Szukaj produktów

Jaja z chowu ekologicznego

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Czy jajka są zdrowe?

Jaja są symbolem nowego życia, dlatego też mają w sobie składniki niezbędne do funkcjonowania każdego organizmu. Rzeczywiście, zawartość składników odżywczych wyróżnia się spośród innych produktów spożywczych. W jajach znajdziemy wzorcowe białko, które stanowi odnośnik do oceny tego makroskładnika w innych produktach. W jednym jaju ważącym ok. 50 g znajdziemy aż 7 g białka, 5 g tłuszczu oraz 0,5 g węglowodanów, dostarczając przy tym 85 kcal.

Jaja a cholesterol

Kwestia zwartości cholesterolu w jajach jest badana i omawiana od lat. Należy jednak pamiętać, że cholesterol naturalnie występujący w produktach spożywczych jest substratem do produkcji hormonów oraz witaminy D w organizmie. Co więcej, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Dzięki temu, że dostarcamy cholesterol z pożywieniem, nasza wątroba nie ma potrzeby, by dodatkowo go produkować.

Bogactwo składników

Jajka są bogatym źródłem lecytyny, luteiny i zeaksantyny, które chronią przed chorobami układu sercowo – naczyniowego. Luteina dodatkowo ogranicza szkodliwe działanie promieni słonecznych, dzięki czemu ochronnie wpływa na wzrok.
Wysoka zawartośc witamin z grupy B wzmacnia pracę wątroby, oczu oraz kondycję skóry i włosów. Jaja są jednym z nielicznych produktów, które naturalnie zawierają witaminę D, dzięki czemu wzmacniają kości, zapobiegając osteoporozie.

Jak wybierać jaja?

Klasy jaj mówią o warunkach, w których hodowane są kury. Jaja klasy O oznaczają hodowle w tradycyjnym gospodarstwie, w którym nie stosuje się antybiotyków czy innych leków, a kury karmione są paszą z upraw ekologicznych.