Aktualności
Smaki lata: przepisy na dania z malinami
Czerwiec to czas, kiedy pojawiają się owoce sezonowe, a wśród nich maliny. Jesteś miłośnikiem słodko – kwaśnych smaków i eksperymentów kulinarnych? Sprawdź, jak przygotować pyszne dania z malinami w roli głównej.
Są pyszne i zdrowe, a ich aromat na myśl przywołuje wspomnienia o wakacjach. Mowa o malinach – owocach, które królują latem. Smak to nie jedyna zaleta tych małych, czerwonych owoców. Maliny bogate są w witaminy z grupy B, korzystnie wpływające na układ nerwowy. Dodatkowo są źródłem potasu, żelaza i magnezu. Maliny powinny znaleźć się w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy – 100g malin to zaledwie 33 kcal. Ich wyrazisty smak idealnie sprawdza się jako dodatek do śniadań, czy deserów, tworząc także smaczną bazę do dań obiadowych czy przystawek.
Racuchy z malinami – słodko – kwaśne rozpoczęcie dnia
Jesteś miłośnikiem placuszków? Rozpocznij dzień od klasycznych racuchów z dodatkiem orzeźwiających malin. Tego typu danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka malin
Przygotowanie:
Suche składniki przesiewamy przez sito, następnie dodajemy jajko, mleko, miód i rozpuszczone masło. Mieszamy, dodajemy maliny. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni
Polędwiczki w sosie malinowym – wyrafinowany smak
Lubisz łączyć mięso z owocami? Jeśli szukasz pomysłu na wyrafinowany obiad, polędwiczki z dodatkiem soku malinowego będą strzałem w dziesiątkę!
Składniki:
- 400 g polędwiczek wołowych
- 2 szalotki
- 100 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- maliny
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie obsmażamy na oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru, zdejmujemy z patelni, na której podsmażamy szalotkę oraz maliny (nie wylewając oliwy, na której smażyliśmy mięso). Gdy owoce puszczą sok, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz przyprawy. Do powstałego sosu dodajemy przygotowane wcześniej polędwiczki i dusimy pod przykryciem ok 10 min.
Sernik jaglany z malinami – zdrowsza alternatywa dla łasuchów
Uwielbiasz sernik? Przygotuj jego zdrowszą wersję, z kaszą jaglaną i malinami w roli głównej – taki deser posmakuje zarówno maluchom, jak i dorosłym.
Składniki:
- 2 szklanki zimnej, ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 5 suszonych moreli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii/ziarenka z 1/2 laski wanilii; (można pominąć);
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu
- maliny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, poza malinami, blendujemy aż do uzyskania jednolitej, lekkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch nakładamy maliny. Sernik pieczemy ok 55 min. w temp. 160 stopni.
Zapiekany ser kozi z malinami – idealny na przystawkę
Uwielbiasz wyraziste smaki? Zapiekany ser kozi z malinami będzie idealną propozycją na ciepłą kolację lub przekąskę. Słodko – kwaśny smak malik perfekcyjne współgra z aromatycznym serem.
Składniki:
- ser kozi
- maliny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Do kokilki wsypujemy garść malin, następnie skrapiamy octem balsamicznym. Nakładamy plaster sera koziego. Pieczemy ok. 10 min. w temp 180 stopni.
Powyższe propozycje bez wątpienia posmakują miłośnikom wyrazistych, orzeźwiających smaków. Słodko – kwaśny smak malin idealnie współgra z innymi składnikami, zmieniając klasyczne dania w bardziej wyrafinowane i przede wszystkim zdrowe. Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu, sięgnij po maliny, równocześnie dostarczając organizmowi sporą dawkę wartości odżywczych.