Aktualności
Ogórki- przepisy kulinarne
Zaczynamy robić przetwory z ogórków, dlatego dzielimy się naszym ulubionymi przepisami. Ekologiczne ogórki prosto od rolnika można zamówić w naszym sklepie- klik.
Ogórki konserwowe
Składniki:
- 2 kg małych ogórków,
- baldachy kopru (po 1 na każdy słoik),
- korzeń chrzanu (2 cm na słoik),
- liście laurowe (2 do każdego słoika),
- ziele angielskie (po 4 na każdy słoik),
- gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik),
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1,5 dag soli,
- 2,5 dag cukru,
- 1 szklanka octu 6%.
Umyte ogórki układamy ściśle w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego wkładamy: koper, chrzan i przyprawy. Zalewę należy zagotować i gorącą zalać ogórki. Słoiki pasteryzujemy 10min.
Poleskie Ogórki Kiszone z przepisu znanej Szeptuchy
Kiszone najlepiej wychodzą w beczce kamionkowej lub dębowej. Większość z nas jednak kiszone robi w szklanych słoikach.
Składniki:
- 7kg ogórków,
- 9 litrów wody,
- ½ kg soli,
- 10dag liści wiśni,
- 10dag liści dębu,
- 10dag liści czarnej porzeczki,
- 10dag liści chrzanu,
- 15 dag kopru,
- główka czosnku.
Przygotowanie: Ogórki myjemy. Następnie układamy do słoika po liściu wiśni, dębu, czarnej porzeczki, chrzanu i kopru oraz czosnek. Na tak przygotowane przyprawy układamy ogórki. Sól należy rozpuścić w nieprzegotowanej wodzie i zalać nią przygotowane ogórki. Słoiki zakręcamy, odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. A następnie przechowujemy w piwnicy lub spiżarni.
Ogórki małosolne- gotowe są po 3 dniach, ale można podjadać wcześniej. Do przygotowania małosolnych potrzebujemy gliniane naczynie, albo duży słoik.
Składniki:
- 2kg ogórków,
- 2l wody
- 3 łyżki soli,
- 6 gałązek kopru,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 liście laurowe,
Wodę z solą należy zagotować i ostudzić. W naczyniu umieszczamy koper, liście laurowe, czosnek i ogórki. Zalewamy wodą i przykrywamy talerzykiem.