Aktualności
Smaki lata: przepisy na dania z truskawkami
Przełom wiosny i lata to czas, kiedy królują owoce sezonowe. Jednym z największych przysmaków, na które czeka większość z nas są truskawki. Te pyszne owoce idealnie sprawdzają się solo, jako przekąska, stanowiąc także świetną bazę do rozmaitych dań. Jak przygotować potrawy z truskawkami w roli głównej? Podpowiadamy!
Truskawki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Dostarczają organizmowi sporą dawkę witaminy A i C oraz kwasu foliowego. To także źródło łatwo przyswajalnego potasu, fosforu i wapnia. Jedzenie truskawek korzystnie wpływa również na poziom cholesterolu we krwi. Warto zatem uwzględnić te owoce w diecie, przygotowując z nich pyszne dania. Truskawki idealnie sprawdzą się nie tylko w formie owocowej przekąski, idealnej na drugie śniadanie, czy deser, ale także stanowią pyszny dodatek m.in.: do dań obiadowych.
Truskawkowa owsianka – zdrowe rozpoczęcie dnia
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, powinien zatem dostarczyć organizmowi sporą dawkę wartości odżywczych. Owsianka z truskawkami będzie świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają rano zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 banan
- 150g truskawek
- opcjonalnie: bakalie, wiórki kokosowe, gorzka czekolada
Przygotowanie:
Płatki gotuj w mleku aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wymieszaj z rozgniecionym bananem, dodaj pokrojone truskawki i ulubione dodatki. Jeśli preferujesz owsiankę na zimno, wsyp płatki do mleka, odstawiając na noc do lodówki.
Łosoś z sosem truskawkowym – pomysł na wyrafinowany obiad
Masz ochotę na wykwintny obiad? Przygotuj łososia z sosem truskawkowym – to połączenie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Łosoś jest źródłem cynku i selenu – składników, które wpływają na wzmocnienie odporności, chroniąc przed nowotworami. Podobnie, jak truskawki, łosoś zawiera także spore ilości potasu.
Składniki:
- 250g łososia (2 dzwonki lub filety)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- 100 g truskawek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy koperkiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Truskawki blendujemy z dodatkiem miodu i octu balsamicznego. Łososia smażymy na maśle, podajemy z dodatkiem sosu truskawkowego i makaronu tagiatelle.
Sorbet truskawkowy – szybki i zdrowy deser
Nic tak nie smakuje latem jak orzeźwiające lody. Tego typu deser bywa często kaloryczny. Jeśli dbamy o linię i nie chcemy dostarczyć organizmowi sporej dawki cukru, przygotujmy zdrowy sorbet truskawkowy.
Składniki:
- 1kg truskawek
- 2 dojrzałe banany
- opcjonalnie: 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
W celu przygotowania sorbetu należy zblendować owoce, następnie mieszając je z miodem. Opcjonalnie do lodów można dodać pokrojoną gorzką czekoladę lub ulubione dodatki, w postaci orzechów, jagód goji, itp. Gotowy sorbet odstawiamy do zamrażarki, pozostawiając na noc.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – orzeźwiająca porcja zdrowia
Nie masz pomysłu na zdrową kolację? Sałatka ze szpinakiem i truskawkami będzie idealnym wyborem. Tego typu danie nie tylko jest pyszne, proste w wykonaniu, ale i orzeźwiające. Dodatkowo stanowi źródło żelaza oraz witaminy C, wpływającej korzystnie na odporność organizmu.
Składniki:
- 2 garście szpinaku
- 100 g sera feta
- 15 truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i skrapiamy oliwą. Dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i ser feta. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, dodajemy do sałatki, następnie polewamy odrobiną sosu balsamicznego.
Sezon na truskawki trwa. Warto to wykorzystać, uwzględniając owoce w codziennym jadłospisie. Dzięki temu nie tylko urozmaicimy swoje menu, próbując nowych, ciekawych smaków, ale przede wszystkim dostarczymy organizmowi sporą dawkę witamin i wartości odżywczych.