Szukaj produktów

Aktualności

Nabiał w diecie, co warto wiedzieć.

19.06.2020

Dietetycy i ludzie zajmujący się żywieniem wskazują mleko i jego przetwory za niezbędny składnik pożywienia. Pamiętam akcje w szkole pt. „Kubek ciepłego mleka”, czy „ Pij mleko! Będziesz wielki!” :)
Dzisiaj patrzę na to z przymrużeniem oka ale wtedy był to dla mnie koszmar. Mleko, które pani na korytarzu wlewała nam z wielkiego gara do kubków, jego zapach i pływające kożuchy budziły we mnie, mówiąc bez ogródek, wstręt.  Całe szczęście, że moja mama była w tym względzie wyrozumiała i nigdy nie zmuszała mnie do picia mleka. Ta wyrozumiałość nie wzięła sią znikąd – po prostu sama nie mogła go pić, bo później odchorowywała tę przyjemność. Taką przypadłość, o nazwie nietolerancja laktozy, odziedziczyłam ja i moja córka. Mleko = sensacje żołądkowe, wiecznie spływający po gardle glut, chrząkanie, kaszel, ból głowy i stawów. Tak, stawów. To właśnie nabiał niejednokrotnie odpowiada za bolące palce, nadgarstki, łokcie, kolana. A biały serek połączony z pomidorkiem… Uff, to już stawowa masakra. Boli Cię? Pierwszy krok, zanim sięgniesz po tabletki przeciwbólowe, to odstawienie nabiału. Proste, banalne wręcz, a tak mało ludzi chce spróbować. Czasami odnoszę wrażenie, że lubimy się nad sobą użalać. Sięgnąć po pigułkę jest łatwo, zmienić nawyki to już wyzwanie.

Czy picie mleka jest zdrowe?

Nie twierdzę jednak, że mleka pić nie wolno. Są tacy, którym mleczko nie szkodzi, a wręcz pomaga np. zasnąć czy leczyć infekcje. Każdy chyba słyszał jako dziecko o mleku z czosnkiem i miodem :)
Jeśli nam służy – jedzmy.
Bez wątpienia mleko i jego przetwory - uogólniając nabiał ekologiczny to dobre źródło wapnia. Dzieje się tak ze względu na wysoki stopień koncentracji tegoż pierwiastka oraz dobrą proporcję między nim a fosforem. Aby wapń był dobrze przyswajalny potrzeba kilka różnych związków, między innymi jednym z nich jest laktoza, niektóre spośród aminokwasów, magnez, fosfor, witamina D. Nie bez kozery w wielu suplementach i lekach wapń jest w parze z witaminą D3. W  nabiale te składniki występują w odpowiednich proporcjach. Ale uwaga! Wiele się mówi o tym jak ważna jest czystość i jakość warzyw, mięsa, wędlin. Podobnie jest z nabiałem. Mleko i jego przetwory mogą zawierać niestety antybiotyki, hormony, pestycydy, pozostałości środków ochrony roślin – czyli to wszystko co spożyje krowa. A wiadomo, że mleko jest doskonałym nośnikiem substancji odżywczych. No właśnie, ale nie tylko. Dostarczy nam również pozostałe związki, które będą krążyć po organizmie krowy, np. popularne środki odchwaszczające.  Badacze już od jakiegoś czasu biją na alarm bo w mleku karmiących mam odnajdują toksyczne substancje. Skąd? No właśnie spożywamy je z posiłkami. Dlatego tak ważna jest jakość tego co jemy. Żywność ekologiczna to jest zawsze dobry wybór.

No ale skupmy się na tym co dobre.
Mleko (koniecznie musi to być produkt ekologiczny) i jego przetwory mogą nam dostarczyć następujących składników odżywczych:

Magnez – wspomaga działanie układu mięśniowego i nerwowego. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego a także do zmniejszenia uczucia zmęczenia.

