Szukaj produktów

Aktualności

Zdrowie z natury - antybiotyki, które znajdziesz w swojej kuchni

28.01.2019

Naturalne antybiotyki

Zima to czas, kiedy, ze względu na zmienne warunki atmosferyczne, jesteśmy podatni na infekcje. W momencie, gdy zaczynamy odczuwać pierwsze oznaki choroby na myśl przychodzi nam wizyta u lekarza oraz apteczne specyfiki, które niekorzystnie wpływają na naszą odporność, obniżając ją oraz naruszając naturalną florę bakteryjną. Jak zatem zwalczać objawy chorobowe? Wystarczy sięgnąć po produkty, które znaleźć można w każdej kuchni!

Dolegliwości zdrowotne nie powinny być bagatelizowane oraz leczone na własną rękę, zwłaszcza, jeśli symptomy nas niepokoją i poważnie doskwierają, utrudniając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jeśli jednak czujemy, że przemarzliśmy i chcemy uniknąć zimowego przeziębienia, warto spróbować domowych sposobów na zwalczanie infekcji. Tego typu metody z pewnością nam nie zaszkodzą, a mogą stłumić chorobę jeszcze w zarodku, dzięki czemu unikniemy konieczności wizyty w przychodni. Po jakie produkty zatem warto sięgać?

Cebula

Cebula

To źródło alliacyny, niszczącej np.: paciorkowce, gronkowce, a nawet bakterie E.coli oraz fitoncydów, hamujących rozwój mikroorganizmów. Substancje te są uwalniane podczas krojenia i miażdżenia warzywa. Cebula to także źródło witamin z grupy B, C oraz składników mineralnych, takich jak: cynk, fosfor, siarka, magnez, żelazo i wapń. Świetnie sprawdza się w zwalczaniu nieżytów górnych dróg oddechowych, wpływając na zwiększenie wytwarzanego śluzu oraz przywracając samoistne ruchy nabłonka rzęskowego. To wyraziste w smaku i zapachu warzywo działa kojąco także na oskrzela, zwalczając kaszel oraz gorączkę.

Aby zwalczyć objawy przeziębienia, warto przygotować syrop na bazie cebuli. W tym celu wystarczy pokroić cebulę na plasterki, dodać miód i sok z cytryny, a następnie odstawić na dobę. Ważne, by w miejscu przechowywania mieszanki było ciepło. Po tym czasie syrop przecedzamy i spożywamy 2 razy dziennie po 1 łyżce.

Czosnek 

Czosnek

Podobnie jak cebula, czosnek zawiera witaminy z grupy B, C oraz alliacynę, która działa łagodząco i udrażniająco na górne drogi oddechowe, ułatwiając odkrztuszanie i działając rozgrzewająco. To również skarbnica wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, kobaltu, chromu i selenu. To jednak nie jedyne zalety czosnku, który dodatkowo wpływa rozkurczowo na naczynia krwionośne, chroniąc tym samym przed udarem mózgu i zawałem serca - regularne spożywanie czosnku uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, usprawniając przepływ krwi.

W okresie przeziębieniowym warto zaserwować sobie ciepłe mleko z czosnkiem i miodem lub spożywać przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki dziennie), dodając go np. na kanapkę.

 Imbir 

Imbir

Posiada zingiberol - olejek eteryczny oraz substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon - to właśnie te składniki odpowiadają za wyrazisty smak i aromat imbiru oraz za działanie lecznicze. Imbir pomaga zwalczyć infekcję ze względu na to, że wykazuje właściwości przeciwzapalne. Pomaga również ukoić ból mięśni i stawów, który często towarzyszy grypie. Imbir świetnie sprawdza się podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Wszystko za sprawą właściwości odkażających i przeciwobrzękowych.

Aby zwalczyć ból gardła, warto przygotować mieszankę do płukania na bazie ciepłej wody i 2 łyżeczek startego imbiru. Jeśli doskwiera Ci zimowe przeziębienie, przygotuj domowy syrop, który rozgrzeje, przyspieszy zwalczenie infekcji oraz wzmocni odporność. 3-4 cm korzenia imbiru ścieramy na tarce, 2 cytryny kroimy w plastry. W sł oiku układamy warstwowo plastry cytryny i imbir, przekładając wszystko miodem. Całość umieszczamy w lodówce na dobę. Gotowy syrop spożywamy solo lub jako dodatek do wody i herbaty. Dla wzmocnienia działania rozgrzewającego i antybakteryjnego, warto dodać również kurkumę, goździki lub pieprz cayenne.

Zima to dość trudny czas dla naszego organizmu. Niskie temperatury, mroźny wiatr, suche powietrze - wszystko to sprawia, że odporność spada, przez co stajemy się bardziej podatni na infekcje. Aby im zapobiec lub zwalczać pierwsze objawy, warto wrócić do domowych receptur naszych babć, samodzielnie przygotowując naturalne lekarstwa, powstałe na bazie składników, które goszczą w naszych kuchniach - dzięki temu nie tylko uchronimy się przed antybiotykoterapią, ale także odżywimy i wzmocnimy organizm, dostarczając mu witamin i mikroelementów.

 

 

 

Powrót na listę aktualności