Szukaj produktów

Aktualności

Stokrotka pospolita

29.07.2020

Kwitną przez cały rok – można je spotkać na trawnikach nawet zimą. Mają podłużne, jajowate, delikatnie owłosione liście i łodyżki. Tworzą na ziemi gęstą rozetę, nad którą wznoszą się kwiaty. Każdy na końcu pojedynczej łodyżki. Koszyczki kwiatowe mają średnicę od 1,5 do 3,5 cm i składają się z żółtych rurkowatych kwiatów otoczonych przez białe, różowe, biało-różowe kwiaty języczkowate. Tam gdzie rosną ziemia jest obfita w substancje pokarmowe i dość zbita. Lubią przycinanie i pięknie rozrastają się na regularnie koszonych trawnikach. Choć nie mają wiele nektaru, to w okresie gdy kwiatów jest niewiele (wczesna wiosna, jesień) stanowią pożytek dla pszczół, trzmieli i innych owadów.

Cziczka polowa, kokoszka, gęsia łapka, sierotka - wiesz co to za kwiatek?

Stokrotka pospolita - to jej ludowe nazwy 🌼

Otwierający się pączek stokrotki, obwieszczał słowiańskim plemionom obecność boga słońca - Swaroga. Kiedy jest pochmurno i ciemno stokrotki mają zamknięte główki kwiatowe, otwierają je dopiero kiedy się rozjaśni. Dlatego porównywano je do blasku oczu Swaroga. Zaś tam gdzie on przebywał, wszystkie istoty ogarniała radość oraz zadowolenie.
Stokrotki były również poświęcone Wielkiej Bogini. Tam gdzie przejechał jej powóz, a jej stopy dotknęły ziemi, zaczynały kwitnąć stokrotki. Zwiastowało to okres radości, płodności i rozmnażania się.
Zawieszony na szyi korzeń stokrotki miał dawać rozum i szczęście 😉
Uplecione wianki gospodynie wkładały pod poduszkę dzieciom. Miały je chronić i pomagać w “rzucawce” – chorobie sprowadzanej przez złe moce oraz czarownice.

W lecznictwie ludowym stokrotka była lekarstwem na szkorbut, wspomagała przemianę materii, oczyszczała krew. Stosowało się ją również w chorobach skóry i dolegliwościach wątroby.

Czyli już wiemy, że kwiaty stokrotek są jadalne 😊
Jak zatem z nich korzystać?

Mają owocowy, lekko orzechowy aromat, sprawdzą się jako dodatek do sałatek, twarożków, kanapek a także potraw warzywnych. Można nimi pięknie udekorować dania, półmiski np. z serami czy desery.
Pączki stokrotek marynuje się tak jak kapary.
Stokrotki pospolite (ziele i kwiaty) zawierają saponiny, garbniki, flawonoidy, śluz, substancje goryczkowe.
Możesz z nich przygotować napar, który pobudzi przemianę materii oraz będzie łagodził mokry kaszel.
Stosowane w kosmetyce:

  • łagodzą obrzęki oraz stłuczenia,
  • oczyszczają skórę, działają przeciwzapalnie, redukują wydzielanie sebum, przeciwdziałają powstawaniu zaskórników.
  • wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • łagodzą świąd - rozgnieć palcami liść (kilka liści) aż puszczą sok, nałóż go bezpośrednio na miejsce po ukąszeniu owadów.
  • nasączone naparem kompresy pomagają łagodzić ból po naderwaniach i skręceniach.

Według poleskich szeptuch, stokrotki oddziaływują też na naszą psyche:

  1. łagodzą kompleksy związane z intelektem,
  2. pomagają realnie oceniać siebie,
  3. ułatwiają odnalezienie swojego miejsca na Ziemi,
  4. chronią przed zarozumiałością.

Nasze zaprzyjaźnione czarownice wskazują też pewne magiczne zastosowanie stokrotek:

Noszone przy sobie ziele stokrotek przyciąga miłość, jest pomocne w dochowaniu wierności, oddaniu i lojalności.
Kwiaty stokrotki ułatwiają zakończenie złych znajomości, pozwalają zakończyć relacje z fałszywymi przyjaciółmi, uwalniają od nieprawdziwych przekonań.
Jeśli zabierzesz je ze sobą idąc załatwiać zawiklane sprawy urzedowo-prawne, te wdzięczne białe kwiatuszki sprawią, że zawarte umowy będą rzetelne i uczciwe.

Pamiętaj aby zbierać stokrotki tylko w czystych miejscach, z dala od ulic oraz miejsc przeznaczonych dla psiaków.
Koszyczki kwiatowe stokrotek można zbierać od wiosny do jesieni. Najlepiej w suchy, słoneczny dzień - bo wtedy mają najwięcej cennych substancji. Suszymy je rozłożone cienką warstwą, w suchym, przewiewnym miejscu, z dala od słonka.

Marynowane pączki stokrotek a’la kapary

Składniki:
1 szklanka pączków stokrotek (ciasno zwiniętych)
Marynata:
120 ml octu winnego (pół szklanki)
120 g cukru (½ szklanki)
1 łyżeczka soli
szczypta kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
Pączki opłukać I sparzyć. Przelać zimną wodą. Ułożyć w malutkich, wyparzonych słoiczkach.
Składniki marynaty zagotować ze 120 ml wody. Zalać pączki gorącą marynatą, szczelnie zakręcić słoiczki. Zostawić do wystudzenia przykryte kocem.
Pączki nabiorą smaku po 2 tygodniach. Można używać tak jak kapary – do sałatek, sosów, dań mięsnych itp. Smacznego :)

Powrót na listę aktualności