Szukaj produktów

Aktualności

Magia ziół i przypraw

14.05.2020

Przyprawy cenione i stosowane były już od najdawniejszych czasów. Nasi przodkowie używali głównie przypraw korzennych: pieprz, imbir, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe. W tradycyjnej kuchni polskiej wykorzystywano nasze rodzime przyprawy: czosnek, cebulę, pietruszkę, gorczycę, koper, a także jałowiec czy macierzankę. Polskie zioła posiadają doskonały aromat i są bardzo dobrej jakości. Przyprawy ziołowe dostarczają nie tylko walorów smakowych, ale mają również znaczenie zdrowotne. Część z nich poprawia trawienie, inne działają rozgrzewająco, zawierają witaminy i minerały oraz wspierają naturalną odporność organizmu.

Skąd brać ziółka i przyprawy?

Chciałabym Wam napisać, że z własnego ogródka. Tak byłoby idealnie. Oczywiście część ziół możemy uprawiać w doniczkach na parapecie czy balkonie. W taki sposób możemy posadzić bazylię, rozmaryn, miętę, szczypiorek. Mając swoje zioła mamy pewność co do ich jakości oraz że nie są skażone chemicznymi środkami ochrony roślin. Jednak większość z Nas nie ma możliwości zasadzić wszystkich ziół których na codzień używa w kuchni. Starajmy się zatem wybierać przyprawy i zioła ekologiczne pozyskiwane z certyfikowanych i kontrolowanych upraw.

Przyprawowy niezbędnik kuchenny

Z bogactwa ziół i przypraw wybrałam te, które sama najczęściej używam w kuchni. Zwłaszcza wiosną warto je wprowadzić do swojej diety, pobudzają procesy trawienne, ułatwiają przyswajanie składników odżywczych z pożywienia oraz wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Curry- mieszanka przypraw pochodząca z Indii. Składa się z kozieradki, gałki muszkatołowej, pieprzu, chili, czosnku, kardamonu, kminu rzymskiego, cynamonu, imbiru oraz goździków. Takie połączenie ułatwia wydzielanie żółci, wspomaga spalanie tłuszczu, pobudza perystaltykę jelit oraz przemianę materii. Zawiera kurkuminę, która ma szereg pozytywnych właściwości.

Gałka muszkatołowa- idealna do szpinaku. Ta uniwersalna przyprawa reguluje trawienie, działa odtruwająco, wspomaga oczyszczanie krwi, wspiera układ nerwowy, poprawia koncentrację, działa przeciwzapalnie, zwalcza wolne rodniki, jest źródłem antyoksydantów.

Czarnuszka- nie sposób jest wymienić jej wszystkich właściwości. Działa nie tylko przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, ale również przeciwalergicznie, wspiera działanie układu odpornościowego oraz reguluje trawienie. Posiada charakterystyczny, ostry smak, który idealnie pasuje do wszelkich wypieków- bułek, chleba. Wspiera pracę wątroby, ponieważ ochrania i odtruwa jej miąższ. Jest szczególnie polecana dla astmatyków, łagodzi objawy choroby. Wykazuje działanie przeciwpasożytnicze i poprawia apetyt zwłaszcza u dzieci.

Oregano- niezwykle ważna przyprawa w diecie oczyszczającej. Rozluźnia mięśnie gładkie dlatego jest pomocna przy skurczach mięśni układu pokarmowego. Posiada właściwości przeciwgrzybicze, działa rozgrzewająco, pobudza trawienie. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym oraz daniami jednogarnkowymi.

Kmin rzymski- inna nazywa tej przyprawy to kumin, posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach. Pobudza procesy trawienne, działa przeciwzapalnie oraz rozkurczowo. Korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz immunologiczny. Polecany dla osób cierpiących na zaparcia.

Bazylia - pobudza wydzielanie soku żołądkowego, reguluje trawienie, poprawia nastrój i łagodzi stres. Liście bazylii rewelacyjnie komponują się z zupą pomidorową, można jej również dodać do rosołu, dań z mięsa, a także twarożku czy jajek.

 

Czy wiesz że…

Z bazylii można przygotować herbatkę “rozweselającą”. Wystarczy 50g suszu zalać litrem wrzącej wody. Zostawić pod przykryciem na 10min. Odcedzić i pić 3 razy dziennie . Można do smaku dodać miód. Napar powoduje pogodny nastrój :)

 

Powrót na listę aktualności