Szukaj produktów

Aktualności

Produkty wzmacniające odporność

13.12.2018

Przełom jesieni i zimy to czas, kiedy jesteśmy narażeni na zmienne warunki atmosferyczne. Niskie temperatury i opady sprawiają, że nie tylko pogarsza nam się samopoczucie, ale także ogólny stan organizmu, co wynika z osłabienia odporności. Jak uniknąć infekcji w czasie wzmożonych zachorowań? Wystarczy uwzględnić w diecie kilka produktów, które wzmocnią organizm, dostarczając sporą porcję witamin i wartości odżywczych!

Zmienne warunki atmosferyczne sprawiają, że nasz organizm jest narażony na osłabienie. Niska odporność skutkuje tym, że stajemy się bardziej podatni na infekcje. Warto zatem w codziennym menu uwzględnić produkty wzmacniające odporność. Dzięki temu nie tylko będziemy rzadziej chorować, ale także poprawimy ogólną kondycję organizmu, dostarczając mu witamin i mikroelementów. Które produkty powinny nas szczególnie zainteresować?

Jabłka - wszystkim dobrze znane owoce, które jesienią mają wyjątkowo intensywny aromat. Świetnie smakują zarówno solo, jak i w formie dodatków do dań. Idealne do sycącej, porannej owsianki, jako orzeźwiający dodatek do mięs i zup - kremów oraz pyszna baza do domowych ciast i deserów. Jabłka wpływają korzystnie na odporność głównie ze względu na to, że wykazują działanie antybakteryjne, przez co pomagają oczyścić organizm z toksyn. Dodatkowa zawartość witaminy A i C wzmacnia organizm, korzystnie działając także na włosy, skórę i paznokcie.

Cytrusy- źródło witaminy C                               

Cytrusy - pomarańcze, cytryny, grejpfruty - owoce te kojarzą nam się z latem, jednak to właśnie jesienią i zimą działają na nasz organizm najkorzystniej. Głównie ze względu na ogromne pokłady łatwo przyswajalnej witaminy C, która chroni przed rozwojem drobnoustrojów, wzmacniając odporność. Owoce te można śmiało konsumować solo, jednak równie dobrze smakują jako składnik odżywczych smoothie, podstawa sycących soków i aromatyczny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Cytrusy wspomagają proces przyswajania żelaza, dzięki czemu chronią nas przed rozwojem anemii. To także pyszne źródło witaminy B, kwasu foliowego oraz niacyny - składników regulujących pracę układu nerwowego.

Przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździki, kardamon, anyż, czyli zapachy, które kojarzą nam się z jesienią. Poza tym, że przyprawy te nadają wyrazistego smaku napojom i potrawom, działają odkażająco na organizm, tym samym wzmacniając odporność. Mieszanka korzennych przypraw działa stymulująco na organizm, poprawiając apetyt, usprawniając pracę układu pokarmowego i rozgrzewając, dlatego w okresie jesienno - zimowym powinniśmy chętnie dodawać tego typu przyprawy zarówno do herbaty, kawy, jak i dań czy wypieków.

Czosnek- naturalny antybiotyk

Czosnek - podobnie, jak miód, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Mimo swego wyrazistego aromatu i ostrego smaku, króluje w większości kuchni. Czosnek nie tylko pomaga zadbać o naszą odporność, ale także świetnie sobie radzi ze zwalczaniem rozwijających się infekcji - wszystko dzięki wysokiej zawartości siarki, która wykazuje działanie bakteriobójcze.

Kiszonki - zarówno kiszona kapusta, jak i ogórki są bogactwem witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B oraz pierwiastków, takich jak: magnez, wapń, fosfor i potas. Ich charakterystyczny smak nadaje wyrazistości potrawom, świetnie sprawdzając się zarówno jako dodatek do dań głównych, jak i surówek, sałatek czy kanapek. Dzięki zawartości kwasu mlekowego, powstałego w procesie fermentacji, kiszonki oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniając odporność i chroniąc przed rozwojem infekcji.

Okres jesienno zimowy jest ciężkim czasem dla naszego organizmu, który narażony jest na szereg czynników chorobotwórczych. Aby zatem uniknąć infekcji, warto nie tylko zażywać witaminy i ciepło się ubierać, ale także zadbać o to, co ląduje na naszych talerzach. Wybierając artykuły spożywcze i przygotowując dania, miejmy na uwadzę produkty wzmacniające odporność - dzięki temu nie tylko zachowamy zdrowie, ale także dostarczymy organizmowi sporą dawkę pysznych witamin i wartości odżywczych.

Powrót na listę aktualności