Szukaj produktów

Aktualności

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

12.02.2019

 

Fasola, groch, ciecierzyca, soja, bób - wszystkim dobrze znane warzywa strączkowe są nie tylko sycące, ale przede wszystkim zdrowe. Co w sobie kryją i jak je przygotować, by dostarczyć organizmowi sporą dawkę zdrowia i smaku? Sprawdźcie!

Rośliny strączkowe stanowią pełnowartościowe źródło błonnika, białka i witamin, dodatkowo zapewniając uczucie sytości na długo. Jaki rodzaj roślin strączkowych powinniśmy szczególnie uwzględnić w menu?

 

Soczewica

Soczewica

Soczewica - czerwona, zielona, czarna - to częsta podstawa diety wegetariańskiej - ze względu na wysoką zawartość białka, śmiało może stanowić alternatywę dla białka zwierzęcego. To również skarbnica potasu i sodu, wpływających na prawidłowe działanie układu mięśniowego, serca oraz ciśnienie. Spożywając soczewicę chronimy organizm przed miażdżycą i “złym” cholesterolem oraz dostarczamy sporą dawkę kwasu foliowego - niezmiernie istotnego w trakcie ciąży, wpływającego również na regulację pracy komórek ciała oraz biorącego udział w produkcji czerwonych krwinek. Soczewica to także źródło taniny mogącej zapobiegać chorobom nowotworowym, spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych.

Soczewica stanowi pyszny składnik sycących zup, zdrowych kotletów, wegetariańskich pasztetów. Najlepiej komponuje się z takimi przyprawami, jak: czosnek, chili, imbir, kolendra, tymianek, kmin rzymski, świeża mięta.

Czerwona fasola

Czerwona fasola

Czerwona fasola to składnik charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej. Jednak nie tylko zwolennicy tego typu potraw powinni sięgać po ten produkt. Czerwona fasola jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza witaminę B1, zwaną tiaminą, która korzystnie wpływa na pamięć i nastrój, zmniejszając ryzyko występowania stanów depresyjnych. To również skarbnica żelaza, kwasu foliowego, cynku, selenu, fosforu, potasu i, jak w przypadku wszystkich roślin strączkowych - błonnika i białka. Ta odmiana fasoli zawiera także izoflawony, które są szczególnie ważne dla kobiet w średnim wieku, gdyż łagodzą objawy menopauzy. Zapobiegają także rozwojowi raka prostaty.

Czerwona fasola to koronny składnik chili con carne, burrito i innych dań kuchni meksykańskiej. Równie dobrze sprawdza się jako składnik sycących zup, kotletów, a nawet ciast! Aby podkreślić smak czerwonej fasoli, warto łączyć ją z takimi przyprawami, jak: tymianek, cząber, majeranek, lubczyk, szałwia, liść laurowy, rozmaryn, gorczyca, kolendra, kozieradka, koper włoski, kminek i anyż.

Zielony groszek

Zielony groszek

Podobnie, jak czerwona fasola, tak i zielony groszek stanowi smaczne źródło witamin z grupy B. Spożywając to warzywo, dostarczamy organizmowi przede wszystkim witaminy B3, zwanej niacyną - to właśnie ona chroni nas przed wolnymi rodnikami oraz rozwojem miażdżycy i chorób serca, obniżając poziom “złego” cholesterolu. Jedząc zielony groszek, który posiada spore pokłady witaminy C, wzmacniamy odporność oraz, dzięki witaminie A i E poprawiamy stan skóry, włosów i paznokci. To również źródło witaminy K, wpływającej na prawidłową krzepliwość krwi. Te niepozorne, zielone kuleczki dostarczają także porcję wapnia, fosforu, sodu, potasu i żelaza, chroniąc przed anemią, nadciśnieniem, niewydolnością nerek oraz bolesnymi skurczami mięśni, a nawet odwodnieniem!

Zielony groszek to smaczny dodatek do sałatek, zdrowa podstawa zupy - krem i puree oraz past kanapkowych. Aby podkreślić jego smak, warto łączyć go z przyprawami, takimi jak: zioła prowansalskie, kolendra, mięta, gałka muszkatołowa, estragon, majeranek.

Ciecierzyca

Ciecierzyca

Zwana cieciorką lub grochem włoskim, zawiera witaminy z grupy B, żelazo, białko, błonnik, cynk, magnez, potas i fosfor. Ciecierzyca pomaga zwalczyć poziom “złego” cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą i nadciśnieniem. To niepozorne warzywo strączkowe reguluje również poziom cukru we krwi. Zawarte w niej aminokwasy wpływają na syntezę melatoniny, pomagając uporać się z przypadłością, jaką jest bielactwo nabyte.

Ciecierzyca to składnik sycących zup, kotletów, falafela, hummusu czy past kanapkowych. Aby uwydatnić smak cieciorki, należy łączyć ją z takimi przyprawami, jak: bazylia, kolendra, kmin rzymski, wędzona papryka, cynamon, kardamon, imbir, tymianek, curry i kurkuma.

Rośliny strączkowe to nie tylko świetna alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego, ale również skarbnica wielu witamin i składników odżywczych. Warto zatem urozmaicać codzienną dietę, uwzględniając w niej również fasolę, groch, soczewicę i inne, równie wartościowe rośliny strączkowe, które, odpowiednio doprawione, są pyszną i wyrazistą podstawą wielu zdrowych dań.

Powrót na listę aktualności