Szukaj produktów

Aktualności

Ogórki- przepisy kulinarne

31.07.2020

Zaczynamy robić przetwory z ogórków, dlatego dzielimy się naszym ulubionymi przepisami. Ekologiczne ogórki prosto od rolnika można zamówić w naszym sklepie- klik.

Ogórki konserwowe
Składniki:

  • 2 kg małych ogórków,
  • baldachy kopru (po 1 na każdy słoik),
  • korzeń chrzanu (2 cm na słoik),
  • liście laurowe (2 do każdego słoika),
  • ziele angielskie (po 4 na każdy słoik),
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik),

Zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1,5 dag soli,
  • 2,5 dag cukru,
  • 1 szklanka octu 6%.

Umyte ogórki układamy ściśle w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego wkładamy: koper, chrzan i przyprawy. Zalewę należy zagotować i gorącą zalać ogórki. Słoiki pasteryzujemy 10min.

Poleskie Ogórki Kiszone z przepisu znanej Szeptuchy

Kiszone najlepiej wychodzą w beczce kamionkowej lub dębowej. Większość z nas jednak kiszone robi w szklanych słoikach.

Składniki:

  • 7kg ogórków,
  • 9 litrów wody,
  • ½ kg soli,
  • 10dag liści wiśni,
  • 10dag liści dębu,
  • 10dag liści czarnej porzeczki,
  • 10dag liści chrzanu,
  • 15 dag kopru,
  • główka czosnku.

Przygotowanie: Ogórki myjemy. Następnie układamy do słoika po liściu wiśni, dębu, czarnej porzeczki, chrzanu i kopru oraz czosnek. Na tak przygotowane przyprawy układamy ogórki. Sól należy rozpuścić w nieprzegotowanej wodzie i zalać nią przygotowane ogórki. Słoiki zakręcamy, odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. A następnie przechowujemy w piwnicy lub spiżarni.

Ogórki małosolne- gotowe są po 3 dniach, ale można podjadać wcześniej. Do przygotowania małosolnych potrzebujemy gliniane naczynie, albo duży słoik.
Składniki:

  • 2kg ogórków,
  • 2l wody
  • 3 łyżki soli,
  • 6 gałązek kopru,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,

Wodę z solą należy zagotować i ostudzić. W naczyniu umieszczamy koper, liście laurowe, czosnek i ogórki. Zalewamy wodą i przykrywamy talerzykiem.

 

Powrót na listę aktualności