Szukaj produktów

Aktualności

Witaj w świecie dobrych bakterii – czyli coś o pro- i prebiotykach

10.07.2019

Probiotyki i prebiotyki

Bakterie zazwyczaj kojarzą nam się negatywnie. Często utożsamiamy je ze złym samopoczuciem, traktując jako czynnik chorobotwórczy. Istnieją jednak również dobre bakterie. Sprawdźcie, czym są pro- i prebiotyki?

Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, przede wszystkim należy dostarczać wraz z pożywieniem niezbędne składniki odżywcze. Są one niezbędne do budowania mięśni, wzmacniania kości i regeneracji skóry, włosów i paznokci. Z żywności organizm pobiera energię, jednak dodatkowo potrzebuje też tak zwanych substancji pomocniczych. Są one konieczne, aby wspomóc procesy przemiany materii.

Czym jest flora bakteryjna?

 W procesach wchłaniania udział biorą bakterie. Każdy z nas zapewne słyszał o florze bakteryjnej. To właśnie nasze dobre bakterie wspomagają wchłanianie oraz przetwarzanie poszczególnych składników pokarmowych. Bakterii tych jest mnóstwo – około 400 różnych gatunków. Średnio, ogólna masa bakterii w układzie pokarmowym dorosłego człowieka może wynosić nawet 2 kilogramy.

Probiotyki i prebiotyki

Kiedy flora bakteryjna szwankuje?

W sytuacji, gdy jesteśmy zdrowi, flora bakteryjna jest w dobrym stanie. Mamy wtedy więcej dobrych bakterii, wszystko działa jak należy – równowaga biologiczna jest zachowana. Całą mikroflorę możemy podzielić na dwa rodzaje - autochtoniczną oraz allochtoniczną. Pierwszy z nich zabezpiecza układ pokarmowy przed szkodliwymi bakteriami, a drugi (pochodzący z pożywienia) konkuruje o miejsce, gdyż też chce zamieszkać w naszym organizmie. Oba te rodzaje muszą żyć w równowadze, jednak może być ona zaburzona – na przykład, gdy jesteśmy chorzy. Antybiotyki, które pomagają nam wyzdrowieć, równocześnie niszczą florę bakteryjną. Aby chronić dobre bakterie, należy stosować leki osłonowe lub podczas brania antybiotyków jeść jogurty. Leki osłonowe to bardzo często probiotyki, których zadaniem jest przywrócenie stanu równowagi naszej flory bakteryjnej.


Probiotyki, prebiotyki – czym się różnią?

Probiotyki są to wyselekcjonowane bakterie, które są podawane do organizmu w odpowiednich ilościach. Są dokładnie wybrane, dopasowane i korzystnie wpływają na nasz organizm – szczególnie po antybiotykoterapii. Przywracają oraz wzmacniają naturalną równowagę organizmu, korzystnie wpływając na system odpornościowy. Najbardziej popularnymi probiotykami są jogurty. Możemy wybrać te, które są dostępne w sklepach, lub samodzielnie je przygotować. Z pomocą spieszą produkty zawierające dobre bakterie, które można spotkać w sklepie ze zdrową żywnością - np. bakterie jogurtu naturalnego i kefiru.

Prebiotyki natomiast, to najprościej mówiąc ‘żywność’ dla naszych dobrych bakterii, czyli probiotyków. Prebiotyki są naturalnymi substancjami pochodzenia roślinnego. Stymulują one wzrost i aktywność dobrych bakterii i wpływają na układ immunologiczny organizmu. Liczne badania dowodzą, że probiotyki bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Polepszają one nasz układ odpornościowy, zapobiegają nowotworom oraz wpływają na lepsze wchłanianie składników mineralnych. Co więcej, są pomocne przy zaparciach lub podczas biegunki.

Probiotyki ‘żywią’ się prebiotykami, dlatego, jeżeli chcemy, aby probiotyki odpowiednio działały, powinniśmy dostarczać im jedzenie. Matka natura zadbała o to, abyśmy wszystko mieli ‘w zasięgu ręki’, dlatego przykładem prebiotyku są rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. Można je znaleźć w cebuli, czosnku, szparagach, bananach i pomidorach.

Dobre bakterie naprawdę istnieją, jednak musimy o nie dbać. Jest to szczególnie ważne podczas chorób oraz antybiotykoterapii – gdy nasza flora bakteryjna jest zaburzona. W takich sytuacjach pamiętajmy o spożywaniu probiotyków – np. w postaci jogurtów. Oprócz probiotyków nie powinniśmy zapominać także o prebiotykach, czyli o dokarmianiu naszych dobrych bakterii.

 

Powrót na listę aktualności