Aktualności
Owady, jako jedzenie przyszłości
28.10.2021
Jedzenie owadów, czyli entomofagia – według naukowców będzie podstawową praktyką żywnościową w przyszłości. Czemu? Jest kilka powodów, głównie ekonomiczne i ekologiczne oraz fakt, że owady charakteryzują się bogatą wartością odżywczą.
Więcej o:
Dietoterapia w depresji
07.10.2021
Depresja to jedna z najczęściej występujących chorób psychicznych. Badania pokazują, że wprowadzenie zdrowej diety przy ograniczeniu spożycia wysoce przetworzonej żywności będzie korzystnie wpływać na terapię depresji.
Więcej o:
Jak zadbać o zdrowy rozwój nastolatka?
29.09.2021
Dbałość o zdrowie poprzez żywienie i aktywność fizyczną sprzyja maksymalnemu wykorzystaniu potencjału młodego człowieka, ale również może zaprocentować w dorosłym życiu. Sprawdź, czy Twój nastolatek jest na dobrej drodze.
Więcej o:
Żurawina - nie tylko słodka przekąska
15.09.2021
Medycyna ludowa zalecała stosowanie żurawiny jako leku na gorączkę i wzmacniającego pracę układu odpornościowego. Dzisiaj wiemy, że żurawinę można stosować w łagodzeniu wielu innych problemów.
Więcej o:
10 błędów początkującego weganina
14.09.2021
Rozpocząłeś przygodę z weganizmem? Nie jesz już nabiału ani mięsa, wyeliminowałeś nieprzetworzoną żywność? Ale czy robisz to dobrze? Przeczytaj artykuł, poznaj najczęstsze błędy wyeliminuj je i bądź świadomym weganinem.
Więcej o:
Suszenie grzybów - sposoby i praktyczne wskazówki
14.09.2021
Gdy lato zbliża się ku końcowi, w lasach coraz częściej pojawiają się miłośnicy grzybobrania. Jednym ze sposobów zachowania ich na zimę jest suszenie. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę i jaki sposób będzie dla Ciebie najlepszy.
Więcej o:
Jakie jest najlepsze śniadanie dla ucznia?
01.09.2021
Udowodnimy, ze dla ucznia najlepsze śniadanie to właśnie owsianka! Badania naukowe udowadniają, że dzieci, które jedzą wartościowe i dobrze zbilansowane posiłki, mają zdecydowanie lepsze wyniki w nauce.
Więcej o:
Dbajmy o oczy
30.07.2021
Mnóstwo godzin, które spędzamy przed komputerem, smartfonem, telewizorem na pewno nie sprzyja zdrowiu naszych oczu.
Więcej o: