Aktualności
Zielona herbata - eliksir młodości
Czy wiecie, że za naparem z zielonej herbaty kryją się: zdrowie, kreatywność, długowieczność i potencjał intelektualny?
Jak wiadomo zielona herbata, tak jak i czarna, pochodzi z liści drzewa herbacianego. Różnice między tymi dwiema herbatami pochodzą ze sposobu jej przygotowania. Otóż liście czarnej herbaty poddawane są procesowi fermentacji. Zielona herbata musi być przetworzona bardzo szybko po zerwaniu, zanim rozpocznie się proces fermentacji. Oczywiście same sposoby wytwarzania różnią się w poszczególnych krajach, czasami szczegóły owiane są nutką tajemnicy, co w produkcji i handlu jest rzeczą normalną. Drobne niuanse i różnice w procesach przetwarzania sprawiają przecież, że gotowy produkt staje się unikatowy.
Na przykład w Japonii, liście herbaciane przed wysuszeniem są blanszowane parą wodną. Natomiast w Chinach suszy się listki herbaty (kilka minut) na słońcu lub podgrzewanych bambusowych tacach, po czym są poddawane dalszej obróbce w gorących kotłach lub zwijarkach.
Czy wiecie, że szklanka chłodnej zielonej herbaty to doskonały środek na upały?
Tak, zielona herbata jest napojem wychładzającym. Raczej nie jest to napar lubiany przez osoby, którym jest wiecznie zimno, bo tak działa nasz mądry organizm – intuicyjnie sugeruje nam, że to nie jest najszczęśliwszy dla nas wybór.
Natomiast napar z zielonej herbaty świetnie sprawdzi się u kobiet w okresie przekwitania, kiedy dokuczliwe stają się napady gorąca.
Jakie są medyczne/prozdrowotne zastosowania zielonej herbaty?
Otóż, jest ich całkiem sporo.
Zielona herbata jest napojem o właściwościach:
- Wzmacniających organizm, immunomodulacyjnych.
- Przeciwnowotworowych i promieniochronnych.
- Przeciwutleniających/przeciwstarzeniowych.
- Antybakteryjnych i antywirusowych.
- Przeciwmiażdżycowych czyli dobroczynnych dla serca i układu krwionośnego.
- Pobudzających aktywność mózgu – w tym celu należy wypijać 2-3 filiżanki gorzkiej zielonej herbaty w ciągu doby ale nie na noc.
- Wyostrzających zmysł słuchu i wzroku.
Herbata zielona zawiera pierwotne składniki liścia herbacianego, są to katechiny i epikatechiny. Związkom tym przypisuje się wielokierunkowe działanie farmakologiczne. Regularne picie zielonej herbaty ma znaczące działanie profilaktyczne w stanach chorobowych związanych ze starzeniem się organizmu.
Zieloną herbatę można również stosować zewnętrznie do okładów: na przemęczone, zaczerwienione oczy, ukąszenia owadów, otarcia i skaleczenia skóry.
Ekstrakty z zielonej herbaty znalazły zastosowanie w nowoczesnych, naturalnych kosmetykach. Mają świetne działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe, promieniochronne. Przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek – hamują rozkład kolagenu i elastyny. Kosmetyki z zieloną herbatą należą do grupy immunokosmetyków, które stosuje się w celu zwiększenia odporności skóry.
Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?
Najlepsza będzie woda miękka, przefiltrowana, odwapniona. 1 łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wody o temperaturze ok. 80 st. C. Ważne jest aby woda była świeża, gotowana tylko jeden raz. Napar parzymy 3-4 minuty. Jeśli będziemy zaparzać dłużej herbata będzie miała mocny, cierpki posmak. Aby ją uratować można rozcieńczyć napój wodą.
Dlaczego herbata pobudza umysł? Dzięki zawartości teiny, która działa podobnie jak kofeina zawarta w kawie. Jedna filiżanka herbatki dostarcza od 30 do 100 mg teiny. Kiedy ją wypijemy poprawiają się zdolności zarówno kognitywne czyli umysłowe jak i fizyczne organizmu. Maleje uczucie senności i znużenia, rośnie zaś zdolność kojarzenia, zapamiętywania i co za tym idzie uczenia się. Pamiętajcie jednak, że takie działanie ma tylko świeży napar, uzyskany po zaledwie 3 minutach. Herbata zaparzana dłużej działa zupełnie odwrotnie – relaksuje i koi.
Reasumując, herbata zielona , podobnie jak czarna sprzyja pełnemu wykorzystaniu mocy naszego intelektu, kreatywności i zdolności tworzenia. Poprawia nastrój no i sprzyja długowieczności.