Szukaj produktów

Aktualności

Szybkie ale zdrowe przekąski do pracy

14.07.2020

Najczęściej przygotowujemy do pracy kanapki, w torebce mamy jakiś ukryty batonik czasem zaplącze się nam jakiś owoc. A bywa też tak, że nie przygotujemy nic tylko kupimy po drodze jakąś bułę, najczęściej niestety słodką. I tak dzień w dzień... Aby urozmaicić Wam to codzienne menu przygotowaliśmy kilka przepisów na zdrowe przekąski, które możecie w dowolny sposób modyfikować wg indywidualnych upodobań.

Przepisy na zdrowe przekąski

Owsianka w słoiku – pomysł na wartościowe drugie śniadania do pracy. Jest szybka, nie wymaga gotowania, można ją przygotować na wiele różnych sposobów. Jest źródłem węglowodanów dlatego daje dużo energii i pobudza do działania. 
Dlaczego w słoiku?

  • Bo nie musisz jej przekładać do innego naczynia aby zjeść.
  • Atrakcyjnie wygląda.
  • Zachowuje świeżość.
  • Możesz ją podgrzać, po zdjęciu zakrętki, nawet w mikrofali – choć akurat do tego nie zachęcamy. Rondelek to lepszy wybór choć w pracy możemy nie mieć takiej możliwości.
  • Przygotowanie owsianki nie wymaga dużych przygotowań, a kuchnię zostawiamy w niemal nienaruszonym stanie :)
  • Jeśli zdecydujesz się sprawnie na dodatki,  samo zrobienie tej fit przekąski to raptem kilka minut. A jeśli zrobisz to wieczorem unikniesz pośpiechu i nerwów o poranku. 

Jak to zrobić? 
Produkt podstawowy to oczywiście płatki owsiane. Możesz użyć płatków zwykłych, błyskawicznych, górskich (są drobniejsze), bezglutenowych. 
Do tego potrzebujesz jakiegoś płynu, aby zalać płatki. Rzecz jasna możesz użyć mleka lub jogurtu ale świetnym wyborem będą też mleka roślinne. W naszym domu ulubionym napojem roślinnym jest mleko jaglane i owsiane. 
Kolejny krok to wybór dodatków- no i teraz cytując klasyka, ogranicza Cię tylko wyobraźnia :) Możesz sięgnąć po rozmaite orzechy, migdały, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę, morele, daktyle, morwę, jagody goji, itp – uogólniając bakalie. Świetnym dodatkiem będą wszelkie świeże owoce sezonowe. Słodkie i soczyste truskawki, poziomki, borówki, morele, brzoskwinie. Nieco kwaskowate porzeczki i wiśnie oraz wszelkie cytrusy. Dobrze jest mieć w swojej spiżarce dobrej jakości masło orzechowe, kakao, gorzką czekoladę a do delikatnego dosłodzenia miód lub syrop z daktyli czy agawy. Warto eksperymentować aby znaleźć swój ulubiony owsiankowy zestaw i uniknąć rutyny.

Przepis na owsiankę do słoika o smaku batonika Snickers:
Składniki:

  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • ok. 0,5 szklanki mleka jaglanego (lub nieco więcej – tak żeby starczyło na zalanie płatków)
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • syrop daktylowy lub z agawy (może też być miód) – ok. 2 łyżeczki ale wszystko zależy od osobistych preferencji
  • szczypta soli
  • orzeszki ziemne – ilość wg uznania albo tylko na wierzch do dekoracji, albo więcej aby stanowiły wyrazisty dodatek

Wsyp do słoika płatki, nasiona chia, trochę posiekanych orzeszków ziemnych. Zalej mlekiem, dodaj kokos, masło orzechowe, syrop z agawy, sól, kakao. Dokładnie wszystko wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. A żeby było energetycznie i na bogato rano dodaj dodatkową porcję masła orzechowego, posyp startą lub posiekaną czekoladą i orzeszkami. Gotowe!
A co jeśli z jakichś względów nie możesz jeść płatków owsianych? Zastąp je płatkami jaglanymi, ryżowymi, orkiszowymi, gryczanymi… Jest ich do koloru, do wyboru :)

Inna propozycja na smaczne jedzenie do pracy to pudding chia z dodatkiem masła orzechowego i banana.
Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego –ok. 150 ml
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu lub syropu np. daktylowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • kilka orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 banan a w sezonie inne świeże owoce np. truskawki, jagody

Mleko wlej do słoika lub innego pojemniczka. Dodaj nasiona chia, kaszę, miód lub syrop i kakao. Zakręć i potrząśnij aby wszystkie składniki wymieszały się. Włóż do lodówki na kilka godzin, może być cała noc. Ułóż w czystym słoiku warstwami: najpierw 3 łyżki masy, następnie plasterki banana a na wierzch łyżkę masła orzechowego. Powtarzaj warstwy aż do skończenia składników. Górę posyp posiekanymi orzechami.   
Jeśli nie lubisz grudek to możesz masę zblendować na gładko.

Mamy też dla Was pomysł na przekąskę wytrawną.

Sałatka z kaszy jaglanej z buraczkiem i rukolą
Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 ugotowany lub upieczony burak
  • rukola
  • ulubione kiełki np. lucerny, rzodkiewki, brokuła
  • 1 średni ogórek 
  • kilka sztuk suszonych pomidorów w oleju ze słoika
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • posiekana natka pietruszki
  • garstka pestek z dyni i słonecznika
  • sól, pieprz, kumin do smaku
  • sok z cytryny, oliwa

Kroimy buraka i ogórka w kostkę, suszone pomidory w paseczki. Kaszę wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników oraz przyprawy. Mieszamy, posypujemy pestkami słonecznika i dyni. Można je wcześniej delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jeśli sałatka jest za sucha, pomimo oleju, który dostarczyły pomidory, dodaj troszkę oliwy lub ulubionego oleju zimnotłoczonego. Możesz też dodać odrobinę soku z cytryny dla wyostrzenia smaku.


Inna niskokaloryczna przekąska to sałatka z indykiem i komosą ryżową
Potrzebujesz:

  • kilka ugotowanych różyczek brokuła
  • 1 nieduże awokado
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • trochę upieczonej piersi z indyka, która została z obiadu
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki sezamu
  • kiełki jakie lubisz – może być mieszanka
  • oliwa lub olej roślinny tłoczony na zimno np. lniany, konopny, z pestek dyni
  • troszkę soku z cytryny

Sezam podpraż na suchej patelni. Awokado, indyka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dopraw do smaku. Polej oliwą i cytryną. Smacznego.

Wszystkie proponowane przez nas dietetyczne przekąski są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Z powodzeniem sprawdzą się w pracy jako drugie śniadanie lub lekki lunch. Możesz wykorzystać do ich zrobienia sezonowe składniki oraz kaszę i mięso, które zostały z obiadu więc oprócz tego, że będziesz fit to jeszcze nie zmarnują się resztki z lodówki.  Do dzieła !

 

 

Powrót na listę aktualności