Aktualności
Żurawina - nie tylko słodka przekąska
Zazwyczaj żurawinę kojarzymy z małymi czerwonymi, słodkimi owockami podobnymi do rodzynek i traktujemy jak przekąskę. Dość powszechnym jest też zastosowanie żurawiny w infekcjach dróg moczowych. Ale czy wiecie, że to nie jedyne zastosowanie tych maleńkich owoców? Otóż, medycyna ludowa zalecała stosowanie żurawiny jako leku na gorączkę i wzmacniającego pracę układu odpornościowego. Dzisiaj wiemy, że żurawinę można stosować w łagodzeniu wielu innych problemów.
Jakich? Zobaczcie poniżej:
1. Zapobiega rozwojowi bakterii, które wywołują choroby przyzębia oraz dziąseł.
Ogranicza rozwój płytki nazębnej i chroni przed paradontozą. Dzieje się tak za sprawą rozmaitych substancji aktywnych, np. polifenole łagodzą stany zapalne w obrębie jamy ustnej, biorą udział w wytwarzaniu i aktywności enzymów trawiących białka; proantocyjanidyny *– przeciwdziałają gromadzeniu bakterii w ustach i ograniczają rozwój próchnicy oraz narastanie płytki nazębnej.
2. Obniża pH moczu, zabija mikroorganizmy oraz bakterie oraz uniemożliwia bakteriom przyczepianie się do komórek pęcherza a co za tym idzie ogranicza powstawanie infekcji w pęcherzu, nerkach, prostacie.
Badania naukowe mówią, że żurawina (wyciąg) zabija nawet 80% lekoopornych bakterii. Łagodzi problemy po zabiegach chirurgicznych, ogranicza częstotliwość wydalania moczu oraz kłopoty z całkowitym opróżnianiem pęcherza – np. przy przeroście gruczołu krokowego.
3. Owoce żurawiny w sposób znaczący wpływają na odporność organizmu, wzmacniają i chronią przed infekcjami.
Zalecane przy gorączce, szczególnie u dzieci – w postaci soku, napoju, kisielu.
4. Wpływa korzystnie na poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów – obniża ich ilość, uelastycznia tętnice i naczynia krwionośne. Działa profilaktycznie na procesy miażdżycowe. Polifenole są pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi i usprawnieniu pracy serca. Flawonoidy z żurawiny zapobiegają powstawaniu zakrzepów, zaś kwas salicylowy rozrzedza krew.
5. Ma silne właściwości detoksykujące.
Oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn. Wspomaga odchudzanie.
6. Działa bardzo korzystnie na mikrobiotę jelitową.
Jest pomocna w leczeniu stanów zapalnych żołądka gdyż zapobiega kolonizowaniu błony śluzowej przez złe bakterie i pomaga pozbyć się ich bez konieczności stosowania antybiotyków.
7. Przeciwdziała starzeniu się skóry oraz posiada właściwości antynowotworowe.
Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów przeciwdziała starzeniu się skóry, spora ilość witaminy C stymuluje powstawanie włókien kolagenowych, witamina E uelastycznia skórę. Działa antynowotworowo, spowalnia podziały komórek rakowych, poprawia skuteczność chemioterapii. Literatura podaje, że szklanka soku z żurawiny może zwiększać aż sześciokrotnie wrażliwość raka jajnika na zastosowaną do leczenia chemię.
8. Spowalnia procesy prowadzące do starzenia się komórek mózgowych tym samym zapobiega pladze naszych czasów- chorobom neurodegeneracyjnym (Alzhaimer, Parkinson)
9. Duża ilość kwercetyny i wit. C sprawia, że żurawina jest naturalnym produktem antyhistaminowym.
Jak spożywać żurawinę?
Dostępna jest w różnych postaciach, im mniej przetworzona tym lepiej. My polecamy żurawinę suszoną bez żadnych substancji słodzących ale jeśli ktoś takiej nie zje to słodzoną sokiem jabłkowym, oczywiście bez dodatków siarki. Dobry wybór to również sok 100% z żurawiny, kwaśny ale jakże zdrowy. Z surowej żurawiny możemy przygotować w domu konfiturę do serów, ryb, mięs i wędlin oraz nalewkę. Możemy ją również zamrozić, wartości odżywcze będą zachowane a owoce staną się nieco słodsze i delikatniejsze. My zawsze stawiamy na uprawy ekologiczne wtedy mamy pewność, że zjedzona żurawina wyjdzie nam faktycznie na zdrowie.
Przepis na nalewkę żurawinową:
10 dkg świeżej, umytej i osuszonej żurawiny bądź 50 g owoców suszonych należy umieścić w litrowym słoju i zalać 0,5 l czystej wódki (40%). Można dodać 3 goździki. Odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce. Po tym czasie należy odcedzić płyn, odcisnąć masę owocową i pozyskany sok połączyć ze zlaną nalewką. W rondelku podgrzać 100 ml wody i rozpuścić 100 g cukru. Wymieszać z nalewką, całość przefiltrować przez gazę i wlać do ciemnych butelek. Zamknąć, podpisać i stosować w razie potrzeby.
Stosowanie nalewki:
Pić po 10-15 ml, 1-2 razy dziennie, jako lek wzmacniający, witaminizujący oraz przy infekcjach przewodu moczowego. Nalewka pobudza trawienie, działa przeciwbakteryjnie, odtruwa i dezynfekuje. Nalewka działa również korzystnie przy wrzodach żołądka, blokując rozwój bakterii helicobakter pylori. Jest źródłem witamin i mikroelementów, pomaga przy przeziębieniach, grypie, gorączce, chorobach jamy ustnej i gardła, anemii, nadciśnieniu i miażdżycy.
Przeciwskazania i środki ostrożności.
Ponieważ żurawina zawiera kwas salicylowy należy uważać jeśli zażywamy leki na bazie aspiryny oraz przy alergii na tę substancję. Ostrożnie należy spożywać żurawinę przy terapiach lekami przeciwzakrzepowymi. Ze względu na zawartość szczawianów może utrudniać wchłanianie wapnia – z rozwagą powinni stosować żurawinę chorzy na kamicę nerkową oraz osteoporozę. Duża ilość żurawiny, spożyta jednorazowo u dzieci może wywołać niestrawność i biegunkę.
*Proantycyjanidyny – skoncentrowane garbniki, syntetyzowane przez rośliny. Ułatwiają gojenie się ran, wzmacniają żyły, naczynia włosowate oraz tętnice, usprawniają krążenie krwi. Są uznawane za jedne z najmocniejszych antyutleniaczy – chronią przed nowotworami a także większością chorób zwyrodnieniowych. Działają protekcyjnie na krew, limfę i całe układy narządowe przed działaniem trucizn i toksyn.