Aktualności
Nowe zalecenia dietetyczne USDA/HHS – MAKE EVERY BITE COUNT
29.12.2020 odbyła się konferencja dotycząca nowelizacji zaleceń dietetycznych amerykańskiego USDA / HHS, które aktualizowane są co 5 lat. To jeden z najważniejszych dokumentów pod kątem zaleceń żywieniowych. Dokument Dietary Guidelines for Americans stanowi podsumowanie tego, co Amerykanin powinien jeść, aby być zdrowym. Tak naprawdę te zalecenia są aktualne dla wszystkich ludzi. Wprowadzone korekty oparte są na rzetelnych badaniach. W całym procesie zaangażowanych jest ponad 100 ekspertów. Ciekawostką jest to, że informacja o tym, jacy autorzy są zaangażowani, jest tajna - dla zachowania spójności procesu aktualizacji. Jakie są nowości w zaleceniach?
MOTTO – liczy się każdy kęs !
W trakcie konferencji online bardzo często pojawia się motto – MAKE EVERY BITE COUNT ( liczy się każdy kęs ). Co raz więcej ludzi cierpi na otyłość oraz związane z nią choroby dietozależne. Aby tego uniknąć musimy zacząć decydować o swoim zdrowiu przez co należy zwracać uwagę na to, co jemy i jaki prowadzimy tryb życia. Wszystko co spożywamy ma realny wpływ na nasz organizm. Zdrowa dieta to idealna profilaktyka współczesnych chorób cywilizacyjnych! Podczas narady wyodrębniono 4 kluczowe aspekty żywienia.
NOWE ZALECENIA DIETETYCZNE USDA / HHS 2020-2025
1) Odżywiaj się zgodnie ze zdrowymi wzorcami żywieniowymi na każdym etapie swojego życia.
Pierwszy raz pojawiły się wskazówki, które dotyczą żywienia dzieci poniżej 2 roku życia. Przez pierwsze pół roku dziecko należy karmić naturalnie i od początku suplementować witaminę D. Jeżeli nie ma możliwości karmienia naturalnego, należy sięgnąć po mieszanki fortyfikowane żelazem. Po 6 miesiącu należy wprowadzić do diety różnorodne pokarmy, w tym również potencjalnie alergizujące. Główne przesłanie założeń jest takie, ze należy budować zdrowie na każdym etapie egzystencji człowieka.
2) Różnicuj swoje wybory żywieniowe w zależności od osobistych preferencji, tradycji kulturowych i ograniczeń budżetowych.
3) Skup się na włączeniu do jadłospisu odpowiedniej ilości produktów każdej z grup żywności. Skoncentruj się na wykorzystaniu źródeł bogatych w składniki odżywcze
i pamiętaj, by nie przekraczać limitu kalorycznego.
Grupy żywności, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie:
1. Warzywa – surowe, mrożone i kiszone.
2. Owoce – nieprzetworzone.
3. Produkty zbożowe - minimum połowa pełnoziarnista.
4. Nabiał – mleko, jogurt, ser z laktozą lub bez oraz fortyfikowane napoje roślinne.
5. Tłuszcze - oleje roślinne, ryby i owoce morza, orzechy i nasiona.
Aby dobrze wykorzystać potencjał odżywczy produktów żywnościowych zwróć uwagę na ich jakość!
4) Ogranicz produkty i napoje z dużą zawartością cukrów dodanych, tłuszczów nasyconych, sodu oraz ogranicz alkohol.
a) Cukry dodane – nie więcej niż 10% całkowitej energii dla osób powyżej 2. roku życia (młodsze dzieci – unikamy)
b) Tłuszcze nasycone – nie więcej niż 10% energii dla osób powyżej 2. roku życia
c) Sód – nie więcej niż 2 300 mg / dzień. Dla dzieci poniżej 14. roku życia próg jest niższy
d) Alkohol – mocno ograniczyć. Spożywać z umiarem i okazjonalnie. Kobiety w ciąży nie powinny sięgać po alkohol.
Jak wynika z powyższych nowelizacji, aby cieszyć się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem należy szukać produktów spożywczych bogatych w wartościowe składniki odżywczych. Dodatkowo posiłki powinny być dostosowane do naszego menu w taki sposób, żeby spełniały standardy ekonomiczne, powiązane z naszą tradycją oraz upodobaniami. Odpowiednia dieta to najlepsza profilaktyka współczesnych chorób. Pamiętajmy - lepiej zapobiegać niż leczyć !