Szukaj produktów

Aktualności

Soki warzywne kiszone – naturalne probiotyki

15.12.2020

    Kiszenie w ostatnim czasie przeżywa prawdziwy renesans i to nie bez powodu. To tani i najłatwiejszy sposób konserwowania żywności. Dodatkowo jest doskonałym sposobem na poprawę flory bakteryjnej naszego przewodu pokarmowego. Właściwy zestaw bakterii jelitowych jest niezbędny do zachowania zdrowia. Niestety obecny styl życia ( stres, nieodpowiednia dieta, antybiotyki ) niszczy ją, co jest jedną z przyczyn wielu współczesnych dolegliwości – alergie, nietolerancje pokarmowe, otyłość.

 

                                                                                            

 

Właściwości zdrowotne soków kiszonych.

    Kiszenie poprawia wartość odżywczą produktu. W gotowych produktach zwiększa się zawartość witaminy C, A, E, K, witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i siarki.

Warto po nie sięgać, ponieważ:

  •  to naturalne probiotyki, czyli przyjazne, zdrowe bakterie, które zasiedlają nasz układ pokarmowy. Ich odpowiednia ilość odpowiada za zdrowie oraz dobre samopoczucie;
  • wzmacniają odporność;
  • wspomagają proces tworzenia czerwonych krwinek;
  • wspierają pracę nerek i wątroby;
  • wzmacniają kondycję fizyczną i poprawiają wydolność organizmu;
  • przywracają równowagę kwasowo – zasadową w organizmie;
  • posiadają właściwości antynowotworowe;
  • regulują ciśnienie krwi;
  • przyczyniaja się do zwiększenia przyswajalności wapnia i żelaza;
  • wspomagają odchudzanie;
  • poprawiają samopoczucie;
  • usuwają niekorzystne skutki spożycia alkoholu;
  • są lekkostrawne i łatwo przyswajalne.

Kiedy pić soki z kiszonych warzyw?

    Większość sądzi, że kiszonki najlepiej spożywać tylko w okresie jesienno-zimowym. Natomiast warto sięgać po nie przez cały rok. Jeżeli znudziło się nam spożywanie kiszonek to sięgajmy po warzywne soki kiszone – to świetna alternatywa. Dodatkowo płynna forma soków sprawia, że substancje odżywcze wchłaniają się o wiele lepiej. Warto pamiętać, że korzystne efekty zdrowotne osiągniemy tylko, gdy pijemy je regularnie. Najlepiej rano, na czczo – co najmniej 100 ml.

Jakie warzywa wybierać do produkcji soków kiszonych?

    Świetnymi surowcami do ich produkcji są: kapusta, buraki, ogórki, pomidory, seler, marchew, pietruszka, papryka, cebula, czosnek, kalarepa, rzodkiewka, czosnek niedźwiedzi. Jednym z składników są również: czosnek, chrzan, koper, liście chrzanu, wiśni dębu, porzeczki, czy winogron. Wzbogacają one smak i aromat soków kiszonych.

Ważne żeby zwrócić uwagę, aby były one pozyskane bezpośrednio z kiszenia, a nie wytwarzane z koncentratu oraz, żeby nie było w ich składzie soku z kwaszonych warzyw. Warto wybierać produkty certyfikowane, ponieważ gwarantują nam korzystny wpływ na zdrowie.

 

                                                                                          

 

 

Powrót na listę aktualności