Szukaj produktów

Aktualności

Skarby natury: melisa

14.11.2018

Melisa lekarska, w ludowej gwarze zwana również starzyszkiem czy pszczelnikiem, należy do grupy najpopularniejszych bylin. Za sprawą swoich właściwości, cieszy się niegasnącą popularnością. Ma wiele właściwości i świetnie nadaje się nie tylko jak napar!

Melisa- naturalne lekarstwo

Suszone oraz świeże liście melisy najczęściej wykorzystuje się, tworząc napar, który świetnie radzi sobie w stanach pobudzenia nerwowego, stresu czy irytacji. Działanie uspokajające melisa zawdzięcza naturalnemu olejkowi eterycznemu. Napar często zalecany jest kobietom w ciąży, które skarżą się na nudności i nierzadko spotykane, problemy z pamięcią.

Działanie oksydacyjne to kolejna z zalet melisy, która pozwala w naturalny sposób zapobiegać rozwojowi tak poważnych chorób, jak cukrzyca czy miażdżyca. Do leczniczych właściwości zaliczyć należy również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne w chwili osłabienia organizmu.

Melisa wykorzystywana jest również w domowych zabiegach upiększających, jako składnik maseczek, czy dodatek do własnoręcznie zrobionego toniku. Ponadto, bardzo popularne jest dodawanie melisy do ‘parówki’, którą stosuje się do oczyszczania skóry twarzy z zanieczyszczeń i odblokowywania porów.

Do prozdrowotnych właściwości melisy nikogo nie trzeba przekonywać, ale drugą olbrzymią zaletą tego zioła jest jego szerokie zastosowanie w gastronomii. Melisa charakteryzuje się gorzkawo- cytrynowym smakiem, stąd też jej ludowa nazwa- cytrynowe ziele- co czyni ją idealnym dodatkiem do wielu potraw. Zachęcamy do wypróbowania dań z tą wyjątkową rośliną:

Sałatka z arbuzem i dressingiem z melisy

Składniki:

  • 250g rukoli
  • 1 pomarańcza
  • Duży plaster arbuza
  • Ser typu feta
  • Garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

Dressing:

  • 10-15 drobno pokrojonych liści melisy
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • Pół łyżeczki miodu
  • Pół łyżeczki soku z pomarańczy

Rukolę myjemy i osuszamy, pomarańczę obieramy i filetujemy, pozbawiamy arbuza pestek i kroimy go w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie na półmisku układamy rukolę, na niej arbuza i pomarańczę, następnie kruszymy fetę i polewamy całość dressingiem.

Do przepisu świetnie sprawdzi się również dodatek w postaci prażonych płatków migdałowych.

Powrót na listę aktualności