Szukaj produktów

Aktualności

Warzywne ciasta - pomysł na zdrowy deser

17.04.2019

Ciasta z warzyw

Jesteś smakoszem słodkości? Uwielbiasz ciasta, jednak dbasz o zdrowie i figurę? Nie musisz rezygnować z łakoci. Zamień klasyczne desery na wypieki na bazie warzyw! Przetestuj przepisy na ciasto z buraka, marchewki i fasoli!

Warzywa są źródłem witamin, mikroelementów i wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Burak, marchew, fasola - te dobrze wszystkim znane warzywa większości z nas kojarzą się z zupami, daniami obiadowymi lub sałatkami, jednak równie dobrze sprawdzają się jako produkt bazowy do domowego, zdrowego ciasta. Jak przygotować deser z warzywami w roli głównej?

Brownie z buraka

 

Brownie z buraka

Betanina - taką nazwę nosi barwnik buraka, który działa kojąco na organizm, zapobiegając rozwojowi chorób nowotworowych, opóźniając procesy starzenia się skóry oraz wzmacniając odporność, chroniąc przed rozwojem infekcji. Ciasto z buraka będzie świetną alternatywą dla klasycznego, wilgotnego brownie.

Składniki:

4 małe ugotowane buraki

jaja

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli morskiej

1/4 szklanki kakao

4 łyżki cukru trzcinowego

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 tabliczka czekolady gorzkiej 75%

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier miksujemy na gładką masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz posiekaną czekoladą. Dodajemy do masy z burakami. Gotowe ciasto przelewamy do formy o bokach 20x20 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe

 

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe cieszy się sporym uznaniem wśród zwolenników deserów. Słodki smak marchewki sprawia, że ciasto powstałe na jej bazie przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Ponadto marchewka jest źródłem beta karotenu, witaminy A i C oraz minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, cynk. Dzięki temu korzystnie wpływa na stan skóry, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia pracę oczu i układu trawiennego.

Składniki:

3,5 szklanki startej marchewki

1,5 szklanki płatków owsianych

4 jajka

2,5-3 łyżki miodu 5 łyżek ksylitolu

2 łyżki oleju kokosowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta imbiru i soli

2 garście orzechów włoskich

Krem:

125 g naturalnego serka

2 łyżeczki miodu

1/3 laski wanilii

płatki migdałowe

Wykonanie:

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Płatki mielimy na mąkę, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mieszamy delikatnie z żółtkami i marchewką. Łączymy z cynamonem, imbirem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi płatkami owsianymi. Dosładzamy miodem lub ksylitolem. Do gotowej masy dodajemy olej i rozdrobnione orzechy włoskie. Gotowe ciasto przelewamy do formy, pieczemy ok. godzinę w temp. 160 - 170 stopni. Gdy ciasto ostygnie, nakładamy na wierzch krem - serek mieszamy z miodem, dodajemy wanilię, mieszamy, następnie posypujemy płatkami migdałowymi.

Czekoladowe ciasto z fasoli

 

Czekoladowe ciasto z fasoli

Uwielbiasz czekoladowe, intensywne w smaku ciasta? Brownie na bazie fasoli powinno trafić w Twój gust! Czerwona fasola to źródło witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Ciasto na bazie tej rośliny strączkowej dostarczy organizmowi również porcję kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

Składniki:

Puszka fasoli czerwonej

1 duży, dojrzały banan

jajka

1,5 łyżki oleju kokosowego

1,5 łyżki kakao

2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą, ciepłą wodą, następnie łączymy z pozostałymi składnikami, miksując ok 5 - 7 minut. Gotową masę przelewamy do keksówki, pieczemy ok. 45 - 50 minut w temp. 180 stopni.

Jedzenie ciast często wiąże się z wyrzutami sumienia. Przygotowując warzywne ciasta na podstawie powyższych przepisów możemy pozbyć się poczucia winy, ze smakiem zjadając kolejny kawałek wypieku, który jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Ciasta z warzyw są świetną alternatywą dla klasycznych deserów, dodatkowo pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych.

 

Powrót na listę aktualności