Szukaj produktów

Aktualności

Smaki lata: przepisy na dania z truskawkami

14.11.2018

Przełom wiosny i lata to czas, kiedy królują owoce sezonowe. Jednym z największych przysmaków, na które czeka większość z nas są truskawki. Te pyszne owoce idealnie sprawdzają się solo, jako przekąska, stanowiąc także świetną bazę do rozmaitych dań. Jak przygotować potrawy z truskawkami w roli głównej? Podpowiadamy!

co zawierają truskawki

Truskawki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Dostarczają organizmowi sporą dawkę witaminy A i C oraz kwasu foliowego. To także źródło łatwo przyswajalnego potasu, fosforu i wapnia. Jedzenie truskawek korzystnie wpływa również na poziom cholesterolu we krwi. Warto zatem uwzględnić te owoce w diecie, przygotowując z nich pyszne dania. Truskawki idealnie sprawdzą się nie tylko w formie owocowej przekąski, idealnej na drugie śniadanie, czy deser, ale także stanowią pyszny dodatek m.in.: do dań obiadowych.

przepis na owsiankę z truskawkami

Truskawkowa owsianka – zdrowe rozpoczęcie dnia

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, powinien zatem dostarczyć organizmowi sporą dawkę wartości odżywczych. Owsianka z truskawkami będzie świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają rano zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 banan
  • 150g truskawek
  • opcjonalnie: bakalie, wiórki kokosowe, gorzka czekolada

Przygotowanie:

Płatki gotuj w mleku aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wymieszaj z rozgniecionym bananem, dodaj pokrojone truskawki i ulubione dodatki. Jeśli preferujesz owsiankę na zimno, wsyp płatki do mleka, odstawiając na noc do lodówki.

ciekawy przepis na łososia

Łosoś z sosem truskawkowym – pomysł na wyrafinowany obiad

Masz ochotę na wykwintny obiad? Przygotuj łososia z sosem truskawkowym – to połączenie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Łosoś jest źródłem cynku i selenu – składników, które wpływają na wzmocnienie odporności, chroniąc przed nowotworami. Podobnie, jak truskawki, łosoś zawiera także spore ilości potasu.

Składniki:

  • 250g łososia (2 dzwonki lub filety)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy koperkiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Truskawki blendujemy z dodatkiem miodu i octu balsamicznego. Łososia smażymy na maśle, podajemy z dodatkiem sosu truskawkowego i makaronu tagiatelle.

przepis na lody truskawkowe

Sorbet truskawkowy – szybki i zdrowy deser

Nic tak nie smakuje latem jak orzeźwiające lody. Tego typu deser bywa często kaloryczny. Jeśli dbamy o linię i nie chcemy dostarczyć organizmowi sporej dawki cukru, przygotujmy zdrowy sorbet truskawkowy.

Składniki:

  • 1kg truskawek
  • 2 dojrzałe banany
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

W celu przygotowania sorbetu należy zblendować owoce, następnie mieszając je z miodem. Opcjonalnie do lodów można dodać pokrojoną gorzką czekoladę lub ulubione dodatki, w postaci orzechów, jagód goji, itp. Gotowy sorbet odstawiamy do zamrażarki, pozostawiając na noc.

szybka sałatka na śniadanie

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – orzeźwiająca porcja zdrowia

Nie masz pomysłu na zdrową kolację? Sałatka ze szpinakiem i truskawkami będzie idealnym wyborem. Tego typu danie nie tylko jest pyszne, proste w wykonaniu, ale i orzeźwiające. Dodatkowo stanowi źródło żelaza oraz witaminy C, wpływającej korzystnie na odporność organizmu.

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 15 truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sos balsamiczny

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, osuszamy i skrapiamy oliwą. Dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i ser feta. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, dodajemy do sałatki, następnie polewamy odrobiną sosu balsamicznego.

 

Sezon na truskawki trwa. Warto to wykorzystać, uwzględniając owoce w codziennym jadłospisie. Dzięki temu nie tylko urozmaicimy swoje menu, próbując nowych, ciekawych smaków, ale przede wszystkim dostarczymy organizmowi sporą dawkę witamin i wartości odżywczych.

Powrót na listę aktualności