Szukaj produktów

Aktualności

Lato w słoiku: przetwory, które warto przygotować

14.11.2018

Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi owocami i warzywami, dostarczając organizmowi sporą dawkę witamin. Niestety sezon na tego typu produkty szybko przemija. Jak zatrzymać smak lata na dłużej? Zdradzamy przepisy na pyszne przetwory!

przetwory na zimęLatem mamy pod dostatkiem owoców i warzyw, którymi cieszymy się zaledwie przez okres wakacji. Możemy jednak zachować na dłużej smak lata, przygotowując przetwory na zimę.

 

konfitury ze śliwek

Powidła śliwkowe

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące pieczywo z aromatycznymi powidłami. Lubisz wyraziste smaki i słodko – kwaśne połączenia? Przygotuj powidła śliwkowe.

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 500 g cukru (lub więcej, jeśli wolimy nieco słodsze powidła)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Umyte, wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Smażymy ok. godzinę na wolnym ogniu, następnie dodajemy cukier, regularnie mieszając. Owoce smażymy aż do momentu, gdy zupełnie się rozpadną. Pod koniec doprawiamy cynamonem. Opcjonalnie możemy dodać także mielone goździki i imbir – dzięki temu powidła nabiorą wyrazistego charakteru.

 

przetwory z papryki

Pasta z pieczonej papryki

Chcesz urozmaicić nieco klasyczne kanapki, które serwujesz na kolację? Jeśli jesteś smakoszem past kanapkowych, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 1 mała główka czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • Sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, liście laurowe, ziele angielskie

Przygotowanie:

Pokrojony w kostkę czosnek podsmażamy na oleju, następnie dodajemy obraną ze skórki paprykę i dusimy przez ok. 30 min, mieszając, by się nie przypaliła. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gdy papryka będzie już w pełni miękka, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, następnie blendujemy, aż do uzyskania jednolitej pasty. Przetwory pasteryzujemy ok 10 min od zagotowania, następnie odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym ręcznikiem, pozostawiając do zastygnięcia.

 

jak wykorzystać rzepę

Marynowana rzepa z chilli

Lubisz wyraziste, nieco pikantne smaki? To połączenie z pewnością Ci zasmakuje, idealnie sprawdzając się jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • 200g białej rzepy
  • 2 papryczki chilli
  • 8 łyżek wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z octem i przyprawami. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, zdejmujemy z gazu i studzimy. Do słoika wkładamy pokrojoną rzepę i chilli, zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Odstawiamy na 2 godziny, następnie przekładamy do lodówki i tam przechowujemy.

 

konfitura z cukinii

Dżem z cukinii

Znudziły Ci się klasyczne dżemy owocowe? Zastąp tradycyjne składniki cukinią i przygotuj aromatyczny, delikatny w smaku dżem.

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • 2 opakowania cytrynowej galaretki
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym i odstawiamy na ok. 12 godzin. Następnie przekładamy cukinię do dużego garnka, blendujemy i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy. Gotowy dżem wkładamy do słoiczków, odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu

 

Latem warto skorzystać z dobrodziejstw natury, która oferuje nam szereg pysznych i zdrowych owoców i warzyw i przygotować przetwory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw, przywołując smak wakacji.

Powrót na listę aktualności