Szukaj produktów

Aktualności

Smaki lata: przepisy na dania z wiśniami i czereśniami

14.11.2018

Lubisz słodko – kwaśne owoce? Obecnie na targach i w sklepach królują wiśnie i czereśnie. Te pyszne owoce idealnie sprawdzają się zarówno w wersji solo – jako zdrowa przekąska, jak i w formie głównego składnika wielu potraw. Lubisz próbować nowych smaków? Przetestuj przepisy na śniadanie, obiad, deser i kolację z wiśniami i czereśniami w roli głównej.

sezon na wiśnie i czereśnie

Sezon na wiśnie i czereśnie niestety jest krótki, dlatego warto z niego w pełni korzystać, uwzględniając w diecie te pyszne i zdrowe owoce. Zbliżone wyglądem, nieco odmienne w smaku – zarówno wiśnie, jak i czereśnie działają zbawiennie na organizm, dostarczając mu sporej dawki antocyjanów – przeciwutleniaczy, chroniących przed nowotworami i nadciśnieniem. To także świetne źródło witaminy A i C oraz jodu. Wiśnie pomagają zapobiegać artretyzmowi, z kolei czereśnie działają korzystnie na serce.Warto zatem korzystać z panującego obecnie sezonu, wykorzystując wiśnie i czereśnie w swoim menu.

placuszki z bananów z wiśniami

Bananowe placuszki z wiśniami – słodka porcja energii

Zacznij dzień od pysznego śniadania, które dostarczy Ci dawkę energii na cały poranek. Placuszki z wiśniami będą strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza, jeśli jesteś miłośnikiem zdrowych słodkości.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • wiśnie

Przygotowanie:

Banana rozgniatamy, następnie mieszamy z płatkami, cynamonem i jajkiem. Dodajemy wydrylowane wiśnie. Smażymy na odrobinie oleju kokosowego. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem, podajemy z dodatkiem wiśni.

czereśnie do mięsa - pomysł na wytrawny sos z czereśni

Polędwiczki z sosem czereśniowym – smacznie i wykwintnie

Masz ochotę na wykwintny obiad? Polędwiczki z sosem czereśniowym z pewnością przypadną Ci do gustu!

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 100 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (lub serrano lub innej suszonej)
  • 200 g sera camembert
  • sól i pieprz
  • 2/3 szklanki bulionu lub rosołu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 2 szklanki czereśni lub wiśni
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu winnego lub białego balsamicznego
  • 4 łyżki likieru wiśniowego, wiśniówki, nalewki wiśniowej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy w poprzek na 2 cm plastry, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanym plastrze mięsa układamy kawałek sera camembert, zawijamy w roladkę, następnie owijamy plastrem szynki parmeńskiej. Gotowe roladki smażymy na  łyżce masła klarowanego lub oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe roladki zalewamy bulionem i gotujemy przez 2 minuty. W celu przygotowania sosu, mieszamy wypestkowane czereśnie oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili, bez pestek. Mieszamy z octem balsamicznym, winnym, wiśniówką, dodajemy sól, pieprz oraz mąkę ziemniaczaną. Gotowe roladki zalewamy przygotowanym wcześniej sosem czereśniowym.

słodki krem czekoladowy z sosem wisniowym

Czekoladowy mus z czereśniami – szybki sposób na pyszny deser

Jesteś łasuchem? Ten deser z pewnością trafi w Twoje kubki smakowe. Połączenie słodkości czekolady z kwaskowatością czereśni będzie idealną propozycją na orzeźwiający podwieczorek.

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • czereśnie
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru
  • biszkopty

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po ostygnięciu mieszamy z ubitą wcześniej śmietaną. Jeśli lubisz słodkie desery, do śmietany dodaj cukier puder. Biszkopty nasączamy kawą, następnie układamy na dnie wysokiej szklanki. Dodajemy warstwę czekoladowego musu oraz wydrylowane czereśnie. Czynność powtarzamy, nakładając składniki warstwami. Przed podaniem deser należy schłodzić w lodówce.

pomysł na sałatkę z wiśniami i burakiem

Sałatka z burakami i wiśniami – smaczna dawka witamin

Lubisz zdrowe dania o wyrazistym smaku? Sałatka z burakiem i wiśniami będzie idealną alternatywą dla klasycznej kolacji.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 garście rukoli
  • 100 g mini mozzarelli lub sera feta

Marynata:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • szczypta chili
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Sos:

  • 160 g wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżeczka cukru albo miodu
  • 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Umyte buraki owijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż do miękkości. Następnie kroimy w cienkie plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy marynatą i pieczemy przez ok 20 min w temp 200 stopni. Gotowe buraki kroimy w pasy, układamy na rukoli, dodajemy ser mozzarella lub feta. Następnie przygotowujemy sos – wydrylowane wiśnie podgrzewamy z łyżeczką cukru. Dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny i szczyptę soli. Gotową sałatkę polewamy ostudzonym sosem.

Wiśnie i czereśnie są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe, dlatego warto po nie sięgać. Jeśli lubisz dania z kwaśną nutą, powyższe przepisy z pewnością na dłużej zagoszczą w Twoim menu.

 

Powrót na listę aktualności