także utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Podajemy przepis na fantastyczną pastę z kurkumy - sekret mistrza Ajurwedy, z której można wyczarować fenomenalne złote mleko.
Pasta z kurkumy :
Składniki: 3 łyżki ekologicznej kurkumy; ½ szklanki wody; szczypta czarnego pieprzu oraz imbiru
Wykonanie: Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać przyprawy. Gotować przez 7-8 minut, ciągle mieszając, aż powstanie pasta. Pasta powinna być gęsta, ale nie za bardzo. Gotową pastę przełożyć do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Złote mleko:
Składniki: 1 łyżeczka pasty z kurkumy; szklanka mleka lub napoju roślinnego; szczypta pieprzu oraz innych przypraw tj. cynamon, kardamon; łyżeczka masła klarowanego; łyżka miodu
Wykonanie: Podgrzać mleko, dodać pastę, przyprawy oraz miód i tłuszcz. Zamieszać.
CZY TA CUDOWNA ROŚLiNA MA JAKIEŚ PRZECIWWSKAZANIA?
Nie ma praktycznie żadnych efektów ubocznych ani toksyczności, nawet gdy zażywana jest w dużych ilościach. Warto pamiętać jednak, że nie powinny spożywać jej kobiety w ciąży, może spowodować poronienie oraz osoby z kamicą żółciową, może zwiększyć natężenie bólu. Kurkuma to również silny barwnik i może zabarwić jasne deski, pojemniki spożywcze oraz skórę i paznokcie.
Kurkumina okazuje się być niezwykle pomocnym sprzymierzeńcem w wielu problemach zdrowotnych. Mimo, że jest związkiem o niskiej biodostępności charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem poprawiającym nasze zdrowie. Włączenie jej do naszej codziennej diety z pewnością wyjdzie nam na dobre!