Aktualności
Mąka kokosowa - chroni przed cukrzycą, chorobami serca i otyłością
Mąka w naszej rodzimej kuchni to podstawa wielu dań, niestety to nie służy zdrowiu większości z nas. Popularna mąka pszenna może powodować alergie, podnosić ciśnienie krwi, spowolnić trawienie oraz być jedną z przyczyn przybierania na wadze. Warto więc poszukać alternatyw i jedną z nich może być mąka kokosowa. To produkt uboczny w wytwarzaniu napoju i oleju. Posiada delikatny smak, ale za to charakteryzuje się intensywnym zapachem kokosa.
Mąka kokosowa to produkt dość nietypowy, ponieważ chroni przed cukrzycą, chorobami serca, wspomaga odchudzanie, a do tego nie zawiera glutenu. Powinny się nią zainteresować osoby mające problem z cukrem i wysokim ciśnieniem, będące na diecie wegańskiej, czy wegetariańskiej, osoby dbające o linię oraz te, które często łapią rożne infekcje. Dlaczego? Ponieważ zawiera bardzo wiele cennych substancji odżywczych. Jest bogata w białko, obfituje zwłaszcza w argininę i walinę. Dodatkowo nie ma w swoim składzie glutenu. Najbardziej imponująca w niej jest ilość błonnika pokarmowego - aż 39g na 100g produktu! To większa wartość niż w innych mąkach zbożowych, otrębach, czy w siemieniu lnianym! A Jak wiadomo błonnik korzystnie wpływa na metabolizm cukrów, reguluje wydzielanie glukozy do krwi, zapobiega jej wahaniom i ciągłemu apetytowi na słodycze. Wspiera w ten sposób także redukcję masy ciała. Błonnik zapobiega również odkładanie się cholesterolu i pobudza pracę jelit.
Ma ona tyle właściwości zdrowotnych. Dlaczego wciąż jest tak mało popularna? Niestety nie sprawdza się ona w większości receptur kulinarnych. Gdyby zastąpić nią w całości mąkę pszenną czy jakąkolwiek inną, potrawy i wypieki zwyczajnie nie udadzą się - nie jest ona tak zdatna do pieczenia i gotowania, jak klasyczna mąka. Dlatego, żeby móc korzystać z jej zdrowotnego potencjału warto nią zastępować część mąki pszennej użytej w przepisie. Wystarczy, że doda się ją w ilości 10-20% całej mąki przewidzianej w przepisie. Dodatkowo można ją stosować jako zagęstnik, panierkę, dodatek do koktajli, jogurtów, czy owsianek.
Porady dotyczące użytkowania tej mąki kokosowej:
- dość silnie wiąże wilgoć, z tego powodu należy użyć dwa razy więcej płynu, niż w wersji z mąką pszenną;
- aby uzyskać odpowiednią kleistość ciasta, należy dodać 2-3 jajka;
- większa ilość mokrych składników zapobiegnie kruszeniu ciast;
- do słodkich wypieków warto dodać dojrzałego banana - poprawi on konsystencję ich konsystencję oraz nada im słodkość.