Aktualności
Owady, jako jedzenie przyszłości
Na świecie istnieją regiony, w których owady zjada się już od czasów prehistorycznych. Zazwyczaj są to kraje rozwijające się, natomiast w krajach wysoko rozwiniętych praktyka ta budzi wręcz obrzydzenie ewentualnie stanowi rodzaj ciekawego i nowego doświadczenia kulinarnego. Jedzenie owadów, czyli entomofagia – według naukowców będzie podstawową praktyką żywnościową w przyszłości. Czemu? Jest kilka powodów, głównie ekonomiczne i ekologiczne oraz fakt, że owady charakteryzują się bogatą wartością odżywczą
Dlaczego robaki to jedzenie przyszłości?
Świat się przeludnia i co za tym idzie wzrasta zapotrzebowanie na żywność. Szacuje się, że do 2050 roku zapotrzebowanie to wrośnie aż dwukrotnie. Dlatego tak ważne jest szukanie alternatywnych źródeł żywności, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie. Dodatkowo trzeba pamiętać, że powierzchnia potrzebna do uprawiania roślin czy hodowania zwierząt stopniowo ulega zmniejszeniu oraz zmiany klimatyczne również nie będą sprzyjać rolnictwu. Masowa produkcja żywności pochłania bardzo duże ilości energii i wiąże się z wysoką emisją CO2. Ten postępujący wraz ze znacznym wzrostem populacji proces, stopniowo doprowadza do coraz większej degradacji środowiska. Natomiast hodowla owadów nie wpływa negatywnie na środowisko, nie zużywa tyle wody, nie potrzebuje dużych powierzchni rolnych. Dodatkowo robaczki są tanie w utrzymaniu i można je karmić organicznymi odpadkami. Owady zawierają składniki odżywcze mające pozytywne znaczenie dla naszego prawidłowego żywienia.
Smak i wartości odżywcze owadów
Jadalne owady charakteryzują się dużą zawartością makro- i mikroelementów. Ale należy pamiętać, że nie każdy robaczek będzie mieć taką samą wartość odżywczą. To podobnie jak z mięsem, np. łopatka jest o wiele tłuściejsza i zawiera większą ilość żelaza niż filet z indyka. Ogólnie można powiedzieć, że są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, cynk, miedź, magnez, fosfor, mangan, wapń i żelazo. Wyjątkiem są bezkręgowce bez zmineralizowanego szkieletu, które nie dostarczą dużo wapnia. Po wysuszeniu owadów stężenie ich składników odżywczych z reguły rośnie.
Czy wiesz, że…
...owady to produkt o bardzo dobrej ilości wartościowego białka - 35-60% dla suchej masy i 10-25% dla żywych owadów. Jedynym problemem może być ich twardy egzoszkielet, który utrudnia trawienie. Ale gdy go usuniemy strawność białka wynosi aż 77-98%.
Owady mogą stać się odżywczym składem diety. Są jak najbardziej bezpieczne dla naszego zdrowia. Jedynym wyjątkiem mogą być uczulenia, ponieważ one również zawierają alergeny. Chodzi o tropomiozynę lub kinazę argininową. Również osoby z alergią na stawonogi prawdopodobnie będą reagować krzyżowo na te alergeny.
Owady posiadają określone smaki, które można porównać do tych, które są dla nas znane np.:
- mącznik młynarka – smak orzechowy,
- świerszcze – smak i aromat kurczaka,
- koniki polne – podobne do krewetek.
Owady w Polsce i na świecie
W Polsce jadalne owady nie cieszą się dużą popularnością, nie są dostępne w sklepach stacjonarnych lub w restauracjach. Można je kupić praktycznie tylko za pośrednictwem sklepów internetowych. Najpopularniejsze są w formie suszonej, można także dostać owady w postaci chipsów o przeróżnych smakach np. musztardy, z miodem, czosnku, chilli albo w postaci batona proteinowego lub oblane czekoladą.
Najpopularniejsze owady w Polsce: larwy mącznika, świerszcze, koniki polne, mrówki, chrząszcze, turkucie podjadki, wije.
Jadalne owady są bardzo popularne w krajach egzotycznych. Tam spotkać można je znaleźć na targach, najczęściej w formie smażonej. Popularne jest również mielenie suszonych robaków na mąkę i co za tym idzie można zrobić z nich bezglutenowe, wysokobiałkowe pieczywo. Natomiast w Unii Europejskiej w świetle prawa weterynaryjnego owady stanowią jeden z rodzajów zwierząt gospodarskich.
Na całym świecie spożywa się ponad 2000 gatunków owadów. Do najpopularniejszych owadów w krajach egzotycznych należą: chrząszcze, gąsienice motyli i ciem, pszczoły, osy, mrówki, koniki polne, szarańcze, świerszcze, termity, cykady, pluskwy, ważki, muchy.
CIEKAWOSTKA
W Ameryce Południowej pieczone mrówki podaje się w kinie zamiast popularnego u nas popkornu.
O owadach słusznie się mówi, że to jedzenie przeszłości mimo że entomofagia to nowość w większości krajów w Europie. Nadal są prowadzone badania jaki mogą mieć wpływ na człowieka. Dodatkowo wymagane są odpowiednie regulacje prawne związane z ich hodowlą i przetwórstwem. Kiedy tylko pokonamy te przeszkody będą mogły się stać zamiennikiem mięsa. I dobrze, ponieważ ich produkcja jest bezpieczna dla środowiska, zmieniający się klimat w tym nie przeszkadza oraz pozwoli to na zaspokojenie rosnącego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Dodatkowo można z nich przyrządzić smaczne potrawy.