Szukaj produktów

Aktualności

Naturalne produkty od rolników - dlaczego warto je wybierać?

17.07.2019

 

Ekologiczne produkty To, co ląduje na naszych talerzach, znacząco wpływa na nasze zdrowie, a nawet samopoczucie. Świadome wybieranie produktów naturalnych, pozbawionych chemicznych wspomagaczy to coraz częstsze zjawisko. Sprawdźcie, dlaczego warto postawić na naturalne produkty od rolników i czym się kierować podczas zakupów? 

Wybór zdrowej żywności, która dostarcza organizmowi dawkę witamin i mikroelementów w dobie produktów wspomaganych chemicznymi substancjami poprawiającymi smak jest nie lada wyzwaniem. Dieta każdego z nas powinna być bogata w wartości odżywcze, które wzmacniają i odżywiają organizm, sprawiając, że będziemy czuć się lepiej, zachowując dobre zdrowie. Aby zadbać o samopoczucie, warto uzupełnić codzienny jadłospis o naturalne produkty, pozbawione sztucznych wspomagaczy i nawozów. Dlaczego warto zmienić nawyki żywieniowe i czym się kierować podczas wyboru ekologicznych produktów? 

Ekologiczna żywność od rolnika - zalety

Świadome, zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej rozpowszechnione. Trend na ekologiczną żywność wciąż się utrzymuje. Mimo iż przybrało to formę mody, ważne są tego skutki, a te niosą ze sobą sporo pozytywów dla zdrowia i samopoczucia. Rolnictwo ekologiczne to nie chwilowa zachcianka i podążanie za modą i oczekiwaniami konsumentów, to przede wszystkim ciężka praca i zamiłowanie do natury. Produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego są w 100% naturalne. Rolnicy trudniący się ekologicznymi uprawami muszą spełnić odpowiednie kryteria, by móc otrzymać niezbędne atesty i certyfikaty. Produkty pochodzące z eko upraw nie mogą być poddawane chemicznemu, sztucznemu nawożeniu i opryskiwaniu, co w przypadku rolnictwa konwencjonalnego jest normą wykorzystywaną w celu przyspieszenia procesu wzrostu i zwiększenia plonów. Zaletami naturalnego rolnictwa jest bogactwo witamin i mikroelementów, których znajdziemy pod dostatkiem w owocach i warzywach - te z  kolei nie tylko wzmacniają organizm, ale często wykazują działanie prozdrowotne, zaliczając się do żywności funkcjonalnej. 

Ekologiczne produkty od rolników

Ekologiczna żywność - jakie produkty wybrać?

Racjonalna dieta powinna być bogata w owoce i warzywa - to właśnie te produkty najczęściej i najchętniej wybieramy w lecie, kiedy króluje żywność sezonowa, za którą tak tęsknimy jesienią i zimą. Korzystając z okresu wakacyjnego, warto sięgać po ekologiczne porzeczki, które oczyszczają organizm z toksyn, a za sprawą wysokiej zawartości pektyn obniżają poziom złego cholesterolu. Lato oferuje nam również pyszne, aromatyczne borówki, które, podobnie jak porzeczki, działają oczyszczająco, obniżają poziom złego cholesterolu oraz poprawiają pracę układu oddechowego, działając kojąco na nerwy oraz układ trawienny. Kiedy wysoka temperatura daje się we znaki, chętniej wybieramy lekkie potrawy. Chłodnik na bazie ekologicznych buraków lub rzodkiewki i ogórków będzie sycącym daniem, dostarczającym sporą dawkę witaminy A, potasu oraz substancji pozwalających oczyścić wątrobę. Równie smacznym daniem, które na myśl przywodzi wakacje jest leczo - powstałe na bazie mięsistych pomidorów, cukinii, aromatycznej cebuli, czosnku i papryki. Ekologiczne owoce i warzywa pochodzące bezpośrednio od rolników to prawdziwa skarbnica tego, co najlepsze z natury. Wybierając tego typu żywność, nie tylko dostarczymy organizmowi porcję zdrowia, ale i zauważymy znaczną różnicę w smaku - produkty będące w 100% naturalne są dużo bardziej aromatyczne i wyraziste niż te, dostępne w hipermarketach.

Chcąc zadbać o walory smakowe i stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie korzystajmy z sezonu na świeże owoce i warzywa, rezygnując z zakupów w marketach na rzecz targów, rynków i sprawdzonych miejsc, gdzie znaleźć można certyfikowaną, naturalną żywność.

Powrót na listę aktualności