Szukaj produktów

Aktualności

Produkty, które dodadzą Ci energii

05.03.2019

Powoli witamy wiosnę. Aby jednak nadeszły w pełni ciepłe, słoneczne dni, musimy uzbroić się w cierpliwość. Niestety okres przedwiosenny często jest dla nas trudny - po zimie jesteśmy pozbawieni energii, nieco ociężali i podatni na infekcje. Aby temu zaradzić, warto wprowadzić odrobinę zmian w codziennym menu. Po jakie produkty sięgać? Sprawdźcie!

Płatki owsiane

Śniadanie powinno być sycące i pełnowartościowe. Jeśli chcemy rozbudzić organizm, dodając sobie energii na cały poranek, owsianka będzie najlepszym wyborem. Poza sporą dawką błonnika i białka, owies dostarcza organizmowi również witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne nie tylko za prawidłowe działanie układu nerwowego, ale również za pracę mózgu, przekładając się na koncentrację. Przygotowując owsiankę, warto dodać do niej inne, równie wartościowe składniki, jak chociażby masło orzechowe, dostarczające niacyny wpływającej na mózg, banana - słodkie źródło potasu niezbędnego podczas cyklu, w którym organizm produkuje energię, gorzką czekoladę zawierającą spore pokłady magnezu dbającego o układ nerwowy oraz orzechy i bakalie.

Owsianka z masłem orzechowym i bananem

Owsianka z masłem orzechowym i bananem

Składniki:

-1 szkl mleka

-5 łyżek płatków owsianych

-1 łyżka miodu

-1 mały banan

-1 łyżka masła orzechowego

-3 kostki gorzkiej czekolady

-opcjonalnie: migdały, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Mleko z płatkami gotujemy na małym ogniu ok 5 - 10 min. Po tym czasie odstawiamy na kilka minut, przykrywając, by owsianka zgęstniała. Dodajemy miód i pokrojoną czekoladę. Mieszamy. Dekorujemy pokrojonym bananem i masłem orzechowym. Opcjonalnie posypujemy migdałami i wiórkami kokosowymi.

Kasze

Ze względu na liczne wartości odżywcze, kasze zaliczane są do żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej. Spożywając je, dostarczamy organizmowi między innymi cynk, żelazo, krzem, które działają wzmacniająco oraz sporą dawkę witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Dzięki temu korzystnie wpływamy na odporność, pracę układu nerwowego oraz skórę, włosy i paznokcie. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, kasze regulują pracę mózgu, dodając energii do działania. Kasze stanowią pełnowartościowy dodatek do dań, stanowiąc również pyszny składnik kotletów, sałatek, a nawet deserów.

Kasza jęczmienna z warzywami

Kasza jęczmienna z warzywami

Składniki:

-100 g kaszy jęczmiennej

-1 marchewka

-1/2 czerwonej papryki

-1 cebula

-1 cukinia

-garść fasolki szparagowej

-garść szpinaku

-łyżeczka curry sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła

-szklanka bulionu warzywnego

-łyżka oleju

-opcjonalnie: filet z kurczaka lub indyka

Przygotowanie:

Na oleju szklimy czosnek z cebulą. Dodajemy marchewkę, paprykę, fasolkę, cukinię i kaszę. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy szpinak. Jeśli jesteśmy zwolennikami dań mięsnych, dodajemy do kaszy przysmażonego kurczaka lub indyka przyprawionego ulubionymi ziołami.

Zupy kremy

Sycące, aromatyczne i rozgrzewające, a przede wszystkim zdrowe. Kremy to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup. Zaletą tego typu dania jest możliwość zestawiania różnorodnych warzyw i przemycania ich np. do jadłospisu dzieci, które niechętnie sięgają po jarzyny. Jedząc zupy na bazie warzyw bulwiastych, takich jak marchew, seler, buraki dostarczamy organizmowi witaminę A, B, C, E oraz potas, beta karoten, fosfor i kwas foliowy. Rośliny strączkowe są źródłem przeciwutleniaczy, żelaza, wapnia, jodu i fitoestrogenów. Z kolei warzywa psiankowate, do których zaliczyć możemy pomidory, ziemniaki i paprykę są skarbnicą potasu i żelaza, wpływają na obniżenie poziomu tzw. “złego cholesterolu”, usprawniając pracę układu pokarmowego i regulując ciśnienie.


Krem z buraka

Krem burakowo marchewkowy

Składniki:

-0,7 kg buraków

-0,7 l bulionu

-1 marchewka

-½ pietruszki

-¼ selera

-biała część pora

-czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, szczypta cukru

-śmietana

-opcjonalnie: ocet winny

Przygotowanie:

Pokrojonego pora podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pora, zalewamy 0,7 l bulionu. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli. Gotujemy ok. 15 - 20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Po tym czasie usuwamy ziele i liście, dodajemy cukier, sól, tymianek, opcjonalnie ocet oraz 2 - 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Całość blendujemy. Podajemy z odrobiną jogurtu, prażonym słonecznikiem lub grzankami.

Owocowo warzywne smoothie

Świetna alternatywa dla klasycznej sałatki owocowej. Sycące, idealne na drugie śniadanie. Dzięki temu, że składniki wykorzystywane do przygotowania smoothie nie podlegają obróbce cieplnej, tego typu napój jest bogaty w spore pokłady witamin i mikroelementów. Aby zaserwować sobie porcję składników odżywczych, warto łączyć ze sobą warzywa i owoce. Zestawiając ze sobą cytrusy i szpinak lub jarmuż zapewnimy sobie dawkę żelaza i witaminy C, która wzmacnia odporność. Z kolei banan, awokado i przyprawy korzenne, takie jak imbir, czy cynamon, stanowią zastrzyk energii do działania oraz pożywkę dla mózgu, usprawniającą jego działanie i zwiększającą koncentrację.  

Koktajl ze szpinaku, pomarańczy, banana i awokado

Zielony koktajl owocowo - warzywny

Składniki:

-1 dojrzały banan

-1 pomarańcza

-½ dojrzałego awokado

-garść szpinaku

-szczypta imbiru

-opcjonalnie: miód, woda/ jogurt naturalny/ mleko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na jednolity krem, dodajemy imbir. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dolewamy wodę, mleko lub jogurt naturalny. Zwolennicy słodkich smaków mogą dosłodzić smoothie odrobiną miodu.

To, co jemy wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także i samopoczucie. Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi sporą dawkę wartości odżywczych i zapewnić sobie energię do działania, warto uwzględnić w menu dania na bazie składników, które wykazują działanie prozdrowotne.

 

Powrót na listę aktualności