Szukaj produktów

Białe herbaty BIO

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Białe herbaty BIO

Herbata biała wytwarzana jest w Chinach z dwóch odmian herbat: Camellia sinen-sis var. Khenghe bai hao i Camellia sinensis var. fudin bai hao. Najbardziej istotny jest sposób pozyskiwania surowca. Biała herbata to pączki i pierwsze młode listki zbierane wiosną. Zbiera się je jeszcze zanim wykształcą chlorofil- czyli zielony barwnik. Listki poddaje się działaniu ciepłej pary wodnej w celu inaktywacji enzymów, następnie delikatnie się je suszy. Tak minimalny sposób przetwarzania pozwala zachować wiele cennych substancji i właściwości. Napary z tak przygotowanej herbaty charakteryzują się słomkową barwą, delikatnym smakiem i aromatem ze względu na małą zawartość garbników. Zaliczana jest do najcenniejszych odmian herbaty ze względu na pozyskiwanie jej tylko wiosną. Aby w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem zaleca się pić ją między posiłkami.

Skład białej herbaty:

  • antyoksydanty,
  • saponiny,
  • aminokwasy,
  • alkaloidy purynowe,
  • mikroelementy,
  • witaminy.

Właściwości białej herbaty:

  • dobrze wpływa na procesy zapamiętywania i koncentracji,
  • wspomaga odporność,
  • łagodzi napięcie i stres,
  • pobudza i orzeźwia,
  • poprawia wygląd skóry- w tym celu można ją stosować wewnętrznie i zewnętrznie,
  • zapobiega nowotworom oraz chorobom sercowo- naczyniowym,
  • pozytywnie wpływa na pracę serca,
  • wspiera organizm w walce z infekcjami,
  • wspomaga zdrowie jamy ustnej,
  • pozwala utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi.

Jak parzyć białą herbatę?

Należy 2 małe łyżeczki zalać szklanką wody. Woda powinna być świeża, przegotowana o temperaturze 85 stopni C. Herbatę parzyć 3-5min. Jeśli chcemy uzyskać mocniejszy napar, trzeba dodać więcej suszu, bez wydłużania czasu parzenia. Susz można parzyć kilka razy, nawet 2-3 krotnie.

Picie białej herbaty przyczynia się do unormowania cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie, poprawia dzięki temu pracę serca. Wzmacnia odporność organizmu, a także dziąsła i zęby. Warto po nią sięgać w okresie infekcji i przeziębień, ponieważ działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Można wypijać dziennie 3-5 filiżanek. Herbaty białe mają właściwości pobudzające dlatego nie powinno się jej spożywać bezpośrednio przed snem.

Białe bio herbaty wydają się być naparem idealnym, ale jak ze wszystkim i w tym przypadku warto zachować umiar. Nadmiar spożywania może przyczynić się do gorszego wchłaniania żelaza z pożywienia. Należy też pamiętać, że białe herbaty zawierają dużo kofeiny.

Ekologiczne białe herbaty pochodzą z najlepszych, certyfikowanych plantacji. Dzięki temu otrzymujemy surowiec najwyższej jakości. Herbaty białe były oznaką luksusu, koniecznie wypróbuj czym tak bardzo zachwycali się najbardziej zamożni minionych wieków.