Szukaj produktów

Aktualności

Smaki lata: bób

14.11.2018

Bób to jeden z tych produktów, na które czekamy z utęsknieniem. Ta roślina strączkowa jest nie tylko smaczną przekąską i podstawą wielu dań, ale przede wszystkim źródłem wielu witamin i wartości odżywczych. Dlaczego warto skorzystać z sezonu na bób i uwzględnić go latem w swej diecie? Podpowiadamy!

sezon na bób

Bób świetnie smakuje zarówno solo, jak i stanowiąc dodatek do dań. Idealnie sprawdza się zarówno w zupach, daniach głównych, a nawet w deserach! Bób pojawia się na targach i w sklepach na początku lata i jest dostępny przez około 2 miesiące. Kupując to warzywo, warto zwrócić uwagę na to, czy nie posiada na skórce ciemnych plam – taki bób może być zbyt dojrzały, przez co mniej smaczny. Spożywając bób nie musimy obierać go ze skórki – to właśnie w niej znajduje się najwięcej wartości odżywczych. W przypadku młodego, świeżego bobu, dostępnego na samym początku sezonu, skórka jest delikatna i cienka, w związku z czym jej spożycie nie zaburza smaku warzywa. Chcesz urozmaicić swój jadłospis, równocześnie dostarczając organizmowi sporą dawkę wartości odżywczych? Sięgnij po bób i rozsmakuj się w lecie!

Bób – jakie zalety kryje w sobie to warzywo?

Za sprawą wysokiej zawartości białka i błonnika, bób daje uczucie sytości na długo. W związku z tym powinien znaleźć się w diecie osób, które chcą zadbać o figurę, zrzucając zbędne kilogramy. Poza tym warzywo to dostarcza także organizmowi sporą dawkę kwasu foliowego, który nie tylko jest niezbędny dla kobiet w ciąży, ale także wpływa pozytywnie na leczenie niedokrwistości, chroniąc przed anemią. Bób, za sprawą niskiej zawartości sodu oraz wysokiego poziomu potasu, wpływa także na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. To także dobre źródło witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Najwięcej wartości odżywczych ma w sobie młody bób, dostępny na początku sezonu – jeśli lubimy to warzywo, warto zaopatrzyć się w jego zapasy i zamrozić go – młode warzywo zachowa wszystkie wartości oraz smak, dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem lata nawet w środku zimy.

Przekąska, czy danie główne? Przepisy na dania z bob

Bób idealnie sprawdza się jako zdrowa i smaczna przekąska – wystarczy wrzucić ziarna na gotującą się, osoloną wodę i gotować przez kilka minut, aż do uzyskania idealnej dla nas chrupkości. Dla zwiększenia smaku, warto do wody dodać czosnek lub zioła – idealnie sprawdzi się w tym przypadku lubczyk, zioła prowansalskie lub tymianek. Aby wydobyć z bobu lekko słodkawy smak, warto do wody dodać szczyptę cukru.

Jeśli znudził nam się bób w wersji solo, warto wykorzystać go jako podstawę do pysznych, sycących dań. Jak je przygotować?

 

Wakacyjna sałatka z bobem

Bób idealnie sprawdzi się jako dodatek do letnich sałatek – w tym wypadku należy gotować go kilka minut, by zachował chrupkość. Sałatka z dodatkiem tego warzywa idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa, jak i samodzielny posiłek, który nasyci na długo.

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 1 pomidor
  • 3 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 100 g kaszy kuskus

Dressing:

  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Bób gotujemy na chrupko, następnie łączymy z ostudzonym, ugotowanym wcześniej kuskusem, dodajemy pokrojone warzywa. Całość polewamy dressingiem.

 

Sycąca pasta z bobu

Chcesz urozmaicić klasyczne kanapki? Pasta z bobu będzie idealnym dodatkiem do pieczywa. Przygotowując bób do pasty, warto gotować go nieco dłużej – dzięki temu przygotowanie dania będzie prostsze.

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-5 łyżek oliwy
  • Sól, pieprz, ulubione zioła/ koperek

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości, następnie blendujemy z dodatkiem fety, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwą i przyprawami.

 

Aromatyczny krem z bobu

Jesteś smakoszem kremów? Aromatyczna zupa z bobu z pewnością przypadnie Ci do gustu, dodatkowo gwarantując uczucie sytości na długo.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 2 pory
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 250 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • ½  szklanki mleka lub śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ulubione zioła

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy cebulę i pora, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy bulionem z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gdy jarzyny nieco zmiękną, dodajemy ugotowany wcześniej bób, gotujemy kolejnych kilka minut, aż do pełnej miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy mleko lub śmietanę, przyprawy oraz natkę pietruszki. Gotową zupę blendujemy na jednolity krem, podajemy z grzankami.

Jeśli lubisz zdrową, smaczną kuchnię i jesteś zwolennikiem potraw z produktami sezonowymi w roli głównej, sięgnij po bób i dostarcz organizmowi smaczną porcję zdrowia.

Powrót na listę aktualności