Potas - aktywuje w organizmie ponad 40 reakcji enzymatycznych. Wspólnie z sodem, odgrywa decydującą rolę w przewodnictwie nerwowym, wpływa na aktywność mięśni - zwłaszcza sercowego. Bierze udział w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej, pobudza perystaltykę jelit, odgrywa bardzo istotną rolę w utrzymaniu równowagi wodnej tkanek.

Cynk - jest niezbędny dla normalnego wzrostu, rozwoju, odbudowy i regeneracji uszkodzonych tkanek. W jego obecności lepiej tworzy się hemoglobina. Wzmacnia odporność organizmu.

Fosfor – wpływa na dobry stan kości i zębów.

Witamina A - pomaga zachować zdrową skórę i utrzymać prawidłowe widzenie. Można śmiało powiedzieć, że jest wręcz niezbędna dla oczu. Ponadto wspiera układ odpornościowy i prawidłowe różnicowanie się komórek.

Witamina D – potrzebna dla prawidłowego wchłaniania wapnia. Szczególnie ważna dla dzieci gdyż pomaga w prawidłowym rozwoju kośćca – zapobiega krzywicy. Wzmacnia układ immunologiczny.

Witaminy z grupy B – odpowiadają za dobre funkcjonowanie układu nerwowego, w tym funkcji poznawczych. Zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym.

Witamina E – jeden z najsilniejszych antyutleniaczy. Zapobiega starzeniu się organizmu. Przeciwdziała powstawaniu chorób nowotworowych.

Białko – znajdujące się w mleku białka są lekkostrawne (chyba, że organizm ich nie toleruje) i mają prawie idealny skład aminokwasów.

Tłuszcz – warto wiedzieć, że produkty mleczne odtłuszczone podczas obróbki technologicznej tracą część witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i mają mniejszą ilość wapnia. Tłuszcz zawarty w nabiale jest najlepiej przyswajalnym przez organizm tłuszczem zwierzęcym.

Widzicie Państwo, że nabiał to nie tylko wapń ale całkiem sporo innych wartościowych składników pokarmowych. Jeszcze raz podkreślę, że mleko mleku nie równe. To, które kupujemy w kartonie- mleko UHT ma chyba z prawdziwym mlekiem, od babcinej krowy, wspólną jedynie nazwę i kolor. Produkt ekologiczny daje gwarancję, że mleko dostarczy Tobie i Twojemu dziecku tylko tego co potrzebne i dobre.
Dla takich ludzi jak moje dziecko i ja (z nietolerancją laktozy) producenci stworzyli mleka bez laktozy. Jest też cała gama „mlek” roślinnych i ja z nich bardzo chętnie korzystam. Najulubieńsze w naszej kuchni to mleko jaglane, owsiane i migdałowe. No i rewelacyjne mleko owsiane do kawy Barista, które można spienić potrząsając kartonikiem. Napoje roślinne zawierają niewiele wapnia dlatego warto wybrać te wzbogacone w wapń, witaminy i minerały. Można też zastąpić mleko krowie kozim lub owczym. Pamiętajcie jednak, że to też są zwierzęta kopytne i pozyskany od nich nabiał ma wiele cech wspólnych. Czasami dzieciaki z alergią na mleko krowie dobrze tolerują mleko kozie lub owcze ale zdarza się też, że ulga jest chwilowa lub nie będzie jej wcale. Dlatego próbujcie ale z zawsze z rozwagą i wnikliwą obserwacją milusińskich.

Na koniec jeszcze ciekawostka – najwięcej wapnia spośród nabiału, ma ser żółty. Jest go tam ok. 8 razy więcej niż w białym serku, twarożku. Dlatego nie zmuszaj dziecka jeśli nie chce wypić mleka, bo może czyni to instynktownie. Inne produkty mleczne też są bardzo wartościowe. Daj mu 2 plasterki dobrego jakościowo żółtego sera 2 razy dziennie plus kubeczek jogurtu, a zaspokoisz zapotrzebowanie na wapń bez problemu. Zapraszam również do lektury artykułu o innych źródłach wapnia :)

 

Powrót na listę aktualności