Szukaj produktów

Aktualności

Przepisy na domowe przetwory

29.08.2019

 

Przetwory

Lato obfituje w świeże owoce i warzywa. Warto to wykorzystać, zamykając lato w słoiku. Jak przygotować domowe przetwory? Wypróbujcie nasze przepisy!

Nic tak nie smakuje latem, jak owoce i warzywa - soczyste, aromatyczne, bogate w witaminy i wartości odżywcze. To właśnie za tymi smakami najbardziej tęsknimy zimą, dlatego warto zaopatrzyć się w owocowo warzywne zapasy, przygotowując domowe przetwory. Prezentujemy 4 sprawdzone przepisy na wakacyjne smaki zamknięte w słoiku.

Mus gruszkowy

Gruszki są bogate w potas, fosfor, witaminę A, C i witaminy z grupy B oraz pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz kontrolują poziom cukru we krwi, zapobiegając jego skokom. Mus gruszkowy idealnie komponuje się z naleśnikami, owsianką i pieczywem. Może również stanowić wyrazisty akcent dań mięsnych - gruszki świetnie smakują w połączeniu np. z wieprzowiną. 

Składniki:

  • 1 kg gruszek 

  • - ½ szklanki cukru (w zależności od upodobań i słodkości gruszek)

  • sok z 1 cytryny

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 8 goździków 

Przygotowanie: 

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Umieszczamy w garnku, dodajemy odrobinę wody i cukier. Gotujemy do miękkości. Po tym czasie dodajemy goździki, cynamon i sok z cytryny. Gotujemy 20 minut. Dla uzyskania jednolitej konsystencji gotowy mus warto zblendować wcześniej usuwając goździki. Jeśli preferujemy bardzo gęstą konsystencję, owoce należy gotować nieco dłużej. Gotowy mus przekładamy do słoików, odstawiamy nakrętką do dołu. 

Mus z moreli

Mus z moreli 

Morele to źródło przeciwutleniaczy, żelaza, wapnia, witaminy B, C oraz błonnika. Mus z tych owoców idealnie sprawdzi się do naleśników, deserów, jako nadzienie do muffinek i słodki dodatek śniadaniowy do pieczywa. Zwolennicy oryginalnych smaków mogą dodać go również do dań mięsnych. 

Składniki:

  • 2 kg moreli 

  • 1 duża laska cynamonu 

  • sok z 1 pomarańczy 

  • 5 łyżek ksylitolu 

Przygotowanie:

Wypestkowane, umyte morele umieszczamy w garnku z cynamonem, sokiem i słodzidłem. Gotujemy na średnim ogniu. Po zagotowaniu całość dusimy przez kilkanaście minut aż do zgęstnienia. Po tym czasie wyciągamy laskę cynamonu. Jeśli preferujemy musy o jednolitej konsystencji, możemy dodatkowo użyć blendera. Gotową mieszankę przelewamy do słoików, ustawiając zakrętką do dołu. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Powidła z cebuli

Cebula ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, witaminy C, siarki, żelaza i wapnia. Wzmacnia odporność oraz oczyszcza organizm z toksyn. Powidła z cebuli to idealny dodatek do mięs, serów, jak i jako dodatek do grzanki czy burgera.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli 

  • 6 łyżek octu balsamicznego 

  • 3 łyżki miodu

  • suszony tymianek, czosnek, sól i pieprz, liść laurowy

  • opcjonalnie: cynamon, imbir

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Następnie smażymy na małym ogniu ok 25 min. z dodatkiem liścia laurowego, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Smażymy do momentu, aż ocet wyparuje a powidła nabiorą gęstej konsystencji. Gotowe przetwory umieszczamy w słoiku i pasteryzujemy. 

Cukinia i bakłażan w pomidorach

Cukinia i bakłażan w pomidorach 

Cukinie i bakłażany to źródło witaminy B, C i K, błonnika oraz antyoksydantów. Warzywa te w połączeniu z pomidorami sprawdzą się zarówno jako sos do makaronu lub ryżu, jak i dodatek do mięs. 

Składniki:

  • 6 bakłażanów

  • 8 cukinii 

  • 3 kg pomidorów (najlepiej malinowych) 

  • 6-8 ząbków czosnku 

  • sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, papryka (słodka, wędzona, ostra)

  • opcjonalnie: 2-3 czerwone papryki 

Przygotowanie:

Bakłażany obieramy, kroimy, solimy i odstawiamy na kilka minut (dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki). Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy odsączonego bakłażana i podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy obrane ze skórki pokrojone pomidory i dusimy przez ok. 40 minut. Gotową mieszankę doprawiamy do smaku i przelewamy do słoików, pasteryzując. 

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę diety każdego z nas. Aby dostarczyć organizmowi tego, co najlepsze, warto przygotować przetwory, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się ich smakiem i aromatem również zimą. 

Powrót na listę aktualności