Aktualności
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Fasola, groch, ciecierzyca, soja, bób - wszystkim dobrze znane warzywa strączkowe są nie tylko sycące, ale przede wszystkim zdrowe. Co w sobie kryją i jak je przygotować, by dostarczyć organizmowi sporą dawkę zdrowia i smaku? Sprawdźcie!
Rośliny strączkowe stanowią pełnowartościowe źródło błonnika, białka i witamin, dodatkowo zapewniając uczucie sytości na długo. Jaki rodzaj roślin strączkowych powinniśmy szczególnie uwzględnić w menu?
Soczewica
Soczewica - czerwona, zielona, czarna - to częsta podstawa diety wegetariańskiej - ze względu na wysoką zawartość białka, śmiało może stanowić alternatywę dla białka zwierzęcego. To również skarbnica potasu i sodu, wpływających na prawidłowe działanie układu mięśniowego, serca oraz ciśnienie. Spożywając soczewicę chronimy organizm przed miażdżycą i “złym” cholesterolem oraz dostarczamy sporą dawkę kwasu foliowego - niezmiernie istotnego w trakcie ciąży, wpływającego również na regulację pracy komórek ciała oraz biorącego udział w produkcji czerwonych krwinek. Soczewica to także źródło taniny mogącej zapobiegać chorobom nowotworowym, spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych.
Soczewica stanowi pyszny składnik sycących zup, zdrowych kotletów, wegetariańskich pasztetów. Najlepiej komponuje się z takimi przyprawami, jak: czosnek, chili, imbir, kolendra, tymianek, kmin rzymski, świeża mięta.
Czerwona fasola
Czerwona fasola to składnik charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej. Jednak nie tylko zwolennicy tego typu potraw powinni sięgać po ten produkt. Czerwona fasola jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza witaminę B1, zwaną tiaminą, która korzystnie wpływa na pamięć i nastrój, zmniejszając ryzyko występowania stanów depresyjnych. To również skarbnica żelaza, kwasu foliowego, cynku, selenu, fosforu, potasu i, jak w przypadku wszystkich roślin strączkowych - błonnika i białka. Ta odmiana fasoli zawiera także izoflawony, które są szczególnie ważne dla kobiet w średnim wieku, gdyż łagodzą objawy menopauzy. Zapobiegają także rozwojowi raka prostaty.
Czerwona fasola to koronny składnik chili con carne, burrito i innych dań kuchni meksykańskiej. Równie dobrze sprawdza się jako składnik sycących zup, kotletów, a nawet ciast! Aby podkreślić smak czerwonej fasoli, warto łączyć ją z takimi przyprawami, jak: tymianek, cząber, majeranek, lubczyk, szałwia, liść laurowy, rozmaryn, gorczyca, kolendra, kozieradka, koper włoski, kminek i anyż.
Zielony groszek
Podobnie, jak czerwona fasola, tak i zielony groszek stanowi smaczne źródło witamin z grupy B. Spożywając to warzywo, dostarczamy organizmowi przede wszystkim witaminy B3, zwanej niacyną - to właśnie ona chroni nas przed wolnymi rodnikami oraz rozwojem miażdżycy i chorób serca, obniżając poziom “złego” cholesterolu. Jedząc zielony groszek, który posiada spore pokłady witaminy C, wzmacniamy odporność oraz, dzięki witaminie A i E poprawiamy stan skóry, włosów i paznokci. To również źródło witaminy K, wpływającej na prawidłową krzepliwość krwi. Te niepozorne, zielone kuleczki dostarczają także porcję wapnia, fosforu, sodu, potasu i żelaza, chroniąc przed anemią, nadciśnieniem, niewydolnością nerek oraz bolesnymi skurczami mięśni, a nawet odwodnieniem!
Zielony groszek to smaczny dodatek do sałatek, zdrowa podstawa zupy - krem i puree oraz past kanapkowych. Aby podkreślić jego smak, warto łączyć go z przyprawami, takimi jak: zioła prowansalskie, kolendra, mięta, gałka muszkatołowa, estragon, majeranek.
Ciecierzyca
Zwana cieciorką lub grochem włoskim, zawiera witaminy z grupy B, żelazo, białko, błonnik, cynk, magnez, potas i fosfor. Ciecierzyca pomaga zwalczyć poziom “złego” cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą i nadciśnieniem. To niepozorne warzywo strączkowe reguluje również poziom cukru we krwi. Zawarte w niej aminokwasy wpływają na syntezę melatoniny, pomagając uporać się z przypadłością, jaką jest bielactwo nabyte.
Ciecierzyca to składnik sycących zup, kotletów, falafela, hummusu czy past kanapkowych. Aby uwydatnić smak cieciorki, należy łączyć ją z takimi przyprawami, jak: bazylia, kolendra, kmin rzymski, wędzona papryka, cynamon, kardamon, imbir, tymianek, curry i kurkuma.
Rośliny strączkowe to nie tylko świetna alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego, ale również skarbnica wielu witamin i składników odżywczych. Warto zatem urozmaicać codzienną dietę, uwzględniając w niej również fasolę, groch, soczewicę i inne, równie wartościowe rośliny strączkowe, które, odpowiednio doprawione, są pyszną i wyrazistą podstawą wielu zdrowych dań.