Szukaj produktów

Aktualności

Pyłek pszczeli jak stosować?

12.02.2020

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy w kształcie obnóży, który został częściowo przetworzony przez pszczoły. Pyłek pszczeli ze względu na swój cenny skład jest bardzo wartościowym produktem. Można go stosować w następujących dolegliwościach:

  • nieżytach układu pokarmowego,
  • chorobach układu oddechowego takich jak przeziębienie, grypa, skraca czas trwania infekcji oraz łagodzi jej objawy,
  • jest pomocny przy anemii, niedokrwistości i alergiach,
  • wspiera organizm w chorobach narządu wzroku,
  • korzystnie wpływa na układ płciowy oraz płodność,
  • zapobiega infekcjom układu moczowego,
  • działa ochronnie na komórki wątroby,
  • usprawnia pracę serca,
  • usprawnia metabolizm i poprawia apetyt,
  • poprawia wygląd skóry, także w przebiegu łuszczycy,
  • zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy, udaru oraz zawału,
  • działa kojąco i regenerująco w stanach zapalnych jamy ustnej.

Pyłek pszczeli jak długo można przechowywać?

Pyłek pszczeli najlepiej przechowywać w lodówce w szklanym słoiku. Zawsze na opakowaniu znajduje się data przydatności określona przez pszczelarza na podstawie daty jego zbioru.

Pyłek pszczeli jak jeść?

Wysuszony pyłek pszczeli jest w postaci bardzo twardych ziarenek. Zwykle stosuje się miesięczną kurację w dawce nie przekraczającej 35g na dobę. Jeżeli chcemy suplementować pyłek przez cały sezon jesienno-zimowy to dawka dobowa powinna być mniejsza- do 20g pyłku. Ilość pyłku dobieramy do wieku i wagi. U dzieci stosujemy znacznie mniejsze ilości. Przerwa w suplementacji powinna wynosić około 3 miesiące. Pyłek należy spożywać w naturalnej formie, można mieszać go z miodem i konfiturami. Najprościej jednak odmierzoną ilość zalać letnią wodą i wypić po rozpuszczeniu.

Pyłek kwiatowy gdzie kupić?

Pyłek pszczeli zawsze należy pozyskiwać tylko ze sprawdzonego źródła. Mamy wtedy pewność, że był on odpowiednio przetwarzany i przechowywany. Pszczelarz wybiera pyłek z ula codziennie, jest to bardzo ważne, aby jak najszybciej zacząć go suszyć. Jeżeli pyłek nie będzie odpowiednio wysuszony może zacząć pleśnieć. Należy go przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Pyłek w naszym sklepie pochodzi od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Jest to rodzinne gospodarstwo, które od pokoleń zajmuje się pozyskiwaniem miodu i produktów pszczelich. Dzięki temu wiemy, że nasz produkt jest najwyższej jakości.

Powrót na listę aktualności