Aktualności
Skarby natury: melisa
Melisa lekarska, w ludowej gwarze zwana również starzyszkiem czy pszczelnikiem, należy do grupy najpopularniejszych bylin. Za sprawą swoich właściwości, cieszy się niegasnącą popularnością. Ma wiele właściwości i świetnie nadaje się nie tylko jak napar!
Suszone oraz świeże liście melisy najczęściej wykorzystuje się, tworząc napar, który świetnie radzi sobie w stanach pobudzenia nerwowego, stresu czy irytacji. Działanie uspokajające melisa zawdzięcza naturalnemu olejkowi eterycznemu. Napar często zalecany jest kobietom w ciąży, które skarżą się na nudności i nierzadko spotykane, problemy z pamięcią.
Działanie oksydacyjne to kolejna z zalet melisy, która pozwala w naturalny sposób zapobiegać rozwojowi tak poważnych chorób, jak cukrzyca czy miażdżyca. Do leczniczych właściwości zaliczyć należy również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne w chwili osłabienia organizmu.
Melisa wykorzystywana jest również w domowych zabiegach upiększających, jako składnik maseczek, czy dodatek do własnoręcznie zrobionego toniku. Ponadto, bardzo popularne jest dodawanie melisy do ‘parówki’, którą stosuje się do oczyszczania skóry twarzy z zanieczyszczeń i odblokowywania porów.
Do prozdrowotnych właściwości melisy nikogo nie trzeba przekonywać, ale drugą olbrzymią zaletą tego zioła jest jego szerokie zastosowanie w gastronomii. Melisa charakteryzuje się gorzkawo- cytrynowym smakiem, stąd też jej ludowa nazwa- cytrynowe ziele- co czyni ją idealnym dodatkiem do wielu potraw. Zachęcamy do wypróbowania dań z tą wyjątkową rośliną:
Sałatka z arbuzem i dressingiem z melisy
Składniki:
- 250g rukoli
- 1 pomarańcza
- Duży plaster arbuza
- Ser typu feta
- Garść płatków migdałowych (opcjonalnie)
Dressing:
- 10-15 drobno pokrojonych liści melisy
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- Pół łyżeczki miodu
- Pół łyżeczki soku z pomarańczy
Rukolę myjemy i osuszamy, pomarańczę obieramy i filetujemy, pozbawiamy arbuza pestek i kroimy go w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie na półmisku układamy rukolę, na niej arbuza i pomarańczę, następnie kruszymy fetę i polewamy całość dressingiem.
Do przepisu świetnie sprawdzi się również dodatek w postaci prażonych płatków migdałowych.