Aktualności
Skarby natury: przyprawy, po które warto sięgnąć
Nie od dziś wiadomo, że przyroda ma nam do zaoferowania sporo dobra. Jednym ze skarbów natury są przyprawy, które, poza tym, że świetnie sprawdzają się w kuchni, nadając wyrazistości i smaku potrawom, mają sporo właściwości korzystnie wpływających na nasze samopoczucie i urodę. Po jakie przyprawy warto sięgać, by dostarczyć organizmowi sporą dawkę zdrowia?
W większych lub mniejszych ilościach, jednak każdy z nas używa w kuchni przypraw, często nie zdając sobie sprawy, jakie właściwości kryją w sobie te naturalne polepszacze smaku, które nadają daniom aromatu, często sprawiając, że nawet banalna potrawa będzie smakowała wybornie. Poza podstawowymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, czy papryka, warto pokusić się o stosowanie innych dodatków, które, mimo, że bywają mniej znane, najczęściej są bogactwem wielu wartości odżywczych.
Kminek
Kojarzony głównie ze swoich działań rozkurczających, polecany do dań ciężkostrawnych – redukuje wzdęcia i rozluźnia mięśnie brzucha i jelit. Polecany jest zarówno osobom starszym, mającym spowolniony metabolizm, jak i niemowlętom, cierpiącym na kolki. Kminek działa kojąco także w przypadku bólu zatok – wystarczy uprażyć na patelni nasiona kminku i wymieszać je z masłem – taką mieszankę należy spożywać codziennie po 1 łyżeczce. Alternatywą jest uprażenie kminku, przesypanie go do bawełnianego woreczka i przykładanie do źródła bólu w formie okładu. To także świetny środek pomagający zwalczać brak apetytu. Jednak to nie jedyne zalety tej przyprawy. Kminek to także źródło witaminy C, wzmacniającej odporność, witaminy A i E, wpływającej na zdrowy stan skóry, włosów i paznokci, kwasu foliowego oraz niacyny, regulującej pracę mózgu. W kminku znaleźć można również magnez, żelazo, fosfor, wapń i potas. Jeśli chcesz zacząć używać kminku na co dzień, dodaj go do potraw mięsnych, takich jak: pieczeń, gulasz, żeberka, pasztet, dania kapuściane, leczo, czy chleb.
Kozieradka
Zwana inaczej bożą trawką, ma sporo zalet – przede wszystkim działa kojąco na układ pokarmowy, usprawniając trawienie, łagodząc dolegliwości towarzyszące wrzodom żołądka, wspomagając wątrobę i chroniąc przed pojawieniem się pasożytów w przewodzie pokarmowym. Kozieradka obniża także poziom cukru we krwi i tzw.: “złego cholesterolu” oraz dostarcza organizmowi sporą dawkę żelaza, selenu i krzemu. Roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Kozieradka powinna znaleźć się w menu mam karmiących, gdyż działa pobudzająco na laktację, poprawiając także jakość pokarmu – wszystko to za sprawą diosgeniny, którą wytwarza roślina. Poza szerokim wachlarzem zdrowotnych zastosowań, kozieradkę warto stosować jako przyprawę, nadającą wyrazistego aromatu potrawom. Roślina ta najlepiej komponuje się z mięsem, stanowiąc podstawę marynaty. To także świetny dodatek do ryb, zwłaszcza makreli i tuńczyka. Uzyskana z nasion przyprawa stanowi podstawę tradycyjnej mieszanki curry, w związku z czym idealnie będzie się komponować z daniami kuchni indyjskiej.
Lubczyk
Utarło się przekonanie, że lubczyk ma magiczne działanie, stanowiąc naturalny afrodyzjak. W rzeczywistości roślina ta wykazuje sporo zalet, korzystnie wpływając na nasz stan zdrowia i samopoczucie. Największą zaletą lubczyku jest regulowanie układu trawiennego i moczowego – roślina ta pomoże pozbyć się uporczywych dolegliwości, takich jak wzdęcia, czy zapalenie pęcherza. Podobnie jak kozieradka, lubczyk też działa wykrztuśnie – warto go zatem stosować w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Jeśli chcemy oczyścić organizm z toksyn, lubczyk powinien znaleźć się w naszym codziennym menu. Suszony można śmiało dodawać do zup, zwłaszcza rosołu. Równie dobrze wkomponuje się w dania mięsne, zwłaszcza te z indykiem w roli głównej. To także świetny, aromatyczny dodatek do makaronów, czy dań kapustnych.
Jak widać przyprawy nie tylko służą temu, by podkreślić smak potraw, ale także, by kojąco zadziałać na organizm. Warto zatem poszerzyć domowe zapasy przypraw o zioła i aromaty, które zapewnią dobre samopoczucie, gwarantując równocześnie wyjątkowy smak potraw.