Szukaj produktów

Aktualności

Serce palmy – kulinarny rarytas

02.03.2022

 

    Ma intrygujący smak – przypominający szparagi lub karczoch i wyrazistą konsystencję, do tego jest zdrowy, niskokaloryczny, bogaty w witaminy, minerały oraz błonnik. Świetnie przyjął się w środowisku wegan, ale produkt dedykowany jest nie tylko dla nich. Sprawdź co to takiego i dlaczego powinieneś włączyć je do swojej diety.

 

 

    Pozyskuje się je w Amazonii, gdzie stanowi tradycyjne źródło pozywienia dla tamtejszej ludności. Serce palmy to rodzaj warzywa, jadalny rdzeń pnia palm pozyskiwany z niektórych gatunków drzew:

  • palma kokosowa (Cocos nucifera),
  • euterpa jadalna (Euterpe edulis),

  • palma warzywna (E. oleracea),

  • palma brzoskwiniowa (Bactris gasipaes)

  • różne gatunki z rodzaju sabal (Sabal).

 

 

Obecnie pozyskuje się je głównie z hodowlanych palm brzoskwiniowych co zapobiega nieekologicznemu wycinania drzew dzikorosnących. Aby je otrzymać usuwa się korę i zdrewniałą warstwę podkorową, zostawia się tylko biały rdzeń wraz z białą warstwą ochronną. Następnie usuwa się włókno, zostawiając jedynie jadalny rdzeń, który względu na subtelny smak, uchodzi za wyjątkowy przysmak. Ze względu na koszty pozyskania naturalnego surowca, uważne jest za kulinarny rarytas!

    Roślina ta zyskuje co raz większą popularność nie tylko ze względu na swój egzotyczny smak, małą kaloryczność (100g produktu to tylko 28 kcal) zastosowanie ale również ze względy na właściwości zdrowotne. Serce palmy jest bogate w białko, błonnik, minerały – cynk, żelazo, mangan, fosfor, magnez, sód oraz w kwas foliowy i witaminę C. Jest pozbawiony tłuszczu, cukru, cholesterolu i glutenu. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, pobudza perystaltykę jelit co zapobiega zaparciom oraz nadaje się dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny.

Właściwości zdrowotne serca palmy:

  • stabilizuje poziom cukru we krwi - dzięki zawartości błonnika i manganu,
  • zapobiega osteoporozie - dzięki zawartości manganu przeciwdziała osteoporozie,

  • zapobiega anemii z niedoboru żelaza – dzięki dużej zawartości żelaza i witaminy C,

  • wzmacnia odporność – dzięki obecności witaminy C, cynku i manganu,

  • chroni przed stresem oksydacyjnym i zwalcza wolne rodniki.

Warzywo zaleca się nie tylko osobom poszukującym egzotyczne smaki. Idealnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz keto. Ze względu na wartości odżywcze, dużą zawartość błonnika oraz niską kaloryczność polecane jest dla osób, które są na diecie redukcyjnej. Dodatkowo pojawiają się badania naukowe mówiące, że produkt ten hamuje wydzielanie się hormonu głodu, czyli greliny.

    Palmito to łagodny, lekki, chrupiący i wszechstronny produkt. Możne je jeść bezpośrednio z puszki, piec, smażyć, blanszować, zapiekać. Pasuje jako dodatek do wielu dań takich jak: zapiekanki, sałatki, salsa, gulasze. Ciekawą opcją są makarony z serca palmy, które są świetną alternatywą dla zwykłego, pszennego.

 

 

 

    Serca palm dostępne są w postaci surowej lub w puszce bądź słoiku albo w postaci makaronu. Można je kupić w wielu sklepach, zwłaszcza internetowych. W naszym sklepie w ostatnim czasie pojawiły się makaronu z serca palmy – polecamy nie tylko weganom, ale także osobom, które dbają o swoje zdrowie, lubią nowinki spożywcze, są na diecie keto oraz odchudzające się. Spróbuj i ciesz się kulinarnym rarytasem :)

Powrót na listę aktualności